Провјера бивших припадника ИД

Међу десеторицом бивших припадника терористичке организације “Исламска држава”, који су заробљени у Сирији, а требало би да буду изручени БиХ, осам нема држављанство БиХ, док се за двојицу врше провјере, потврдио је министар безбједности БиХ у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић.

Босна и Херцеговина 20.02.2019 | 09:53
Провјера бивших припадника ИД
Један од те двојице је Ибро Ћуфуровић /24/ из Велике Кладуше, који је био пастир код Хусеина Билала Боснића, осуђеног за тероризам. Ћуфуровић је отишао у Сирију 2013. године, а за њим је расписана црвена Интерполова потјерница.

“Дневни аваз” наводи да је и за њега и за друго лице тешко извршити провјеру.

– Од Агенције за идентификационе документе БиХ добили смо обавјештење да та два лица нису имала документе БиХ, да су вјероватно из БиХ изашли са лажним документима –  рекао је Мектић за овај сарајевски дневник. 

Према његовим ријечима, у зависности од трајања провјера, са САД ће бити прецизирани детаљи повратка држављана БиХ из Сирије, који су прекршили Кривични закон БиХ, а за шта им због тероризма пријети казна до 10 година затвора.

Он је додао да се провјеравају и подаци за жене и удовице бивших припадника “Исламске државе” из БиХ, које су изразиле жељу да се из Сирије врате у БиХ.

Прихватање заробљеника поријеклом из БиХ дио је сарадње БиХ и САД, које су позвале земље да прихвате и пред домаћим судовима процесуирају све своје држављане који су отишли да ратују у Сирији.

(Аваз)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Заим

20.02.2019 09:18

Сту и невјесте. Свака од њих води најмање двоје до шестеро дјеце. Прича им је како су билеладе, врбоване, те кад су заробљене, пардо.,,добровољно пребјегле“, сада би у матицу, да им држава храни тај окот, а оне да преносе искуства и обичаје, васпитавају тај окот по како су им мужеви наказали, док се они не појаве. Од таквих ништа добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

20.02.2019 09:43

Пустите провјере...Саљите их одакле су и досли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

20.02.2019 10:14

Само у једном правцу, право у Гвантанамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прика

21.02.2019 06:04

А када цес похватати оне у врху полиције РС сто дилају дрогу?

ОДГОВОРИТЕ