Видео: Оне су нас засмијавале, чиниле радосним, тужним...

Листа судијских грешака на светским првенствима довољно је дугачка да не можемо да је се сетимо свих спорних ситуација. Али, неке од њих и даље добро памтимо. . .

Фудбал 23.02.2019 | 00:02
Видео: Оне су нас засмијавале, чиниле радосним, тужним...
Судије греше од када се игра фудбал...

Некада су лоше одлуке плод превида и случајности, а некада класичног предумишљаја. Греши се на "малим" теренима и оним највећим, када су милиони погледа уперени на терен. Примера је на стотине, ми ћемо покушати да издвојимо најдрастичње који су се догодили на светским фудбалским првенствима.

Читали смо о великим судијским крађама у Уругвају 1930. О томе како је тим Краљевине Југославије оштећен у полуфиналу и полицајцу који је "наместио" гол домаћину. О чудесној одбрани руком дефанзивца Западне Немачке Карл-Хајнца Шнелингера, када је уместо голмана "ишчупао" лопту из рашљи на мечу против Уругваја у Енглеској 1966.

Причали су нам о неправедном искључењу Аргентинца Антонија Ратина на истом том шампионату у Енглеској против домаћина. Наводно је увредио краљицу, иако судија није знао реч шпанског...

Чули смо и за многе друге неправде, а неке од њих покушаћемо да документујемо снимцима.

КЛЕЈВ ТОМАС, 1978: Бразил - Шведска 1:1

1. коло Групе 3, Мар дел Плата

Шведска је одолела Бразилу у првом мечу на Мундијалу у Аргентини (1:1). Помоћ је имала од невероватног судије Клејва Томаса из Велса.

Сигурно без тенденције, али са жељом да буде у центру пажње, Велшанин је поништио гол Зику по истеку 45. минута. Бразил је имао корнер, после којег је сјајни Зико затресао мрежу главом, али је судија свирао крај док је лопта летела ка шеснаестерцу.

Нико није могао да верује шта се дешава. Швеђани су били срећни и грлили се, а Бразилци бесни на Томаса. Још занимљивије је то да је корнер досуђен док је у току био 45. минут, а гол поништен свега неколико секунди по истеку регуларног дела.

Иначе, судија није повредио правила!



ГРЕЈЕМ ПОЛ, 2006: Аустралија - Хрватска 2:2

3. коло Групе Ф, Штутгарт

Реч је о утакмици на којој се познати судија Грејем Пол обрукао, а Јосип "Џо" Шимунић ушао у историју као први који је на једној утакмици добио три ута картона, па тек онда црвени.

Пол је делио правду на два светска и једном првенству Европе. Судио је финале Купа УЕФА, финале националног ФА и Лига купа. Енглез је искључио штопера "ватрених" Јосипа Шимунића тек пошто му је показао трећи жути картон!?

Када је после утакмице схватио шта је урадио, одлучио је да се одмах повуче са тог СП, као и свих наредних великих интернационалних такмичења. Наставио је да суди мечеве Премијер лиге и еврокупова.



КОМАН КУЛИБАЛИ, 2010: Словенија - САД 2:2

2. коло Групе Ц, Јоханесбург

Американци су били на рубу пораза после првог полувремена утакмице са Словенијом, самим тим и на ивици елиминације са Мундијала. Головима Валтера Бирса и Златана Љубијанкића "змајчеки" су имали 2:0 након 45 минута игре.

Међутим, амерички тим је у другом полувремену, преко Лендона Донована у 48. и Мајкла Бредлија у 82. минуту успео да анулира предност Словенаца.

Споран моменат догодио се после изједначења. Донован је из прекида послао одличан центаршут, а Маурис Еду побегао својим чуварима и закуцао лопту у мрежу. Ипак, огласио се судија Коман Кулибали који је једини видео прекршај Американаца у казненом простору. Милион пута прегледани снимак никога није убедио да је арбитар из Малија правилно поступио.

Кулибали је после ове утакмице завршио свој наступ на Светском првенству. САД је, ипак, прошла групу, док је Словенија освојила треће место у групи после пораза од Енглеза у последњем колу (0:1).



ЕДГАРДО КОДЕСАЛ, 1990: Западна Немачка - Аргентина 1:0

Финале, Рим

Важност утакмице никако није дозвољавала Едгарду Кодесалу, судији из Мексика, да наседа на театралност Немаца. "Панцерима" је форма опадала како је првенство одмицало, па су у најважнијем мечу прибегли методама којима се ретко служе.

Да умеју добро да глуме одлично су демонстрирали тог 8. јула 1990.

Кодесал је прво Педру Монзону престрого показао директан црвени картон после старта над Јиргеном Клинсманом и његовог превијања на "Олимпику" као да га је воз прегазио. Тачно пет минута пре краја насео је и на трик Рудија Фелера, који је као покошен пао у шеснаестерцу Аргентине.

Андреас Бреме је са пенала постигао једини гол.

До краја утакмице Мексиканац је искључио и Густава Дезотија и опет престрого.



ГАМАЛ АЛ ХАНДУР, 2002: Шпанија - Јужна Кореја 0:0 (3:5 пеналима)

Четвртфинале, Гвангжу

Тог 22. јуна 2002. Јужна Кореја је играла најважнију утакмицу у својој историји. И Шпанија је коначно желела да се домогне полуфинала. Имала је и игру и играче за такво дело, а и улогу фаворита.

Оно што није било на страни "црвене фурије", што ће се у тако изједначеном мечу испоставити као и кључни фактор – су судије!

Домаћин је као никада у новијој историји био фаворизован од стране арбитара и највише из тог разлога Кореја је стигла до полуфинала, где ју је некако зауставила Немачка.

Судије су обележиле мече са Италијом, а својеврсни печат лупиле су и на пласман једног од два домаћина међу четири најбоља тима. Гамал Ал Хандур из Египта је из чиста мира поништио регуларан гол Рубена Барахе у другом полувремену, да би у продужецима ускратио Шпанце и за "златни погодак". Фернандо Мориентес је затресао мрежу, а линијски судија је пре тога видео лопту ван терена, иако је она целим обимом била у њему, чак ни линију није додирнула.

Египћани се после "завршеног посла" више никада нису појавили на великим турнирима. Узалудне су биле критике Шпанаца и целе фудбалске јавности. Додуше, можда су оне утицале да "панцери" у полуфиналу имају поштеније суђење, јер је и ФИФА увидела да је враг однео шалу после Италије и Шпаније.



ЈОН ИЊА, 1986: Бразил - Француска 1:1, 4:5 пеналима

Осмина финала, Гвадалахара

Бруно Белон је добио шансу у продужецима и није му много требало да се нађе у шанси. Мишел Платини је докторски спојио свог саиграча са голом, који је обишао истрчалог Карлоса. Голман Бразила видео је да нема куд и пошто се налазио изван шеснаестерца ишао је на фаул ризикујући сигуран црвени картон.

Знао је да је у том моменту најважније да Француска не постигне гол, јер је до краја остало врло мало. Међутим румунски судија Јон Иња је само одмахнуо руком и дозволио да се игра настави, без фаула. Белон је наравно изгубио равнотежу и није успео чак ни да шутира. Из наредне акције Бразил је промашио зицер.

Казна је стигла у пенал серији, када се лопта баш после шута Белона - од стативе одбила до леђа Карлоса и вратила у гол.



ЈУИЧИ НИШИМУРА, 2014: Бразил - Хрватска 3:1

1. коло Групе А, Сао Пауло

Традицију занимљивих утакмица на отварању светских првенства прекинули су Русија и Саудијска Арабија (5:0) прошле године. У Бразилу 2014. било је и те како узбудљиво, јер је Хрватска аутоголом Марсела повела већ у 11. минуту против домаћина.

Нејмар је изједначио, а Фред у другом полувремену одглумио за Оскара пад у казненом простору и натерао Јуичија Нишимуру да покаже на "креч". Јапанц је био близу и лепо је могао да види да Дејан Ловрен није направио прекршај.

Хрватска је постигла још један гол, али је он поништен због фаула Ивице Олића над Жулијом Цезаром. И око ове ситуације се водила полемика по медијима…

Бразил је победио 3:1, Нишимура је до краја остао на Мундијалу, јер је на утакмицама између Хондураса и Еквадора, односно Холандије и Бразила за треће место - биран за четвртог судију. Светско првенство у Бразилу било му је друго после Јужне Африке.



СТЕФАН ЛАНОЈ, 2010: Бразил - Обала Слоноваче 3:1

2. коло Групе Г, Јоханесбург

Тих дана лета или зиме на јужној хемисфери у Јоханесбургу су неке чудне струје утицале на судије. Стефан Ланој из Француске се прилично обрукао на мечу између Бразила и Обале Слоноваче.

