СНСД дијели и шаком и капом

Награђивање партијских чланова радним мјестима у јавном сектору, мимо конкурса и закона, уобичајена је пракса у Босни и Херцеговини. Међутим, случај запослења Јелене Даниловић, несвакидашњи је примјер кршења закона.

Република Српска 16.02.2019 | 16:02
СНСД дијели и шаком и капом
Како „Директ“ сазнаје, Даниловић има чак два посла у јавном сектору. Наиме, она је већ двије године радник Хидроелектрана на Требишњици (ХЕТ), али на посао не иде у ово јавно предузеће, већ се у јавности представља као новинарка „Гласа Требиња“, новина које дјелују при Јавној установи „Центар за информисање и образовање“ у Требињу.

Своју кандидатуру испред Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Даниловић (у то вријеме Ковачевић) објавила је на свом Фејсбук профилу. У истом статусу јавно је подржала партијске колеге Луку Петровића, кандидата за градоначелника Требиња, те Гордана Мишељића, кандидата за одборника у требињској Скупштини и директора ХЕТ-а. Претходно је била чланица Српске демократске странке, те Патрије демократског прогреса.

У свом Фејсбук статусу Даниловић је побројала ставке за које је сматрала да су њени квалитети и казала како је до сада на конкурсима за посао добила само „клопке, преваре и подвале“, уз констатацију да то „одговорнима иде на душу и образ“. Но, добила је, како је навела, прилику да „живи као сав нормалан свијет“, а због дате и испуњене ријечи „која њој значи све“ одлучила је да подржи Петровића и Мишељића.



Мјесец дана касније, почетком септембра 2016. године, објавила је нови Фејсбук статус у ком је поновила да је „ријеч за њу закон“, те да је Лука Петровић ту ријеч одржао и назвала га својим градоначелником.



Посао у ХЕТ-у Даниловић је добила у том периоду, нетом прије локалних избора, без јавног конкурса. Да је запослена у ХЕТ-у писало је и у њеној званичној биографији коју је пред изборе објавио локални СНСД. По струци је дипломирани географ.

Но, Даниловић не иде на своје радно мјесто у ХЕТ, за које редовно прима плату, већ у просторије ЈУ „Центар за информисање и образовање“. Како сазнаје наш портал, њен радни однос у ХЕТ-у није прекидан од 2016. године до сада, а уговор о раду вриједи јој до фебруара ове године. Међутим, све вријеме Даниловић се у јавности представља као радница „Гласа Требиња“, на посао иде у просторије овог медија и објавља новинарске послове за њега.

Како је Даниловић ангажована у овим новинама покушали смо да сазнамо од Манојла Ћука, директора „Центра за информисање и образовање“, али он није одговорио на наш упит о томе ко је и на који начин запослен у овој јавној установи. Након што смо упит послали два пута и остали без одговора, позвали смо га телефоном. Ћук, као човјек који је надређени медијским радницима, тада нам је рекао да нашим упитом, у којем смо се позвали на Закон о слободи приступа информацијама од јавног значаја РС, ми кршимо „право новинара на анонимност“.

„Како да вам одговорим, не знам? То што тражите сукобљава се са правом новинара на анонимност, ти кршиш једно право стицањем свога права. Ви себе зовете да сте новинар, да ли се крши право новинара кад ти располажеш његовом приватности?“, казао нам је Ћук.

На наше питање на који закон се позива кад каже да нам не може дати информације, Ћук је одговорио да се позива „на Међународни кодекс новинара“. Додао је да можемо слободно да га тужимо због тога што нам није доставио информације, али да нам „никад неће одговорити“.

Како „Директ“ незванично сазнаје, Даниловић за рад у „Гласу Требиња“ не прима никакву накнаду, већ плату прима искључиво из ХЕТ-а. Иако не прима двије плате, спорно је то што Даниловић у овом медију заузима радно мјесто квалификованом кадру који је без посла. Тако су, према подацима требињске филијале Завода за запошљавање РС, у Требињу тренутно незапослена четири дипломирана новинара и један комуниколог, док је на подручју које покрива ова филијала укупно 28 незапослених новинара.

Мирјана Ћускић из Хелсиншког одбора за људска права Бијељина каже да оваква „приватизација јавних установа од стране владајућих странака" представља велики проблем у Босни и Херцеговини данас.

„Владајуће странке имају апсолутан, директан утицај на запошљавање у јавном сектору, у смислу одабира кандидата који ступају у радни однос водећи се критеријумима конкретног доприноса промоцији странке и мобилизацији потенцијалних симпатизера и гласача, а не посједовању конкретних вјештина и компетенција за обављање тражене радне дјелатности. Мали број јавних установа и јавних предузећа уопште има креиране антикоруптивне механизме, односно усвојене правилнике за провођење и бодовање усмених интервјуа, што додатно говори о жељи владајућих да вјешто избјегну оно што закон у овим случајевима налаже, и запошљавају подобне, а не способне“, сматра Ћускић.

Она додаје да због овако комплексних случајева, као што је случај Јелене Даниловић, организације које се баве питањима корупције приликом запошљавања у јавном сектору немају објективне информације о тачном броју запослених.

„Велики број запошљавања у јавним предузећима и јавним установама још увијек се врши мимо објављивања и адекватног провођења јавног конкурса и конкурсне процедуре, те преко различито формулисаних уговора о дјелу и слично“, тврди Ћускић за „Директ“.

Како је могуће да Даниловић већ двије године прима плату у ХЕТ-у, а притом не долази на своје радно мјесто, питали смо директора овог јавног предузећа Гордана Мишељића, али он није одговорио на наш упит. Одговоре смо покушали добити и телефонским путем, но није одговарао ни на наше позиве.

Занимљиво је да у ХЕТ-у постоји електронски систем евидентирања радних сати и да сваки запослени мора провући своју картицу када дође на посао. Даниловић не долази на посао у ово предузеће, али то не смета руководству ХЕТ-а да јој редовно исплаћује плате.

Ни Јелена Даниловић није одговарала на наше телефонске позиве и поруке, па смо остали ускраћени за њен коментар.

Мирјана Ћускић за „Директ“ појашњава да је у оваквим случајевима додатно поражавајуће то што не постоје ефикасни механизми за жалбу.

„Барем не надлежним органима, чија је структура политички јединствена и наклоњена анархичнијем стању када је јавно запошљавање у питању, због тога што су и сами дјелимично на тај или сличан начин дошли до радне позиције“, истиче Ћускић.

Но, онима који имају директан проблем приликом запошљавања проузрокован овим или сличним случајем, Ћускић савјетује да се обрате надлежној институцији Омбудсмена за људска права који би могао директно да им пружи правну помоћ у случају потребе.

Извор Директ портал

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

роки

16.02.2019 15:11

Студент генерације на географији,па ко то данас студира,па сви имају измишљена радна мјеста у општинама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Газда

16.02.2019 15:37

Студирам ја географију, какве то везе има. Због идиота и овакве власти, ми не моземо да добијемо запосљење. Тако

Name

идемо

16.02.2019 15:48

Само наставите овакве треба објављивати сваки дан, браво,да се виде права лица,охохо

Name

Коментар

16.02.2019 15:52

Тако треба. Дзаба вам памет и скола ако нисте на "правом политицком ..."!

Name

радоје

16.02.2019 16:12

Ништа чудно то су СНСД кадрови, понижавају обичан народ овим начином, зашто да живе у оваквом безнађу

Name

Деба

16.02.2019 16:19

Па њу вјероватно цланови СНСД-а воде на пут да им прави друство и вјероватно доцекује у Требињу истакнуте СНСД-овце из РС! То зову СНСД-ова пословна пратња

Name

Министар

16.02.2019 16:35

Плата је накнада која се раднику исплацује за рад. Према томе плата се не добија него зарадјује. Ако господја не долази на посао није могуце да заради плату. Мозе бити само да је буквално добила плата(не зарадила). Ако се неко не појави на послу 3 дана без оправданих разлога руководство мора по аутоматизми да сматра да је радник напустио посао и раскида се уговор о раду. Ако је руководство знало да господја не долази на посао а нису раскинули уговор вец су јој ДАВАЛИ плату поцинили су кривицно дјело ТЕСКА КРАДЈА. Руководство је неком лицу омогуцило да сваког мјесеца украде новац који је само исплациван као плата а који не мозе заправо да буде плата јер није зарадјен. Знаци да је ово зрело за хапсење моментално. Апсолутно није битно сто она ради за неке локалне новине. Она признаје да није долазила на посао и да јој је то неко дозволио.

Name

Опт

16.02.2019 16:46

Пи!Све ми се гади

Name

слобо

16.02.2019 17:19

Ова ме власт у Требињу асоцира на кукавичје јаје

Name

ре газда

16.02.2019 20:41

Друже знаш ли да су географи масовно по школама запослени као библиотекари или помоћници директора због недостатка норме тј.смањења часова географије.Зато кажем ко то данас смије да студира па онда кад нема посла оптужује државу.У ери информационих технологија ти студираш географију.А и зна се да је географија један од најлакших факултета у просвјети.

Name

Хајдук

16.02.2019 22:19

Веома ,ме је ,потресло,,,да ,,као кцерка ,борца ,прве категорије у пензији ,не мозе да ,,узме .марку,,Борци ,прве категорије не постоје у пензионом систему ,то је ,давно ,укинуто .И,на ту тему ,је илузорно расправљати ,дупли стаз ,је анулиран ,посредсвом ,министра Дјокица и Цургуза ,а ,као ,такав ,је постао ниставним ,Иако је Влада ,Р.Српске ,дала ....Гаранцију ,да ,борац ,на првој линији ,има ,480 к.м.А,то знаци ,да борац има оно пензије сто је зарадио ,радом .Дупли стаз ,је ,само да оде раније у пензију и није плацен ! Да ,би овце и вуци ,били сити ,,појављује се ,борацки додатак,,,који је мизеран ,за ,мјесец ,на првој линији ,је 1,6 к.м.и не ,мјења се ,годинама ,знаци ,боац ...од ,91 ...до ...95 ..има максимум ,не рацунајуци 96 ,има ,близу 90 ,км.цак и мање ,око,80 к.м.То је ,,плафон,,,мислим ,да је ,цак и ,77,5 км ,не мозе ,да ,предје ,,100 к.м.нема санци ,за ,1.6 к.м. мјесеца пакла ,хвала ти ,Републико Српска ,хвала ти ...генерале Савановицу ,и немој ,ако ,Бога има ,да се ,залазес за ,борце ,не треба ,најцасније ,би било ,а ,Цаст ,је ....да се борци ,одрекну ,свих ,примања ,јест ,да је 70 к.м. ,,несто,,Али ,тако треба ,по људским и Бозијим ,Законом ,медјутим ,ред је ,и да се ,преставим Лицно ,борац ,16 .мот.бриг ,Вихор ,мојим ,саборцима поздрав ,и вјецна Слава ,а зивима ,дуг зивот .

Name

ре

17.02.2019 19:20

Да је била способна да студира математику не би морала у странку,ал на крају боље прођу ови него они што право уче.

Name

дусанцули

16.02.2019 15:17

Психички се припремаш за 33. годину. Како само имаш времена поред толико послова. Криза средњих година дошла раније?

ОДГОВОРИТЕ
Name

требиње

16.02.2019 16:44

То је право стање у Требињу, неком све а неком ништа

Name

колега

16.02.2019 17:28

Гризе ли је савјест према колегама, њеним грађанима са којима живи, бездушност,похлепа

Name

Исправка кривог навода

16.02.2019 15:37

Није њој СНСД дао два посла, није ниједан, дали су јој двије плате, то је огромна разлика. Такодје, у ентитетској и градским администрwцијама не мозе се реци за некога да има посао, ти будзетски ухљеби имају плате, понеко и двије као горе поменута дјевојка. Плацени су за нерад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

16.02.2019 15:54

Дата ријец од птице прелетацице.Исплатив посао ово прељетање и давање ријеци,свака цаст.Народ добро плаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радојка

16.02.2019 15:59

Мало јој један посао, а остали пропадоше у овој држави због оваквих,ово стварно понижавање других грађана који очигледно немају будућност овдје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ

16.02.2019 16:01

СУТРА ЋЕМО САЗНАТИ ДА ЛИ ЈЕ ДОБОЈ ГРАД ЉУДИ ИЛИ НЕЉУДИ и ДА ЛИ ЋЕ ЉУДИ ПОСЛУСАТИ НЕЉУДЕ И САМИ ПОСТАТИ НЕЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Добој

16.02.2019 17:58

И ТРЕБИЊЕ! Ваљда цете растјерати ову багру сто имају по два посла а неко ни један!

Name

Ре

16.02.2019 18:06

Добој није град, неце никад ни бити, а побиједице паре а не гласови.

Name

???

16.02.2019 16:04

Цудо није заврсила електротехницки или медицински у БГ а не тамо неку географију. Ово је оцит примјер како у овоој земљи пролазе старлете, јос ако купе диплому тамо неког квази факултета. Такве су способне за све послове, као и дотицна"дама", јел је застицена моцном странком. Е ово је примјер како функцинисе мафијаска власт. Нису њима питребни сколовани и образовани новинари, вец партијски послусници, који це да пису оно сто им мафијаски босови казу. Ово је лице и огледало "квази дрзаве и власти". Дотакли смо дно не моземо даље!!!!!.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снеза

16.02.2019 17:06

Свака Вам цаст за овај коментар, све је проституција у свим сегментима, на залост. Друство је дотакло дно морал нико и не зна ста је. Пропаст у свим сферама и сегментима. Дно дна. Само погледајте по друственим мрезама фотографије и не треба пуно мозга да све повезете и закљуците. Камо плови овај брод? Куда иде овај свијет, теска катастрофа

Name

трла баба лан

16.02.2019 17:30

Због оваквих, као сто је ова, пропадамо све дубље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха

16.02.2019 17:41

Снасла се девојка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

16.02.2019 18:17

Па шта је ту нејасно и чудно. Додик је јавно рекао за најбоље студенте, ако нису дио владајућег система, џаба им. Њему не требају стручњаци, па не мисли он да стиже Јапан. Овдје су плате након његове дугогодишње власти најмање у Европи. Њему требају они са пачијом школом, који су је завршили само да улете у политику, покажу лојалност, образ им не треба и они су на коњу. Овај период је земљотрес од 9 степени који предуго траје, а опоравак ће трајати деценијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све вам јбм

17.02.2019 00:33

Неко по 2-3 плате ДОБИЈЕ а не ЗАРАДИ а 80% људи једва презивљава, багро једна лоповска,па докле висе и вас?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трново

17.02.2019 09:35

Ево у Трнову снсд само прима ратне дезертере а дијецу погинулих бораца шиканирају и држе под уговором, жива истина, Лола Трговчевић био у Србији док је Синиша Бијелица гинуо и погинуо, срамота