Анализа: Са ким, без Свете, на вјечити дерби и Звезду?!

Повреда младог штопера донела велику главобољу Партизановом стручном штабу.

Фудбал 20.02.2019 | 21:20
Анализа: Са ким, без Свете, на вјечити дерби и Звезду?!
Као лего коцкице посложила се одбрана Партизана од доласка Зорана Мирковића, постала је кремен-камен за Суперлигу са само осам примљених голова у 22 кола, али пред најважнију утакмицу пролећа доживела је – земљотрес.

Млади штопер Светозар Марковић је повредио колено, мораће вероватно и на операцију, па се стручни штаб црно-белих налази пред озбиљном дилемом: Са ким у тиму на вечити дерби?

Дуел са Црвеном звездом на Маракани је пред вратима. До највеће утакмице српског фудбала остало је још само једно коло, у којем ће Партизан у Хумској дочекати Пролетер. И то је једина „генерална проба“ коју ће имати принудно реформисана одбрана.

Колико год Марковић био критикован за пропусте током јесени, статистика јасно говори да је одбрана Партизана са само осам примљених голова у 22 кола најјача у Суперлиги. На последњих осам првенствених утакмица црно-бели су примили само један гол, у Лучанима од Младости (1:1), а на свих осам мечева тандем штопера чинили су Марковић и Валијенте.

Са чим сада располаже Зоран Мирковић, како може да комбинује пред дерби? Превише правих могућности за калкулисање нема. Како год да састави последњу линију, негде нешто у најави шкрипи.

Партизан у играчком кадру има још тројицу штопера, свима прво име на памети је свакако Немања Р. Милетић, који дуго већ, од доласка новог тренера, игра на позицији десног бека. Његово померање у средину одбране изазвало би и ротацију на позицији уз десну аут линију. Уместо једног „тумбања“, настала би два. За место десног бека на располагању је Мирослав Вулићевић, који је последњи пут у лиги био на терену још у септембру против Рада и само који дан касније против Колубаре у Купу Србије. Ту је и Габријел Енаке, али Румун и када је добијао шансу код Зорана Мирковића, играо је на позицији крила.

Које су још могућности за црно-беле? Уколико би стручни штаб Партизана проценио да Немању Р. Милетића не би требало померати са бека, да би то отворило више проблема него што би донело користи, онда упражњено место на позицији штопера могу да покрију двојица играча: један је ветеран који је у последње време врло мало играо, други је голобради младић, који - није играо.

Ветеран Бојан Остојић је добио шансу на припремама у Турској, тако да је физички спреман да одговори свим задацима, али његов велики хендикеп је што је ове сезоне одиграо само једну утакмицу и то у Купу против Колубаре. Штавише, искусни штопер је последњи пут у првенству био на терену у марту 2018. године, па готово годину дана није уписао наступ.

Опција је и да се у ватру гурне млади Страхиња Павловић, од којег се у Хумској много очекује и који је замишљен као природни наследник Светозара Марковића када његов мало старији колега буде отишао у иностранство. Питање је само да ли има смисла младића који још нема ни 18 година гурнути у ватру, да му прва или највише друга утакмица у каријери буде вечити дерби.

На левом боку ионако се често мењају играчи у Партизану, шансу су јесенас добијали и Немања Г. Милетић и Слободан Урошевић, а на врата куца и млади Златан Шеховић, којег је повреда зауставила таман када је летос добио прилику да се наметне код Мирослава Ђукића. Ту је и пре повреде Светозара Марковића владала дилема ко ће добити ту част да упише наступ на вечитом дербију.

Обрни-окрени, испада да је једино Марк Валијенте сигуран стартер на свом месту пред мечеве са Пролетером и Црвеном звездом. Све друго је једначина са три непознате за Зорана Мирковића и његове сараднике. А, немају много времена да је реше, сат већ откуцава...

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар