Са том главом нешто није у реду!

Дембеле изгубљен у бројевима, продаје лопте, неће га дриблинг, обавезно га мењају. . . ! Низ доказа против француског крилног нападача после издања у Лиону.

Фудбал 23.02.2019 | 22:10
Са том главом нешто није у реду!
Кад је неко плаћен 120.000.000 евра тај мора да „једе“ лопту. Џаба објашења „млад је“, нико неће посегнути за „ваља му дати времена“, не занима навијаче „како ће се прилагодити“. У великану какав је Барселона тражи се све и одмах, а Усман Дембеле је у најмању руку разочарао за годину и по дана на Ноу Кампу.

Француски репрезентативац је по доласку из дортмунске Борусије најпре муку мучио са повредама, касније са дисциплином (кашњења на тренинге, изласци, брза храна, остајање до раних јутарњих часова уз конзоле), а оно што највише боди очи јесте што никако не успева да се подигне на нивоу потребан да у континуитету доприноси успесима Каталонаца. Ту и тамо који гол и(ли) асистенција, међутим, у оним важним утакмицама, кад све кључа, кад се види разлика између просечних и врхунских фудбалера – мрка капа.

Приметило се то и на гостовању Лиону, где је Дембеле био један од најлошијих актера, те га дан касније не штете ни каталонски, ни мадридски медији. Детаљно су сецирали његову партију и означили ка једним од криваца за мршав реми у првом мечу осмине финала Лиге шампиона (0:0). Мада ће се наћи они који кажу да фудбал нису бројеви – апслолутно смо сагласни, да не буде забуне – неки подаци су толико поражавајући да се косе са баластом цене коју на плаћима носи 22-годишњи крилни нападач. На пример, Дембеле је играч који је погубио највише лопти на утакмици. Чак 18! Одмах иза њега Лионел Меси (17) и колега из напада Луис Суарез (15), што значи да је нападачки потенцијал Блаугране потпуно заказано, јер је збирно потрошио 50 лопти и ништа са њима конкретно није урадио.

Статистика је показала да је Усман био ужасан у тренуцима кад се с лоптом залети на одбрану Лиона, јер је проценат успешних дриблинга био тек 33%. Притом, четири пута је пуцао ка голу, само једном у оквир и тај један шут без већих проблема је укротио голман Антони Лопес.

Да нешто није у реду ни са главом Усмана Дембела говори податак који је „ископао“ каталонски Спорт, а казује да је Француз завршио само 17% мечева у Барселонином дресу кад је био стартер. Од 24 утакмице ове сезоне чак 20 је окончао пре истека времена, што казује да није спреман да издржи велике напоре. Иако би се очекивало, имајући у виду његову младост и хитрину, да ломи ривала у завршници сусрета, ЕрнестоВалверде га мења најчешће после 70. минута. Синоћ је у 67. на терен послао Филипеа Кутиња, јер је процена да некадашњи првотимац Рена нема снаге, што може бити последица оног не баш спортског начина живота.

„Дембела сам извео више због његове физичке спреме него техничких могућности. Осећао се уморно, тек је залечио повреду чланка и потребан му је одмор. Зато смо га повукли са терена. Уместо њега ушао је Кутињо и повезао нам линије тима“, објаснио је Валверде.

Остаје, ипак, утисак да ли су голови Ваљадолиду, Уески, Сосиједаду, Рају, Еспањолу довољни да навијачи оцене Дембелеа прелазном оцену. Мада, свлачионица му чува леђа.

„Можда у неким ситуацијама морамо да имамо више разумевања за њега. Млад је, али схвата величину Барсе. Још мора да учи, поготово од нас старијих, као што сам и ја савладао неке лекције кад сам као дете из Ајакса стигао у Ливерпул и упијао савете староседелаца. Тешко је променити град, државу, језик, за све то потребно је време, али могу да кажем да се добро уклопио у нашу групу“, уверава Луис Суарез.

Још само да то почне Усман Дембеле да оправдава на терену. У континуитету.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар