Прича: Проклета Јерина...!

У неким другим околностима, верност и љубав наших јунака, као и Икардијева, била би вредна лирских песама, али због специфичних ситуација и позиција у којима су се налазили, завршавају са епским десетерцима. . .

Фудбал 18.02.2019 | 23:02
Прича: Проклета Јерина...!
Ванда Нара као Јоко Оно. Не, као Волис Симпсон. Фудбалска Леди Магбет. Историја је пуна фаталних жена, укључујући и нашу, српску,  од Јерине Бранковић у народу познатије као “Проклете Јерине”, преко ДрагеМашин до Мирјане Марковић.

Ванду Нару са Јоко Оно спаја чињеница да је старија седам година од Икардија, идентична разлика између Јапанке и Џонија Ленона. Као што су Оно оптуживали за “одвањање и изоловање” Ленона од осталих чланова  Битлса и од остатка света, тако је и Нара стављена на оптуженичку клупу да је посејала раздор између Маурита и клупских другова у Интеру.

Са Волис Симпсон је спаја што јој брак са Икардијем није први. Истина краљ Едвард ВИИИ је био тек трећи муж интригантној Американки док је бивши капитен Интера други Вандин муж. Повезује их околонст да су баш мужеви обе упознали и на неки начин “гурнули” у загрљај прво јубавника, а каснијих супруга.

Са нашим “фаталним женама” госпођу Икарди спаја доминација и супериорност над супружником. Али, као што је у Србији то био разлог да поменуте брачне сапутнице буду омражене, тако је и Нара постала многима антипатична, посебно навијачима или симпатизерима Интера.

Икардија са Леноном, Едвардом ВИИИ и нашим владарима Ђурађом Бранковићем, краљом АлександромОбреновићем и Слободаном Милошевићем спаја потпуна оданост својој жени. Нема сумње да је Икардиспреман као Ленон да се због Ванде одрекне свих пријатеља и породиц. Нема двојбе ни да би се одрекао Интера као што се Едвард ВИИИ повукао са краљевског трона, баш као што би био спреман да као АлександарОбреновић и Слододан Милошевић жртвује све, укључујући и властити народ, због вољеног брачног друга.

У неким другим околностима, верност и љубав наших јунака, као и Икардијева, била би вредна лирских песама, али због специфичних ситуација и позиција у којима су се налазили, завршавају са епским десетерцима, све са словенском антитезом.

Ванда Нара, попут својих претходница, је направила дужи корак од дозвољеног. Ушла је у простор који јој не припада и својим понашањем и изјавама  је довела у неодрживу позицију свог супруга и клијента, будући да му је менаџерка.

Некада су велики фудбалски клубови имали на списку по неколико “Ванди Нара” спремних да их ожене са својим младим талентованим фудбалерима, пристиглих из провинције или из иносранства,  и склоне их од ноћног раскалашног живота. У Интеру су били веома задовољни што њихова млада звезда уместо по ресторанима и дискотекама проводи вечери мењајући пелене деци у кругу породице, са својом супругом. Проблем је настао када је Ванда, после петоро малишана одлучила да се постане инфлуенсер и менаџер свог мужа. Тада су кренули проблеми.

Ко год је у свом животу имао прилику да буде део једне мушке свлачионице, у било ком екипном спорту, зна да у том амбијенту владају специфична правила: много тврђа и специфичнија од било којих других. Примера ради, борба против хомофобије, у свим сегментима модерних друштава, дала је резултате и отворила врата за различитости. У свим, сем у мушким екипним спортовима. У Серији А је незамисливо да најбољи италијански фудбалер, попут једне од најбољих светских одбојкашица Паоле Егону, најнормалније, у интервју за Газету дело Спорт каже да је геј. 

Фудбалска историја је начичкана фудбалерима који су били,  у жаргону речено, “папучари” . Управо је један од претходних капитена Интера био такав. Његова супруга је сваки час звала председника Интера и жалила се на третман који има њен супруг. Међутим, то никада није изашло у јавност. Све је остало у кругу фамилије. Тиме пре што је у том Интеру било барем пет фудбалера који су својом харизмом и квалитетом било громаде за номиналног капитена и он  је служио практично само да стисне руку противничком капитену, размени заставицу, и бира страну и лопту на почетку меча.

Критичари Интерово потеза да Икардију одузме траку као кључни мотив за такав став наводе правило да се “прљав веш” не износи напоље. Међутим, са Вандом Наром која сваке недеље, у једном веома праћеном спортском талк-схоw програму, износи јавно ставове и опсервације  апсолутно непримерене за менаџера, а не само супругу капитена Интера, није било могуће “опрати веш” унутар породице.

Генерални директор Интера Бепе Марота је постао свестан да неће моћи у рукавицама да реши питање Икарди - Нара оног момента када му је Ванда -  после његове треће молбе да спусти тонове и да се уздржи од давања оцена о ономе што се догађа у Интеру - одговорила: “Жао ми је директоре, али ја сам таква и не могу да се променим”.

Следећи корак Мароте је био разговор са Икардијем и експлицитан захтев да се због стабилности тима и односа у свлачионици суочи са својим саиграчима и објасни ставове које износи његова супруга - агент у медијским наступима. Такође је од Икардија тражено да реагује јавно на изјаве Ванде Наре и дистанцира се од њених квалификација. Икарди је одбио све те захтеве, није желео да јавно противречи својој супрузи. Између мира у кући и мира у клубу, Икарди је изабрао овај први.

Дакле, Бепе Марота није имао други избор. Интер је морао да пошаље јасан сигнал и да се заштити од додатне штете коју Ванда Нара наноси клубу. Да Нара није супруга и менаџер најбољег играча и капитена Интера њена запажања никога не би интересовала. Зато је направљен први децидан корак: одузимање капитенске траке. Преседан у стогодишњој историји клуба.

Наравно, Марота је могао да рачуна на серију повољних околности, коју његови претходници нису имали. Прва је што Масимо Морати више није председник и власник Интера. Најтрофејнији председник Неразура у овом веку је често због своје доброте која је са великом фреквенцијом прелазила у наивност био болећив према играчима и одговарао је на позиве и њихових супруга. Тако да је често делегитимисао своје руководиоце. Интер је за време Моратија био класичан пример фирме у којој власник поставља руководиоце, али задржава власт да одлучује о свему, тако да му се сви директно обраћају, како за баналне тако и за веома важне ствари, прескачући директоре и генералног директора.

Други важан детаљ је хладан однос између Икардија и навијача Интера. Релација која никада није постала ни приближно ватрена као са претходним голгетерима Неразура, а чини се и да је дефинитивно компромитовна деловима из аутобиографије Икардија посвећених тифозима Неразура, објављена пре пар година.

Трећа тактичка предност Мароте је у томе што је Нара толико антипатична навијачима Интера да због пристојности не можемо да наведемо све надимке које су јој наденули. Тако да Икарди дође као нека врста колетералне штете. Никог није изненадило хорско скандирање навијача Интера, не само на стадиону у Бечу, него и на друштвеним мрежама посвећено Хандановићу: “Ц’è соло ун цапитано, ун цапитано, ц’è соло ун цапитано”.

Четврти елемент је изолованост Икардија унутар Интерове свлачионице. Прво се мислило да су само бивши Југословени, или “слави” -  тако нас зову Италијани, без обзира да ли је реч о Србима, Хрватима, Словенцима, Бошњацима или Црногорцима - против Икардија. На крају се испоставило да је само Лаутаро Мартинез са Икардијем, Борха Валеро и Весино су неутрални, а сви остали против.

Пета чињеница у корист Мароте је тотална подршка тренера Лучана Спалетија. Иронију Интеровог тренер – после победе над Пармом је тражио од клуба да продужи уговор са Икардијем - многи нису препознали, али јесте генерални директор Неразура који га познаје већ више од 20 година. Из времана када су у Венецији радили са Маурицијом Зампаринијем који је правио своје прве кораке у свету фудбала.

Сада је на Мароти други део задатка, онај тежи. Икарди је Интерово богатство, најбољи стрелац и играч. У преводу, после драстичне мере, Марота и Аузилио морају да постигну неку врсту компромиса са Икардијем. Пред њима су два пута. Први је продужетак уговора са Икардијем и повећање плате и нормализација односа. Друга солуција је пакт “до ут дес”, односно Икарди даје максимум на терену помажући Неразурима да стигну што даље у Европи и трећи у Серији А, а заузврат је Интер спреман да буде конструктиван у преговорима са клубом који Ванда Нара доведе за преговарачки сто са Маротом и Аузилијом. Раскидна клаузула у уговору Икардија износи 110.000.000 евра, али би Интер могао да одобри и попуст, спуштајући цену до 80.000.000 уз бонусе.

Колико год изгледало немогуће, велика је вероватноћа да Икарди остане у Интеру. И поред континуираног шоу програма Ванде Наре, ниједан клуб се никада није појавио на Интеровим вратима са понудом за Икардија. С обзиром да живимо у глобалном свету, вести путују светлосном брзином, тешко је замислити озбиљан клуб у Европи који би узео Маура Икардија знајући да са њим у пакету иде и Ванда Нара, плаћајући 110.000.000 евра и дајући му плату од 9.000.000 евра, колико госпођа Икарди захтева.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар