Детаљи: Како је почео крвави пир

Обдукција тијела вишеструког убице из БиХ Едина Гачића је завршена, али нико од чланова његове породице не јавља се да преузме тијело, па суровог убицу нема ко ни да сахрани. А ко је Един Гачић и како је започео свој крвави пир који је шокирао цио регион.

Босна и Херцеговина 18.02.2019 | 11:42
Детаљи: Како је почео крвави пир
Наиме, Гачић је своја два најновија убиства извршио почетком овог мјесеца када је без јасног мотива убио комшију Сауда Султанића у продавници у мјесту Подорашац код Коњица да би потом, током бега од полиције, 9. фебруара убио припадника МУП-а Махира Бегића у Сарајеву.

Прије ових убистава Гачић је био у затвору јер је убио пријатеља и своју мајку!

Ко је био Гачић и кад је почео злочиначки пут?

Гачић је неколико мјесеци након окончања рата у БиХ убио саборца Исмета Гунића из Бањалуке.

Због овог злочина осуђен је на осам година затвора, а када је издржао више од двије трећине казне Гачић је стекао право на слободне допусте из Казнено-поправног завода Зеница.

Пиштољ за убијеног Србина

Како би добио што повољнији положај, још 2010. године Едина Гачића је саслушао инспектор Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ о злочинима које је починио одред Ел муџахид над Србима. Гачић је између осталог испричао да су их Арапи који су били на челу одреда дрогирали хептаноном, артаном и другим дрогама уочи борби са Војском Републике Српске, те како се за једног закланог Србина добијао пиштољ са посветом.

Изашао из затвора, па убио мајку

Иначе, како је касније причао, у затвору је штедио новац како би за 400 марака купио пиштољ.

Након што је пуштен на слободан викенд, Гачић је 25. августа 2002. године отишао до стана своје мајке Сифете у Улици Енвера Шеховића у Зеници и у мајку хладнокрвно испалио два хица, а затим побјегао. Несрећна жена подлегла је језивим повредама. Убио ју је из пиштоља који је купио како би њу убио.

Полиција је убицу ухапсила неколико дана касније, а Кантонални суд га је у фебруару 2003. осудио на јединствену казну од 20 година дуготрајног затвора. Овом казном су Гачићу обједињене пресуде због ранијег убиства саборца и убиства мајке.

Међутим, средином 2017. године он је одслужио ову казну и изашао из затвора.



Занимљиво је да је према његовим изјавама датим полицијским агенцијама, Гачић у дјетињству био и сексуално злостављан.

Убио комшију и полицајца

Како је Гачић живио кад је изашао из затвора није сасвим познато. Али почетком фебруара ове године, свега неколико мјесеци након што је изашао са дуге робије, Гачић је поново починио злочин.

Без икаквог повода и јасног мотива, убио је свог комшију Сауда Султанића у продавници у месту Подорашац код Коњица!

А онда се дао у бијег. Током потјере полиције за њим, 9. фебруара, убио је припадника МУП-а Махира Бегића у Сарајеву. За њим је тада почела огромна потрага и у Босни је завладала паника.

Потрага и награда

Наиме, након што је Гачић починио нова убиства, потрага за њим је у БиХ трајала девет дана!

Он се за то вријеме скривао по шумама и у запуштеним објектима.

Влада Кантона Сарајево је чак била расписала награду од 50.000 КМ ономе ко пронађе Гачића, док је у потеру било укључено неколико стотине припадника полиције Федерације. Подршку у проналаску Гачића пружила је и полиција Републике Српске.

Убица је савладан 12. фебруара у мјесту Кошћан на подручју Хаџића када је Гачић бјежећи од специјалне јединице отворио паљбу на полицију током које је лакше повриједио припадника ФУП-а.

Након тога је ликвидиран, а установљено је да био је изузетно добро опремљен и наоружан када је ушао у размјену ватре с полицијом.

"Полицајци и тужиоци радили су у отежаним условима због јаког снега, неприступачног терена и мрака. Увиђајна екипа морала се пешке пењати стрмим путем прекривеним снегом 45 минута од моста гдје су паркирали возила у Лепеници. Тело је погребним колима превезено у просектуру Баре након што су га снели с локације удаљене километар и по од путне комуникације", рекла је за Клиx.ба портпарол Тужилаштва Кантона Сарајево Азра Бавчић.

Био припремљен за крвав поход

Убица Един Гачић на себи је имао вуну којом се штитио од хладноће у земуници у којој је боравио, а у обрачуну с полицијом на коју је пуцао користио је пушку тзв. шмајсер те пиштољ који је узео од полицајца Махира Бегића којег је убио.

Количина муниције и чаура пронађених код њега након што је ликвидиран указује да је био изузетно добро опремљен, те да се евидентно припремао за овај крвави поход.

“Најопаснији лик којег сам видео”

"Един Гачић је дјеловао као атомска бомба; у животу нисам срео опаснијег човјека од њега", изјавио је за Српскаинфо Мирослав Субашић из Удружења „Мозаик пријатељства“ из Бањалуке, гдје је серијски убица радио у поступку ресоцијализације након одслужења 20 година робије због двоструког убиства.

Наиме, у септембру 2017. Гачић је након издржаних 20 година робије због двоструког убиства изашао из затвора. Обзиром да му је место пребивалишта била Бањалука, појавио се на станици у овом граду, гдје су га дочекале јаке полицијске снаге.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач изјавио је да је Гачић током боравка у Бањалуци био под тоталним надзором припадника МУП-а и да је вероватно требало да буде на психијатријском лечењу, а не на слободи.

"И раније је било сигнала од људи који су са њим били у додиру да је реч о веома опасном лицу које је, вероватно, требало да буде на психијатријском лечења, а не на слободи", изјавио је Лукач.

Тетка Гачића: Един не треба да живи

Нисвета Ћатић, тетка убице Едина Гачића, која се јавила из Шпаније, где већ годинама живи с породицом поручила је прије његове ликвидације “да не треба да живи”.

"Не знам шта да вам кажем, у шоку сам. Сви смо ми у очајном стању, цијела наша породица. Не може бити никоме теже него нама, али не дао Бог ни стање тих људи који су изгубили чланове обитељи. Ово је велика трагедија и нема оправдања за то што је починио и сада, али и раније", рекла је уплакана Нисвета Ћатић, сестра Гачићеве мајке Сифете, коју је убио 2002. године у Зеници.

(Блиц)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

АР

18.02.2019 10:56

Цовјек поцинио геноцид над србима и ником ниста. Па то људи није уреду. Плус био мудзахедин ух.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаска власт

18.02.2019 11:47

Да су га осудили за злоцин над србима, били би зиви сви после поатрадали, а и он. Тако вам је када правда затаји, када се ратни злоцини гурају под тепих и ваде по потреби криминалне хоботнице у БиХ.

Name

Ја

18.02.2019 11:31

ГЛЕДАМ И СЛУСАМ СВЕ ОВО. И ЗАПИТАМ СЕ.....НА СТА ЈЕ ДРУСТВО СПАЛО. ЕДИН ЈЕ УБИЈЕН...КОЛИКО ЉУДИ ХОДА НАСОМ ЗЕМЉОМ ПРОКЛЕТОМ КОЈИ СУ СЛИЦНИ ЕДИНУ. ЕДИН ЈЕ БИО ОСОБА КОЈА ЈЕ ИМАЛА ЗДРАВСТВЕНИХ ПРОБЛЕМА. ЕДИН НИЈЕ ЗВИЈЕР.ЕДИН ЈЕ БИО ДУСЕВНИ БОЛЕСНИК. И ОВО СЕ МОГЛО СВЕ СПРИЈЕЦИТИ. НАРОД ЛИКУЈЕ СТО ЈЕ ЕДИН УБИЈЕН.ТРЕБАЛИ СТЕ СЕ ЈОС УСЛИКАТИ ИЗНАД ЊЕГОВОГ МРТВОГ ТИЈЕЛА ПА ДА СЛИКА О ЕДИНУ БУДЕ ПОТПУНА И КОМПЛЕТНА.ЈЕР УБИЛИ СТЕ ЗВЈЕР СРАМ ВАС БИЛО. ЗАПИТАЈ ТЕ СЕ СВИ ВИ САМО ЈЕДНО. АКО ЦУ ЦИНИТИ ЗЛО НЕКОМЕ, НЕКОМЕ КО ЈЕ ЗЛО УЦИНИЈО,ПО ЦЕМУ СЕ ОНДА ЈА ТО РАЗЛИКУЈЕМ ОД ТОГ ИСТОГ. ЕТО ТО ЈЕ ТА ПРОКЛЕТА БОСНА. А ВИ СЛИЈЕПИ ЦИТАОЦИ И СЛУСАОЦИ ПОКУСАЈТЕ НЕКАДА РАЗМИСЛИТИ СВОЈИМ ГЛАВАМА. ПОКУСАЈТЕ.....ПОКУСАЈТЕ ДОК ИМА НАДЕ.А МОЗДА ЈЕ СВАКА НАДА ВЕЦ ОДАВНО УБИЈЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

па да

18.02.2019 11:49

А одговорност за све зртве!?

Name

Свака ти мјесту

18.02.2019 12:02

Свака теби цаст. Ал ста вриједи да се бодес с рогатима. Ту висе нема градзана. Ту сад зиве малоумни великани. Који знају само оно сто мама и тата Казу. А мама и тата имају високо купито образовање. Тако да малоумници неце никад ниста науцити и сватити као нормални градзани.

Name

ре

18.02.2019 12:04

Управи тако како је тако болестан цовјек могао слободно да се креце гдје је психијатрија ста је друство уцинило да се лијеци......

Name

ре

18.02.2019 12:09

Душевни болесник???Убио мчетверо,а и наставио би даље да није смакнут.Ако је душевни,како кажеш,што се није сам убио????

Name

па да

18.02.2019 12:46

Је ли само он одговоран, гдје су нестале институције и одговорност свих који су изабрани плацени и надлезни за такве слуцајеве!?

Name

Т

18.02.2019 16:37

Пуно сте рекли ал не вреди овдје главне убице слободне Един жртва болестан страшно је сто су медији народ на том слуцају хоће сензацију знаци ко год постане БОЛЕСТАН метак у чело. Деуго могао се ухватити без убијања баци пет сузоваца и димне бомбе ухваћен.Тузилац из сарајева узо доказе из коњица однио гдје убијан полицајац то мутно народ ликује и тако цува убице и сам може од исти страдати свашта ту има.

Name

Т

18.02.2019 12:14

Они који су створили Едина мирно стоје и настављају нове Едине стварати.Един је жртва тих људи као и многи страшно је сто неће ствараоце да ставе у затвор,Нестетно сиротинско дјете све ста је урадио то су му уградили људи као што је. Есхер Бегановиц.и други и нико ништа.

ОДГОВОРИТЕ