Имао је две ужасне одлуке о којима се и данас прича.

Луис Фабиано је био двоструки стрелац, али је други гол постигао тако што је више играо руком него ногом. Још већи шок су доживели када је Ланој показао Фабијану да је играо руком, а Бразилац је наравно тврдио супротно. Било како било – гол је признат.

Француз је у 88. минуту искључио Каку, јер је наводно ударио Кадера Кеиту улицу. Телевизијски снимак нас је уверио да је фудбалер Обале Слоноваче сам натрчао на Бразилца и да је Кака неправедно искључен.



ЕРИК ФРЕДРИКСОН, 1986: Белгија - СССР 4:2 (2:2)

Осмина финала, Леон

У Мексику 1986. одиграна је једна од најзабавнијих, незаборавних и контроверзних утакмица Мундијал свих времена. Ривали су били моћни СССР и Белгија, најпријатније изненађење тог шампионата.

У четвртфинале је прошла Белгија, док је Совјетима за утеху остала чињеница да су два пута водили и да је маестрални Игор Беланов постигао три гола. Многи и данас сматрају да је у то време постојао ВАР да би друга репрезентација завршила у четвртфиналу.

Једноставно, убеђени су да су тада 20-годипњи Енцо Шифо код првог и Јан Кулеманс код другог били у офсајдима. Телевизијски снимак нас не може уверити у исправност судијских одлука, али се стиче утисак да није било грешке код првог гола Белгије.

Утакмицу је судио Ерик Фредриксон из Шведске, нама добро познат јер нам је на два велика такмичења делио правду – против Северне Ирске у Шпанији 1982. и две године касније против Белгије у Француској на ЕУРУ. Од активног суђења се опростио на Мундијалу у Италији.



ХАУАРД ВЕБ, 2010: Холандија - Шпанија 0:1 (0:0)

Финале, Јоханесбург

Шпанија је прву титулу првака света освојила у Јужној Африци, а Холандија изгубила треће од исто толико финала у својој историји.

И пре него што је Андрес Инијеста постигао гол у 116. минуту, посао Шпаније је могао да буде олакшан.

Хауард Веб је направио велику грешку када није искључио Најџела де Јонга у 99. минуту. Крвнички је Холанђанин кунг-фу потезом насрнуо на Ћавија Алонса, погодивши га отвореним стопалом право у груди.

На срећу, Шпанац је прошао без озбиљних последица. Веб је Де Јонгу показао само жути картон.



ЧАРЛС КОРВЕР, 1982: Западна Немачка - Француска 3:3, 5:4 пеналима

Полуфинале, Севиља

Харалд "Тони" Шумахер био је најближи томе да убије противничког играча на светским првенствима, а за дивљачки насртај на Патрика Батистона није добио чак ни жути картон.

Судија Чарлс Корвер није досудио ни фаул за Француску!

Невероватно је шта се догодило у том по свему једном од најзанимљивијих полуфинала у историји Мундијала. Неких десетак минута пошто је ушао као замена, Батистон је на пас Мишела Платинија побегао одбрани Западне Немачке, изашао испред Шумахера, али изван казненог простора. Голман "панцера" уопште није гледао где је лопта, већ је директно ишао да повреди играча, у чему је успео.

Батистон је, пре него што га је "стигао" Шумахер, упутио шут и промашио. Крај полуфинала и елиминацију "триколора" дочекао је у болници. Том приликом повређено му је неколико пршљенова и избијена три зуба. Касније је чак пао у кому и дуго му је требало да се врати на терен.

Платини је непосредно по завршетку меча изјавио да је мислио да му је саиграч преминуо на терену, јер није имао пулс и био је блед као крпа. Шумахер се чак и шалио на конференцији за медије после утакмице, рекавши да ће платити крунице за зубе Батистону, ако је то најгоре из тог дуела. Немац се касније извинио Французу, а овај је то прихватио.

У својој аутобиографији Шумахер је написао да није пришао Батистону док је лежао на трави због тога што су му бројни Французи, који су се ту окупили, претили.

Углавном, Корвер ни фаул није свирао...



ХОРХЕ ЛАРИОНДА, 2010: Немачка - Енглеска 4:1

Осмина финала, Блумфонтејн

Када су Мирослав Клосе и Лукас Подолски већ у 32. минуту обезбедили Немцима лепу предност, деловало је да Енглезима нема спаса.

Али…

У помоћ "елфу" морао је да прискочи судија Хорхе Ларионда са својим помоћницима. Метју Апсон је смањио у 37. на 1:2, а минут касније Франк Ламапрд је савладао Мануела Нојера пославши лопту од пречке иза гол-линије.

Сви су видели, али не и Уругвајац.

Енглезима је убијен вољни моменат, да би их Томас Милер докусурио са још два гола у другом полувремену.



ТОФИК БАХРАМОВ, 1966: Енглеска - Западна Немачка 4:2 (2:2)

Финале, Лондон

У питање најконтроверзније финале икада.

Грешка судије одлучила је светског првака. Име Тофика Бахрамова, совјетског арбитра, заувек ће остати златним словима уписано у историју енглеског и црним у историју немачког фудбала.

Џеф Харст је тукао од пречку, лопта је пала на линију што је Бахрамову било довољно за гол. Овим голом Енглези су повели у продужецима 3:2 и касније освојили једину титулу.

Научници после утврдили да лопта није целим обимом ушла у гол и да је погодак Харста нерегуларан, односно да је "Гордом Албиону" знатно олакшан пут до трона.



АЛИ КАНДИЛ, 1970: Салвадор - Мексико 4:0

2. коло Групе 1, Мексико сити

На овој утакмици догодило се нешто што и дан данас изазива осмехе. Салвадор је први пут играо на Мундијалима и после лаганог пораза од Белгије у првом колу, сачекао их је домаћин пред 105.000 гледалаца на Асетак стадиону у Мексико ситију.

Врела атмосфера у престоници Мексика потпуно је помутила разум и главном судији Алију Кандилу. Арбитар из Уједињених Арапских Емирата никада пре тога није имао прилику да суди важнију утакмицу, а број навијача га је потпуно "исекао". Толико се збунио да је после досуђеног прекршаја у корист Салвадора, дозволио да исти изведу Мексиканци и постигну гол.

Узалуд су се жалили фудбалери Салвадора, Кандил је остао при одлуци да призна погодак, први у победи од 4:0.

Огорчени фудбалери у плаво-белој опреми одбијају да крену с центра и лопту испуцавају на трибине. Како би некако смирио ситуацију, погубљени судија раније свира крај полувремена и тако још једном крши правила.



ХЕНИНГ ЛУНД СОРЕНСЕН, 1982: Шпанија - СФР Југославија 2:1

2. коло Групе 5, Валенсија

Диван 20. јуни - касног пролећа 1982. године у Југославији је дочекан пун наде да Миљанови пулени на Светском првенству могу да поправе утисак из првог кола и победе Шпанију на стадиону Луис Казанова у Валенсији.

Коначно су и "плави" били спремни.

Иван Гудељ је већ у десетом минуту матирао Луиса Арконаду и још више пробудио веру Југословенима у успех на Мундијалу.

Међутим…

На сцену ступа чувени Хенинг Лунд Соренсен. Данац који је тог дана имао један једини задатак, а он није био да дели правду, већ да Шпанцима омогући бодове за други круг.

Већ у 14. минуту трчи према пеналу и досуђује казнени ударац за "фурију". Цео свет је видео да је Велимир Зајец оборио Алонса метар изван казненог простора, али је Соренсен био сигуран у своју одлуку, баш као и минут касније када је Драган Пантелић одбранио ударац Роберта Лопеза Уфарте, а Данац наложио се извођење поново, јер се наш голман кретао.

Хуанито је био сигуран...



БАЈРОН МОРЕНО, 2002: Италија - Јужна Кореја 1:2 (1:1)

Осмина финала, Даежеон

"Пљачка", одјекивала је италијанска штампа после елиминације "азура" са Светског првенства 2002. И заиста, Италијани су били покрадени, а Јужна Кореја прогурана у четвртфинале.

О "угуравању" домаћина у полуфинале сво већ писали. Сада вам доносимо сажетак како су судије са Корејанцима направили лакрдију од Мундијала. Осталом, и на Олимпијским играма у Сеулу су правили сличан циркус, па је због једног таквог боксер Рој Џонс Јуниор остао без злата, иако је добро испребијао свог противника из… Наравно, Јужне Кореје.

Корејанци су тукли свом снагом, а за такву игру остајали су некажњени. Док су Италијани већ у петом минуту морали да се суоче са престрого досуђеним пеналом, па је гол спасавао Ђанлуиђи Буфон.

Главни кловн био је судија Бајрон Морено из Еквадора.

Шоу је почео у продужецима, када је уместо пенала за Италију показао други жути картон и искључио Франческа Тотија. Ђовани Трапатони није могао да верује шта се дешава, али му је све постало јасно неколико минута касније када је због наводног офсајда поништен регуларан гол Дамјана Томасија.

Тадашњи председник ФИФА Сеп Блатер је после меча рекао да је судија био очајан...



МАРКО РОДРИГЕЗ, 2014: Италија - Уругвај 0:1

3. коло Групе Д, Натал

Марко Родригез из Мексика није био спреман тог дана да суди одлучујући меч за пласман у осмину финала између Уругваја и Италије.

Инцидент је изазвао Луис Суарез, који је после једног дуела у казненом простору дошао у сукоб са Ђорђом Кјелинијем. Док су се борили за позицију, Суарез је угризао Италијана и обојица су завршила на трави.

Кјелини се жалио да је угризен за раме, а Суарез се држао за зубе.

Уругвајац није искључен иако се на телу фудбалера Италије јасно видео отисак зуба. Уосталом, Суарез је и пре тога уједао своје ривале на терену. Казну је добио тек после утакмице. Много лакше је Мексиканац на почетку другог полувремена показао директан црвени картон Клаудију Маркизију за старт који можда није био ни за жути картон.

Да је судија искључио Суареза, питање је да ли би Дијего Годин уопште дошао у ситуацију да савлада Буфона у 81. минуту.



АЛИ БИН НАСЕР, 1986: Аргентина - Енглеска 2:1

четвртфинале, Мексико сити

"Божија рука" дело је Дијега Арманда Марадоне на Астека стадиону 22. јуна 1986. године.

Велики "Ел Пибе" је прво на недозвољен начин руком савладао Питера Шилтона, а онда је залудео цео тим енглеске, прошавши кроз линије "Гордог Албиона" као кроз сир.

За свега четири минута - два антологијска гола (у 51. и 55. минуту). Тог дана је Марадона стекао божанство код Аргентинаца. Тада је Енглезима вратио део дуга за Фокландска Острва (како су писали медији у Аргентини). Подизање "Залтне богиње", неколико дана касније на истом месту, само му је учврстила позиције бесмртног.

Али, Марадона, ипак, мора да се захвали Али Бин Насеру, судији из Туниса, јер да њега није било тог дана на Астеци многа питања би се данас постављала. Мада, нашао би Дијего неки други начин...



МИ ПАМТИМО…

ГАРСИЈА АРАНДА, 1998: СР Југославија - Холандија 1:2

Осмина финала, Тулуз

Ко зна како би се завршила неизвесна утакмица да је Гарсија Аранда искључио Дениса Бергкампа после гажења Синише Михајловића. А, морао је, поготово јер се све то дешавало пред очима линијског судије. Можда ни Едгар Давидс не би дао гол у 90. за пролаз у четвртфинале…

Додуше, Шпанац Аранда је на истој утакмици досудио пенал за Југославију пошто је Јап Стам вукао за дрес Владимира Југовића. Ни ми нисмо веровали да је пенал...



ХОРХЕ ЛАРИОНДА, 2010: Србија - Аустралија 1:2

3. коло Групе Д, Нелспруит

Имали смо све у нашим рукама…

Имали смо и у руци Тима Кејхила, али њу није видео већ помињани Хорхе Ларионда. Све се то дешавало у казненом простору Аустралије, при вођству "кенгура" 2:1, а "орловима" би резултат 2:2 донео пласман у осмину финала. Занимљиво, судије су два пута оучиле офсајде Србије, који су били готово у линији и из којих је наш тим постигао голове, који су, наравно, оправдано поништени.

Против Гане смо због сличне руке кажњени пеналом и поразом. И против Немаца...



ФЕЛИКС БРИХ, 2018: Србија - Швајцарска 1:2

2. коло Групе Е, Калињинград

У најсвежијем сећању је грешка Феликса Бриха и жути картон показан Александру Митровићу уместо очигледног пенала. Швајцарсци су рвачки срушили нашег нападача.

Још више боли што се то догодило на такмичењу где се по први пут примењивала ВАР технологија и она се није "позвала" у спорној ситуацији.

Био је то увод у пораз Србије...



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар