Одавно звона звоне на узбуну

У Бањалуци је данас одржана конститутивна сједница Савјета за демографску политику, који ће се бавити највећим проблемима са којима се суочава Република Српска, а то је нестанак становништва.  Савјет ће чинити пет министара из Владе Републике Српске, те многи стручњаци из области демографске политике.

Република Српска 20.02.2019 | 16:38
Одавно звона звоне на узбуну
Република Српска остаје без становништва. Подаци којима располажу надлежни органи кажу да је просјечна старост становника Републике Српске 42 године. Ако се настави овим темпом, демографска катастрофа је неизбјежна.

"У задњих 20 година имамо 30 одсто мање уписаних основаца, имамо 20 одсто мање уписаних средњошколаца. То се прелива на студентску популацију, па имамо све мањи број уписаних студената у школама. Дакле, ако погледамо задњих пет година, имамо број рођених испод девет и по хиљада, а имали смо прије 15 година око 12 хиљада рођених. Дакле, то је за 30 одсто мање рођених. Истовремено нам је морталитет порастао за 30 одсто", каже члан Савјета за демографску политику Драшко Маринковић. 

Проблем овог типа није могуће ријешити преко ноћи, кажу у новоформираном Савјету за демографску политику. Поручују да ће се то радити системски и по угледу на земље региона.

"Суочавамо се са комплексним демографским показатељима и процесима, који је прије свега манифестују преко недовољног рађања, преко старења становништва, преко отворене депопулације и емиграције становништва у иностранство", рекао је Маринковић.

Наредне седмице требало би да буде формиран експерстки тим, који ће своје резултате представити члановима Савјета за демографску политику, који ће након анализе комплетне ситуације коначна рјешења представити Влади Републике Српске. Ресорни министар Соња Давидовић појаснила је на шта ће се највише обратити пажња.

"Питање младих, запошљавање и стамбено збрињавање, затим подршка породици и родитељству", казала је она.

Док Влада разматра мјере којима ће зауставити пад наталитета, неколицина становништва више не жели да чека шта ће надлежни урадити. Одлучили су да узму ствар у своје руке и срећу потраже ван Републике Српске и БиХ.

Јован Радовановић, из Удружења породица са четворо и више дјеце, наводи да је већина тих породица незапослена.

"Немају неких примања. Нажалост, неки дан смо били свједоци када нам је једна породица отишла комплет. Са четворо дјеце за Њемачку. И тамо у Њемачкој ће имати и дјечији додатак. Та дјеца, иако су рођена овдје у Републици Српској, овдје нису имали, а тамо ће имати, што је стварно жалосно", рекао је Радовановић.

Да ли је касно за реаговање Владе Републике Српске, остаје да се види. Чињеница је да претходне Владе нису скоро ништа урадиле како би зауставиле демографски колапс у Српској. Чињеница је и да је број Срба који живи у БиХ према попису из 2013. године мањи за око 280 хиљада него према попису из 1991. Чињеница је да је у прошлој години рођено најмање беба у историји Републике Српске.



БН ТВ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Доктор

20.02.2019 15:53

Хахахахахахаха......црвено светло одавно сија...а они ће систематски да то разраде....о мајко мила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.02.2019 17:16

Посто си доктор онда ти уради.

Name

Ре Милан

20.02.2019 18:04

Ви Милане , као вегета , у сваком лонцу , јел то при паид или пост паид....

Name

Реалиста

20.02.2019 15:53

Шта сте до сада чекали,само себи, а народе, ко вас. ..., ļми идемо за Словенију. У вàсе плàнове је тешко повјеровàти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

20.02.2019 15:57

Кога то занима гдје да се запосле млади а који нису синови насих политицара ја сам са 18 ступио у војску Републике Српске а сад је мој син напунио 18 и спрема се да оде одавде а ја се некако осјецам лосе због тога иако не замијерам дјетету сто хоце бољи зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синергија

20.02.2019 15:58

Касно је за све ,и нека је касно,Република коју су наси дједови и оцеви појела је сама себе и боље ни не заслузује,због неспособних елита коју су је водили,а ми градјани таквим елитама давали легитимитет.Људи су схватили да ако су њихове зивоте у Републици Српској појели скакавци,не морају ти исти скакавци да поједу будуцност своје.Не морамо ми много далеко да идемо одавде да би видјели да је свугдје боље,примјер имамо у окрузењу Србија,гдје није сјајно али су миљама у свему испред нас ,одим у плата будзетлија сто је за сваку похвалу,Хрватска у ЕУ,има депопулизацију дтановниства,а стандард изнад насе исто миљама испред насег,али ниста нису ријесили.Не гаси се позар бензином,него системским мјерама,али док он донесе резултате једва да це младих бити у њој.Зато људи пакујте кофере,ако су нас залудјивали јефтиниом демагогијом и патриотизмом,при томе своју дјецу слали у иностранство,не морају и васу дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

20.02.2019 16:00

Без ствари од којих се зиви не мозе комисија ниста да уради! Исељавање тек слиједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само карте

20.02.2019 16:02

Само овим сто планирају одселити а немају за карту обезбједите 50км као за изборе,а бабе деде и пензионери нека се оплодјавају када остану,исто онако као сто гласају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

20.02.2019 16:11

Ста вриједи једино младом брацном пару од цетир цоска Са платом од рецимо 500км сциме дјецу прехранити тако И населу која је то институција подрзава И сциме сеоску популацију Ниса И'м вец бори се Сам

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

20.02.2019 16:20

Господо, број Срба који живе у БиХ, 2013 у односу на 1991. је мањи за много већу бројку од 280 хиљада. Многи имају документе Би Х и пописали су се, а не живе у Босни и Херцеговини. У посљедњих 5 година вјероватно су подаци катастрофални, јер је дошло до интензивног одласка млађих генерација у иностранство, а изузетно велики број старије популације је умрло. Моја процјена да се бројка 280 хиљада повећала сигурно на 500 хиљада, а вјероватно је и већа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфурт

20.02.2019 16:22

Власт на целу,са Додиком и лукацем,су основали Гестапо,коју ликвидира,младе људе,колико убистава ,све млади,Давид,па млади људи морају спасавати,главу,као у рату, Станивуковица,устаса Додик,све је доказао,Срби нестају,

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

20.02.2019 16:23

бас њих брига сто становниство одлази њимаје вазно да остају подрепаси и улизице којесе непротиве и немисле својом главом него посвајају сто опни казу то аминују

ОДГОВОРИТЕ
Name

домар

20.02.2019 16:24

Новоосновани "савјет за млаћење празне сламе", предпостављам да ће сви у савјету као и у будућем "експертном" тиму радити волонтерски, без накнаде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

20.02.2019 17:43

Њих највише боли сто ће многи професори изгубити катедре. Нема студената! “Експерти” ће можда волонтирати, али ће наплаћивати разне шупље пројекте стотинама хиљада КМ, како то иначе и ради тзв. Академска заједница, Клика, боље речено!

Name

ива

20.02.2019 16:37

касно,касно. а и ви сте ту само ради реда,да опет народу мажете оци.властпокрала и краде и даље све сто мозе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

20.02.2019 17:25

Плата радника све испод 1500 км.неисплати се овде радити. Плус дјецији додаци.да би могао презивјети А тек це они видјети у цомплет БиХ за десетак година колико је становника нестало. Али тад це бити касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОТАЦ

20.02.2019 17:28

ГОСПОДО,У МОЈОЈ ПОРОДИЦИ СВИ СМО ЗАВРСИЛИ ФАКУЛТЕТЕ И ТО НЕ У БиХ,ИМА И ДОКТОРА И ДОКТОРАНАТА,ДЈЕТЕ МИ СТУДИРА У БГД И НЕМАМ НАМЈЕРУ ДА ЈЕ ВРАЦАМ У ОВАЈ ТАМНИ ВИЛАЈЕТ.ЈА ИМАМ ПРИВАТНУ ФИРМУ И 8 ЗАПОСЛЕНИХ,ОД ТОГА 5 ВИСОКООБРАЗОВАНИХ,СУПРУГА МИ ЈЕ ДОКТОР,ВРЛО БРЗО,СПРЕМАМ СЕ ДА ОВО ЗЛО ОСТАВИМ И ОДЕМ ОДАВДЕ.НЕК ИМ ДЈЕЦУ ПРАВИ МИЛЕ И ЗЕЉКА,ПЈАНО И КРОМПИРАС,ВУКОТА И ЦРНАДАК,ЦАВИЦ И ОБРВАНННН,СВЕ ИХ СКУПА ОСТАВЉАМ НЕК СЕ Ј..У И ЗАБАВЉАЈУ.ЗБОГОМ ЗОХАРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

20.02.2019 17:58

ово је тацно... њихова дрзава... њихов тор...

Name

Жалосно

20.02.2019 18:55

У Р. Српској владају они који су покренули руљу у рат и док је та руља водила рат ти покретачи су себе називали вођама и у дубокој позадини засиједали на сједницама и бавили се распродајом државног добра и различитим видовима шверца, дакле сиротиња је гинула, а они су се богатили. Нажалост и дан данас такви манипулишу са народом и Р. Српску сматрају својом прћијом. Довољно је изанализирати причу Милована Цицка Бјелицу у синоћној емисији 1:1 и доћи до закључка да он својата са СДС као да је та странка његово власништво или његова нека пречина па се из његове приче може и закључити да би Вукота Говедарица се лоше провео у колико би га искључио из СДС, је ли то Говедарица треба да размишља о неком виду пријетње. Е тако се понаша и Мићо Мићић у Бијељини и Обрен Петровић у Добоју. Обрен Петровић са манипулисањем је догурао, у исто вријеме, на два нива власти, на нивоу БиХ и на градском нивоу, јер је Јеринић, Обренов продукт, формално Градоначелник и Он ће све спроводити како Обрен каже у Обреновом осуству. Е сада, како је Јеринић добио гласове, па на превару, пропраћена бахатошћу и насиљем, дугогодишња устаљена методологија Обрена Петровића. Припадници омладине за обећани приправнички или волонтерски посао, затим некима, који су већ загазили у инкриминисане послове, се плати по пар стотина КМ, те са тим групама управљају Обренови савјетници и поједини директори предузећа и „упумпавају гласачке листиће“, које су прије избора припремили за Јеринића. И тако 4 по 4 године се одржавају на власти и богате се и никада им доста. Добој је постао „мртав град“ и шта ту очекује здрава омладина и здраве младе породице, каква будућност их чека, па наравно да морају бјежати било гдје. Нема ту више приче и убјеђивања да неког зауставиш, изгубљено је повјерење, јер је очигледно да никад није било искрености и добре намјере и неког напредка. Послије ових ванредних локалних избора у Добоју, често се у препричавању о спроведеним ванредним изборима напомиње да је тешко против „Обренове машинерије“ па суграђанима желим рећи да то није „Обренова машинерија“ већ Обренова банда која се издигла изнад Устава и закона и институција које би требале истраживати и санкционисати учиниоце овог зла. Жалосно је што свему овом злу дају подршку Предсједавајући у Предсједништву БиХ Милорад Додик, Предсједник Р. Српске Жељка Цвијановић, Предсједник Владе Р. Српске Радован Вишковић и комплет њихова коалиција. Е сада, шта то може учинити тај експертски тим и да ли ће ексертски тим уобзирити ово чињенично стање. Потрошит ће вријеме које се наравно плаћа, а никакве користи од тога нема, трла баба лан да јој прође дан. Послије ових ванредних локалних избора сам дефинитивно донио чврсти став, одлазим одавдје.

Name

Ахахаха

21.02.2019 13:01

Ови уопсте нису у току, не ходају по земљи, немају додира са реалносцу. Појма немају да је прекасно да се било ста поправља поготово на ове њихове супље нацине. Фали њима гољо радник да одрзава систем у којем це они моци да узивају и буду "елита". Е нема висе, одосе гоље у Њемацку да зиве и раде нормално а ви узивајте!

ОДГОВОРИТЕ