Ово је најбољи лијек за сваку прехладу

Изгледа да су маме у праву: кад сте прехлађени - сан је најбољи лек.

Здравље 18.02.2019 | 11:32
Ово је најбољи лијек за сваку прехладу
Немачки научници открили су начин на који сан поправља способност организма да се бори против против прехладе. Сан, изгледа, јача способност одређених имуних ћелија тако што побољшава њихове изгледе да се "прилепе" и евентуално униште ћелије заражене вирусима. 

Научници су се усмерили на такозване Т ћелије које се боре са инфекцијама. Када Т ћелија уочи вирусом заражену ћелију активира лепљиву беланчевину интегрин која омогућава да се споји на ту ћелију. 

Успели су да докажу да мањак сна, као и дужи период под стресом, резултирају вишим нивоом хормона који, чини се, блокирају главни прекидач који активира лепљиве протеине. 

"Ако желите да ваш имуни систем буде у стању да се бори против напада обезбедите потребан број сати за сан сваке ноћи и избегавајте Хроничан стрес", каже вођа истраживања Стојан Димитров са немачког Универзитета Тибинген. 

Димитров и његов тим су сумњали да хормони, међу којима су адреналин и норадреналин или простагландини, могу да отежају активацију лепљивих беланчевина искључивањем главног прекидача. 

Да би тестирали ту хипотезу проучавали су ћелије људи заражених цитомегаловирусом (ЦМВ). Т ћелије требало би да трагају за ћелијама зараженим ЦМВ-ом и да их уништавају. Међутим, кад су се људске Т ћелије помешале са хормонима у лабораторијским условима њихова способност активирања лепљивих беланчевина се смањила. 

Знајући да се ниво тих хормона смањују током сна, научници су истраживањем обухватили десет здравих добровољаца који су провели једну ноћ спавајући у лабораторију и две недеље касније у будном стању читаву ноћ у истој лабораторији. Сви добровољци су били заражени ЦМВ-ом.

"Регрутовали смо здраве добровољце суперпозитивне на ЦМВ због тога што обично имају висок број антиген-специфичних Т ћелија", рекао је Димитров. 

То је значило да научници неће имати проблема да у крви добровољаца пронађу Т ћелије које су напале ЦМВ, навео је тим за часопис Јоурнал оф Еxпериментал Медицине. 

Током ноћи у којима су спавали имали су интравенске катетере, па су научници могли да узму узорке крви без ометања сна испитаника. 

Упоредили су Т ћелије прикупљене у ноћима кад су испитаници спавали и у ноћима у којима су били будни и открили, као што су очекивали, да су нивои хормона стреса код добровољаца у ноћима кад су спавали били нижи него у ноћима кад су били будни. 

Још важније, Т ћелије узете у ноћима кад су испитаници спавали имале су више лепљивих беланчевина за борбу против вируса него оне узете у бесаним ноћима што значи да су биле моћније у борби против вируса. 

Научници одавно знају да мањак сна утиче на имунитет, каже Луис ДеПало са Медицинског факултета Ицахн из Њујорка. 

"Многе клиничке студије су показале да људи који немају квалитетан сан или немају довољно сна, имају веће шансе да се разболе након изложености вирусу", рекао је ДеПало.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар