Анализа и најава - СП: Посљедњи воз улази у станицу...

Меч лопта Црне Горе против Летоније, Хрвати у домену теорије! Калкулације уочи последња два кола квалификација за Светско првенство у кошарци. . .

Кошарка 21.02.2019 | 14:00
Анализа и најава - СП: Посљедњи воз улази у станицу...
Квалификације за Мундобаскет у Кини ове седмице добиће завршни чин. Из европске групе за одлазак у најмногољуднију земљу света конкурише још туце селекција, али карата неће бити за све. Свега пет репрезентација обезбедиће учешће на највећој планетарној кошаркашкој смотри.

За почетак, Група Л у којој се налази Србија. Грци и Немци су још давно обезбедили пласман, а екипи Александра Ђорђевића је довољна једна победа да би им се прикључила, било против Естоније у Талину или против Израела у Београду.

Србија може да се пласира даље и у случају да забележи два пораза, али тада би јој био неопходан бар један пораз Грузије и Израела у последња два кола. Израел би тад морао да изгуби Немачке на свом терену, док би Грузини морали да киксну или против Естоније или против Грчке.

У случају да Србија забележи два пораза, а Грузија тријумфује оба пута, селекција са Кавказа прескочила нашу и пласирала би се на планетарну смотру. Са друге стране, уколико Србија забележи два пораза, Грузија оствари једну победу, а Израел тријумфује у оба меча, створио би се круг од три селекције где би све три имале скор 2:2. Тад на сцену ступа кош-разлика, наша селекција тренутно најбоље стоји и једино би је баш убедљив пораз од Израела у Београду избацио из трке. Последња комбинација је да Израел тријумфује у оба дуела, а Србија и Грузија изгубе обе утакмице, тад би Израел прошао даље, због бољег међусобног скора против наше селекције са којом би био поравнат на табели.

Надамо се, ипак, да ће наша селекција све дилеме решити већ вечерас  у дуелу против Естоније. Па да можемо поново да мирно сањамо да „наша земља буде опет првак света“...

Најзанимљивији расплет могли бисмо да гледамо у Групи И, Црна Гора, Летонија и Украјина имају шансу да уграбе последње место које води на Првенство свбета, а Шпанци и Турци су мирни пред последњи прозор. Много тога биће решено у директном окршају између јужних комшија и Летонаца у последњем колу, али би Украјинци могли да ненадано умешају прсте и помрсе рачуне двема селекцијама.

Екипа коју са клупе предводи Звездан Митровић ће играти против директних ривала за пласман, пошто ће у петак гостовати у Украјини, а у последњем колу дочекатће Летонце. Црногорци држе све конце у својим рукама, пошто их победе у последња два кола воде на завршни турнир. У случају пораза од Украјине, а потом тријумфа над Летонијом, као и под условом да Украјинци тријумфују у Словенији у последњем колу и Летонци забележе победу против Шпаније, ствара се збрка. Тада ће међусобни скор ове три репрезентације одлучивати о пласману на светски шампионат.

Засад, Црна Гора и ту најбоље стоји, тријумфовала је против Украјине на домаћем паркету са шест разлике у првом двобоју, док је против Летоније у Риги славила са девет поена. Узимајући у обзир наведено, Црногорци би тада у кругу ове три селекције имали скор 3:1, Украјина 2:2, а Летонци 1:3, па би прошли као најбољи из те групе селекција.

Уколико би Шпанци тријумфовали против Летонаца, гледао би се искључиво међусобни скор Црне Горе и Украјине, а Словенија би могла додатно да помогне Ђетићима, пошто би у случају победе над Украјином у последњем колу спасла Црногорце било каквих калкулација.

Било би занимљиво и у случају да Црна Гора прво слави против Украјине, а потом изгуби од Летоније. Тада би Украјина била елиминисана, али би Летонија могла да прође даље, под условом да пре тога тријумфује против растерећене Шпаније. Обе екипе би тада имале исти скор после 11 кола (7:4), па би Летонцима била неопходна било каква победа за пролаз даље. Уколико би Летонци прво изгубили од Шпаније тад би им била неопходна победа од најмање десет разлике.

Украјина може даље само под условом да добије оба меча, при чему мора да буде боља од Црне Горе у међусобном скору. За то је неопходна победа од шест или више поена, али ни ту не би био крај калкулацијама. Морали би Украјинци да држе палчеве да растерећена Турска добје бар један од преостала два сусрета.

У Групи Ј четири репрезентације још имају бар теоретске шансе за пласман на Мундобаскет: Италија, Пољска, Мађарска и Хрватска, док су пролаз обезбедили Литванци.

Шта ће бити са Италијанима?

Италијани држе пол-позицију и неопходна им је само једна победа како би оверили пласман. Да све буде занимљивије, играју против Мађарске која се тренутно налази на четвртом месту и заостаје две победе за селекцијом са Апенинског полуострва. Азури само морају да воде рачуна да евентуални пораз не буде убедљивији од шест поена, колико су тријумфовали у првом међусобном окршају у Мађарској. Италијани би прошли даље и уколико Мађари буду поражени од Хрвата у последњем колу.

Пољаци имају два „зицера“ за пласман на Мундобаскет, играју против две последњепласиране селекције у групи. У првом мечу гостују  Хрватској, а потом ће дочекати Холандију. У случају да тријумфују, били би сигурни учесници Светског првенства. Уколико би славили против Хрватске, а потом изгбили од Холандије, а притом Мађарска остварила две победе, тад би међусобни скор одлучивао о последњем путнику из ове групе. И Пољаци и Мађари имају по победу у међусобном окршају, али Пољаци имају бољу кош-разлику, па би ишли даље.

Уколико би Пољаци, неким чудом, изгубили оба сусрета, а Мађари тријумфовали оба пута, северне комшије би сензационално избориле пласман. Такође, уколико Мађари изгубе од Италије, а победеи Хрвате, послали би Пољску на Светски шампионат.

Хрвати имају теоретске шансе, али би морали да тријумфују у оба последња дуела и надају се да Пољаци неће забележити ниједну победу, као и да Мађари неће тријумфовати у оба последња дуела. Ако би Мађари били поражени у оба сусрета, тада би Пољска и Хрватска биле поравнате на табели и међусобни скор изм би одлучивао о последњем путнику. Засад, боље стоји Пољска, Хрватска би у међусобном окршају морала да слави са шест или више поена разлике.

У случају да Мађари остваре победу над Италијанима и потом доживе пораз од Хрвата, тада би се створио круг од три селекције. Хрвати би у том случају имали скор 3:1, Пољаци 2:2, а Мађари 1:3, па би Хрватска прошла даље.

У К групи, све се своди на дуел између Русије и Финске, међутим, Баћушке могу да се нађу на планетарној смотри и у случају пораза од Финаца. Пласман из ове групе су већ обезбедили Француска и Чешка. Две победе сигурно воде Русе даље, али би и славље над Бугарском могло да буде сасвим довољна. Тада би навијали за победу Француске у дуелу против Финаца. У случају да Финци тријумфују у претпоследњем колу против Галских петлова, све би се решавало у последњем дуелу.

Руси су забележили победу у првом дуелу са Финцима, али после продужетака, па би се Финци у случају победе нашли на трећем месту. Занимљива ситуација могла би да се деси и у случају да Чешка забележи два пораза, Русија победи само Бугарску, а Финци забележе две победе. Тада се ствара круг од три селекције међу којима најслабији скор имају управо Финци, па би Руси отишли даље.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар