Нема проблема са провјером диплома

Морамо разликовати дипломе које су фалсификоване, јер је ријеч о кривичном дјелу, од оних које су стечене у акредитованим установама, поручио је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Репубике Српске Срђан Рајчевић, одговарајући на питање да ли ће бити провјераване дипломе у јавној управи и да ли је то могуће провести.

Република Српска 14.02.2019 | 20:59
Нема проблема са провјером диплома
– Сви имају могућност да поднесу кривичне пријаве, уколико сазнају да је документ фалсификован. Провјере диплома морају бити селективне и у складу са законом – рекао је Рајчевић.

Не постоји начин да било ко мимо закона провјерава дипломе, односно све мора бити у оквиру прописаних закона, поручила је и министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић. 

– Немамо проблем да, уколико неко има сумњу, то дојави надлежним органима, али све људе не смијемо стављати у исти кош. Постоје институције задужене за провјеру диплома – категорична је Решићева.

(Српска.инфо)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Марио

14.02.2019 20:05

Нису проблем фалсификоване. Проблем су дипломе птиватних факултета које се не разликују од фалсификованих а које је држава легализовала. Па то је као легализација проституције. Иста ствар. Упишеш факултет, плаћаш рате и диплома загарантована. За учење и знање те нико не пита. А и похађање наставе и вјежби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеМарио

14.02.2019 21:01

А колико је њих завршило факултет на бубице? На преписивање, на сеx, преко ћаће, матере... Чак нису ни платилиникоме ништа. Тако да не требаш бити радикалан. Свака част свима који су постено учили сваки испит.

Name

Нострадамус

15.02.2019 05:20

Сви који имају лазне дипломе треба их одузети и дати им праве оригинал.Ваљда се тако ради

Name

Ови

14.02.2019 20:50

Ови се праве луди. Нису проблем фалсификоване него КУПЉЕНЕ дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

15.02.2019 07:12

провјера је једноставна...поставис му три питања из "уцених " предмета...и дас му његову диплому да с њом обрисе дупе....и маааарссс на биро,магацинери,конобари,трамвајски ревизори,скретницари возова,кондуктери,цистацице, и остале коцкасте главе а ла им сефови...

Name

Анђело

14.02.2019 20:56

На државним је све регуларно,али мало морген. Провјерити све дипломе од 1992,али и средњих школа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.02.2019 22:36

Цовјек заврсијо основну сколу и купи факултетску диплому,За пар година му дуне у главу па казе,нијесам знао да се мозе купити и средња скола.

Name

Предратни професор

14.02.2019 21:16

Ово је типицан одговор резимских апологета.Провјера је рутински цин изведен из скепсе који не прејудицира резултат.Али за г-дју Редиц и овог јуносу је то незаконито...е збогом памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

14.02.2019 21:25

И зена ти има диплому то знамо . А има ли знање ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ετο

15.02.2019 03:18

τι ιμασ

Name

Вихор

14.02.2019 23:50

Да, да министре. Стани одмах у заштиту акредитованог криминала. Па зар диплома стечена за мјесец-два дана није исти криминал, без обзира да ли је издао криминалац из "акредитоване установе" или неакредитован криминалац. Незаконита диплома може бити издата и на државном факултету, ако нису поштоване законске процедуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинг

14.02.2019 23:51

Наравно министре, станите одмах у заштиту криминала и криминалаца, то вам је посао....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тесла

15.02.2019 05:13

Не фалсификоване, вец купљене дипломе!!! Таквих је 99% у јавном сектору, у опстини Сребреница 70% је ВСС !!! углавно из Дугог поља, Зрењанина, НС, Љубовије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

како

15.02.2019 06:04

Како нема проблема а у Калесији вијећници изгладсли да НЕМА ПРОВЈЕРА ДИПЛОМА?!!! Питам вас ста мислите засто?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Салвазан

15.02.2019 06:23

Наравно да министар брани криминал. Највећи криминал, легализован од државе, управо и јесте на акредитованим високо школским установама, гдје се дипломе продају, без поштовања законских процедура и рокова, па неко заврши факултет за три мјесеца или без средње школе. Јесте криминал фалсификовање диплома, али је и криминал оно што се ради на тобоже акредитованим установама. А министар је и постављен на то мјесто, да би штитио криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

15.02.2019 06:37

Па да је то радио неки фалсификатор у гаражи , давно би га ухапсили . Али то су радили професори и директори образовних установа и све је прокњижено и "легално" . Има запад и за то љек. Непризнавање диплома из БиХ . Е тад испаштају они који су поштено стекли дипломе , а то је код нас по закону. Лоповлук је легалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛУЖБЕНИК ИЗ ДОБОЈА

15.02.2019 06:40

Да ли још постоји онај факултет чији је оснивач Ранко Бакић а чије дипломе посједује велики број службеника у градској управи у Добоју или је он нио за једнократну употребу.Колико се сјећам имао је необичан назив” ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ДИПЛОМИРАНИХ ПРАВНИКА И ДИПЛОМИРАНИХ ЕКОНОМИСТА ЗА РУКОВОДЕЋИ КАДАР”

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

15.02.2019 06:48

Срђан , како нас мјењаш, мало личимо на овце али нисмо! Па Врапци знају да се све проведе кроз књиге. Па нехватамо неког фалсификатора него лоповлук врха образовног система. И ти си ту вероватно , иначе нам неби солио мозак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ива

15.02.2019 08:24

каква глупост да ми пријавимо ако на неког сумљамо,засто би ми то радили имате институцијезадузене за то.а сто је најгоре у скупстини и парламенту има људи који сједе са сређеним диполама факултета.ви сте једна жива срамота од власти ово нема нигдје него само код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

15.02.2019 09:05

Мали не прави се блесав. А и за тебе је ћаћа звршио факултет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

15.02.2019 10:20

Особа Вашег звања и знања не би требало да даје такве изјаве, јер таква изјава наводи на закључак да знате у чему је проблем али да га не желите ријешити. Сви сте се ангажовали како бисте аутоматски елиминисали контролу великог броја стечених диплома. Ви сте особа, која би требало да каже, да сви морају бити под лупом провјере. Нико не прича о знању, које се (НЕ) налази иза тих диплома. А, управо та чињеница упућује на то колико је крхко знање код власника диплома. Камо среће, да сви подлијежемо контролама, наравно и они који су завршили државне факултете. Мислим да од овога неће бити ништа јер они ријетки, преостали са правим знањем, који су стекли дипломе средње и факултета прије рата, ускоро одлазе у пензију. Послије тога нема разлога за провјеру, јер остају исти, од нивоа министарства до радника са ССС. Неко је добро запазо, да данас свак све може радити. Не зато, што су сви исто способни, него зато што су сви исто неспособни. У времену оваквих"трустова", сасвим је угодно сазнање да идете у пензију за годину дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ако

15.02.2019 10:27

Имамо ми сваки дан доказ како се ко школовао. Кад слушамо посланике, министре, директоре и осталу булументу, који су својеврсни творци новог језика, који су у свој говор акумуловали све што је Вук означио као неправилно, видимо интелектуални профил данашњег академског грађанина. Међутим, мора се признати да су вјешти у скривању незнања. Ево како: знамо сви да се у говору мање види неписменост него у писању. Е, они понекад дају кратку усмену изјаву, а никад ништа не напишу. И сви ови, горенабројани, никад неће оставити писани траг иза себе. А ТЕК КОМПЕТЕНЦИЈЕ КОЈЕ ТРАЖИ МОДЕРНО ДОБА, ПОПУТ ИНФОРМАТИЧКЕ ПИСМЕНОСТИ, то је фијаско. Отуд закључак зашто су задовољни са површним образовањем, мада често ту нема никаквог образовања. Дакле, нема ништа од провјере диплома јер се свесно ишло на ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

15.02.2019 10:37

Ста је са МЕДИЦИНСКИМ СЕКАМА,Сто за дан заврсе СКОЛУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

15.02.2019 11:02

ПА НИЈЕ ВАЉДА ДА СЕ ПРАВИТЕ БЛЕСАВИ ТОЛИКО СМО МАЛИ ДА ЗНАМО КО ЈЕ ДАНАС ШТА РУЧАО А ПОГОТОВО ШТА ЈЕ КО КОМЕ ДАО И КУПИО. ХАЛО ТА ПРИЧА НЕ БИ ИМАЛА СМИСЛА У ШУМИ И НА ЊИВИ А КАМОЛИ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА ШТАМПУ ОНИ У ЧУКАМА ЋЕ ВАМ МОЖДА ПОВЈЕРОВАТИ.НЕ КАЖЕ СЕ ЏАБЕ ДА ЈЕ СЕЉАЧКА ПОЛИТИКА НАЈГОРА ЗАТО ШТО ЈЕ ТО ОЧИГЛЕДНО.НЕ РАЗУМИЈЕМ ОВЕ ИЗ ГРАДОВА ДА ОВАКО ПРИЧАЈУ КАД БИ ТО ПРИЧАО ЖУНИЋ,БАЊАЦ,МАЗАЛИЦА МОЖДА БИ ИМАЛО СМИСЛА.ПОЗДРАВ АЛЕНУ И ЛЕЈЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

15.02.2019 12:53

Оцигледно нема ни провјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОБРАЗ

15.02.2019 13:05

Господо министри, указивање градјана на проблем у образовном систему, вас став и тумацење како поступати у вези са тим проблемом водеци рацуна да то буде у складу са заком, у најмању руку вриједја здрав разум. Доградња законодавне регулативе је у васим рукама и васа радна обавеза, па изволите урадити свој посао. Ријесите проблем који се десава у образовном систему, за добробит свих градјана. У неким добро уредјеним земљама у свијету у јавној управи не могу радити лица са дипломама стеценим у приватним образовним институцијама. Било би врло паметно да овакве и слицне препоруке ви сватили као добру намјеру за опсте добро свих градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

15.02.2019 14:45

Свако ко уписе приватни факултет врло је свјестан да дрзавном факултету не би могао ни прици.Зна,да не би могао ни уцити,нити га заврсити.Фалсиковање докумената и справа јесте кривицно дјело,али ста са свим тим дипломама које су стецене на приватним факултетима које су уредно прокњизене и издате као вјеродостојне од тих акредитованих установа!.Знаци,хоцете да их изједнаците са нама које смо своје дипломе стекли на дрзавном факултету у Београду или Новом Саду.То је понизење за сваког истински сколованог цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није

15.02.2019 15:59

Није ми јасно шта чекају студенти државних факултета? Зашто не изађу на улице и траже затварање тих дивљих факултета за куповину диплома? Јесу ли свјесни да се са сваком таквом дипломом смањује њихова могућност за запослење?

ОДГОВОРИТЕ
Name

7527

15.02.2019 17:13

"Правда за Давида" Народе српски! Чујте и почујте: Пресједник и Снсд нам је појео и демократију и људска права. Ја на изборима нисам гријешио, а ви? Мени је савест чиста, а вама? "Правда за Давида"

ОДГОВОРИТЕ