Скот о договору БГ и Приштине

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот оценио је да решење косовског проблема мора да буде постигнуто у директним разговорима Београда и Приштине.

Србија 15.02.2019 | 08:40
Скот о договору БГ и Приштине
"САД, као и нико други, не би требало да диктирају како би то решење требало да изгледа", рекао је Скот у интервјуу за данашњи "Блиц" одговарајући на питање да ли мисли да је разграничење решење.

Он је истакао и да САД сматрају да је важно да се Београд и Приштина врате дијалогу и да су зато упутили јасну поруку косовској влади да таксе на робу из централне Србије које су га стопирале морају бити укинуте. 

"Ту поруку смо јасно послали нашим партнерима на Косову. Али, такође сматрамо да је за повратак дијалога важно да и Србија одигра своју улогу како би процес кренуо унапред, да имплементира раније договоре, али и да размотри компромисе за будућност", рекао је Скот. 

Упитан да ли САД планирају да предузму још неке кораке према Приштини, он је рекао да није прикладно да спекулише о потенцијалним потезима које ће САД повући или неће, али је рекао да ће САД наставити напоре да охрабри косовску владу да повуче тарифе и врати се за преговарачки сто. 

"И да, постоје друге опције које се могу укључити, али мислим да је много важније фокусирати се на позитивне стране као што су повлачење тарифа, повратак за преговарачки сто, усредсређивање на дијалог, и под окриљем ЕУ, постизање свеобухватног договора који ће успоставити нормализацију односа, то је наш циљ. На тај начин ће се изградити јачи и стабилнији балкански регион, а то је у интересу и Србије и Косова, као и САД", рекао је Скот. 

Говорећи о евентаулној посети председника Доналда Трампа Србији, Скот каже да то не може да предвиди, али да би волео да до тога дође и да верује да би Трамп имао топао дочек у Србији. 

"Време председника САД је можда највреднија ствар на свету. Мислим да би Србија, умето на саму посету требало да се фокусира на унапређење односа са САД, али исто тако и на побољшање односа на регионалном нивоу. Председник Трамп је у свом писму председнику Вучићу истакао да би радо угостио њега и председника (Хашима) Тачија како би сви заједно прославили споразум о нормализацији односа Србије и Косова", напоменуо је Скот.

Амбасадор коме ове године истиче трогодишњи мандат, каже да је Србија у том периоду направила напредак.

"Србија наставља да отвара нова поглавља у преговорима са Европском унијом. Неколико њих је и завршила. Економија се стабилизовала и напредује. Све то су добре стране. Такође смо продубили америчко-српске билатералне односе и радије се фокусирали на важност сарадње, него на конфликте", рекао је Скот додајући да је Србија на правом путу.

Једна од јасних промена од како је у Србији, како каже, јесте, нови премијер и нови председник.

"И мислим да је очигледно свима, па и нама овде у, америчкој амбасади, да се фокус одлучивања у Србији преместио из Немањине у Председништво. То је интересантна динамика, али мислим да на крају Влада та која решава свакодневна питања", рекао је Скот.

Он је оценио да премијерка Ана Брнабић веома професионална и да ради добар посао у вођењу владе.

"Председник Вучић и даље има ауторитет доношења кључних одлука, како полтичких као лидер партије која има већину у Скупштини тако и по највећим стратешким питањима са којима се Србија сусреће у односима са суседним земљама и посебно у преговорима са Косовом", рекао је Скот.

Говорећи о опозицији Скот је оценио да је Савез за Србију нови елемент који окупља различите делове политичке сцене, "као нека врста кровне организације која окупља опозицију са леве и са десне стране у настојању да представе фронт против владајуће већине у Скупштини".

"То је интересантан феномен и ми свакако обраћамо пажњу на то што се дешава овде у Србији, јер је део нашег посла да известимо наше власти о томе шта се дешава. Држимо отворене очи и уши, разговарамо са свима, са властима, опозицијом, са цивилним друштвом, академицима", наводи Скот.

Упитан да коментарише недавне написе појединих медија да су се амерички обавештајци састајали с представницима опозиције, Скот каже да се неколико пута састао са представницима опозиције у прошлости и да ће наставити да се састаје, као што се састаје и с представницима владе.

"То је саставни део једног отвореног друштва. У томе нема ничег лошег, нема ничег скривеног. Ми успостављамо отворени дијалог са свима, јер другачије не бисмо могли да разумемо шта се дешава у Србији", казао је Скот.

Када је реч о билатералним односима, амбасадор истиче да је важно да Србија и САД имају отворен однос, да разговарају, да Србија разуме америчко гледиште и да Америка разуме српско, као и да се ради на томе да се те две тачке приближе.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар