Породица није још преузела тијело

Држава Србија, заједно са њемачким институцијама система чини све, како би се у случају погибије Шабана Шаулића ефикасно и без простора за шпекулације, обавили и разријешили неопходни послови, везани за тај трагични догађај и транспорт преминулог у Београд, сазнаје Тањуг у њемачко-српским круговима у граду Билефелду, гдје је српска музичка легенда изгубила живот.

Свијет 19.02.2019 | 15:30
Породица није још преузела тијело
Да би се боље схватио протокол једне несреће и цијели низ бирократских догађаја и процедура око транспорта у домовину преминулог Шаулића, мора се, између осталог, узети у обзир начин функционисања њемачке државе, федеративног система, јасне подјеле власти и, што је најважније, немијешања једних у принадлежности других.

Пошто је у питању саобраћајна несрећа са смртним исходом и пошто се човјек који је изазвао ту несрећу терети за убиство, тијело преминулог Шаулића налази се сада, према њемачком законодавству, практично у ''власништву'' државног тужиоца до завршетка обдукције, па зато чак ни патолог није могао да га прегледа- то је дио њемачке процедуре и разлог зашто ни породици није било дозвољено да види свог покојног оца.

Државни тужилац је, наиме, наредио да се тијело из болнице премјести у институцију за судску медицину, гдје ће бити и обављена обдукција, кажу у Билефелду.

Због смртоносног исхода саобраћајног удеса, случај је преузела њемачка криминалистичка полиција, а дрзавни тужилац захтијевао обдукцију, која је најавјена за четвртак, 21. фебруара.

У Билефелду, граду у чијој близини се догодио саобраћајни удес, немају тим за обдукцију, па екипа судских медицинара долази из Минстера, тако да ће тим бити комплетиран до четвртка, кажу у круговима, укљученим у процедуру транспорта за Београд преминуле српске музичке легенде и наводе да обе стране, и њемачка и српска, улажу максималне напоре и раде, тако да се не оставља простор за шпекулисање.

Породица би требало убрзо да може да види тијело премунлог оца, наводи се у Билефелду и каже да су од погибије до данас њихове институције у сталном контакту са Генералним конзулатом Србије који је о свему информисан. Наводе да су представницима конзулата и породице били омогућени разговори са надлежнима у полицији, са главним доктором која је водила тим укјучен у спасавање српских дрзављана, државним тужиоцем, представницима покрајинског Министарства унутрашњих послова....

Полиција је, према наводима укључених у случај погобије Шаулића, потврдила да је ауто у коме се налазио пјевач успорио због ситуације на путу и да је други ауто директно налетио на њих, тако да су ударили у банкину.

Против Нијемца, који је изазвао удес, по службеној дужности кривично се гони, али се и он због повреда налази у болници.

Када је ријеч о медицинској помоћи, пруженој Шаулићу, доктор која је водила тим је, како сазнаје Тањуг, рекла да је Шаулић сам изашао из кола, био свјестан и говорио али га нису разумјели јер је причао на српском, али су схватили да се жалио да га боли грло и да му се стање погоршавало.

Ради припреме за транспорт, љекари су му, према њемачким медицинским стандардима, дали средство за успављивање и унијели у хеликоптер, послије несреће која се догодила у недељу око 6 сати и 45 минута.

Одлучено је да се Шаулић хеликоптером пребаци у болницу, због процјене доктора на лицу мјеста да је он био најтеже повријеђен. Он је пребачен у највећу и најбоље опремљену клинику у Билефелду. Остала двојица његових сапутника, пребачена су у друге двије болнице санитетским возилима, којих је заједно са ватрогасним било 40 на мјесту несреће.

Надлежни у институцијама у Билефелду тврде да је Шаулић добио најбољу могућу услугу хитне помоћи у Њемачкој, која укључује превоз хеликоптером и читав тим љекара.

У болницу у Билефелду стигли су око осам сати ујутро, а послије реанимације су морали да отворе грудни кош и тада су видјели да је аорта пукла, што је медицински немогуће санирати.

У недељу у 10 сати у 25 минута Шаулић је преминуо, каже се у протоколу једне несреће дјечака рођеног прије 68 година у шабачкој махали који се винуо до звјезданих висина и завршио свој живот у Билефелду.

Љекари су мишљења да је појас у ауту од силине ударца затегао то мјесто, гдје је дошло до пуцања аорте, а доктор, која је водила медицински тим је о цјелокупном протоколу спаса дала своје мишљење полицији.

Њемачка полиција потврдила је и смрт возача аутомобила Мирсада Керића.

Када је ријеч о Слободану Стојадиновићу, трећем сапутнику, за њега се каже да је свјестан, али има тешке повреде и преломе.

У најмногољуднијој њемачкој покрајини Северној Рајни Вестфалији са више од 18 милиона људи у којој су многи грађани Србије нашли ''ухлебљење'', долазак Шаулића увијек је изазивао велико интересовање српске дијаспоре.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мирсад

19.02.2019 14:47

Сабан је уживао поштовање свих народа из бивше Yуге и није људски да га сад неки својатају да је “српска дијаспора” бољела слушати Сабана . Сви смо га вољели о нека му драги бих подари дзенет- рај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак

19.02.2019 20:05

Почивај у миру легендо, отишао је наш Павароти!!!

ОДГОВОРИТЕ