Ђорђевић: Идемо на злато, на Мундобаскету!

Ако хоћеш да будеш шампион мораш да размишљаш као шампион! „Можда сада, ако се квалификујемо, Никола Јокић поново буде део тима“, каже селектор Србије.

Кошарка 17.02.2019 | 22:45
Ђорђевић: Идемо на злато, на Мундобаскету!
Још једна победа и ето нас на Мундобаскету. Буде ли све у реду у завршном прозору ФИБА, Србија ће обезбедити пласман на Првенство света, а тамо пуца на – злато!

Том деценијском захтеву, да се увек иде на највиши могући пласман, испоштовао је и актуелни селекторАлександар Ђорђевић, најављујући да ће у Кини јуришати на врх победничког постоља. Што је и природно, апсолутно у духу спортисте, после три сребра и једне бронзе на последња четири велиока такмичења.

А најпре да се квалифкациони циклус завршио без изненађењеа, мечевима са Естонијок у гостима (21. фебруара) и Израелом у Београду (24. фебруара).

„Близу смо да се квалификујемо и то нам је велики циљ. Имали смо велику одговорност, јер смо били други на Светском првенству и на Евробаскету, али било је веома тешко пошто смо морали да променимо тим и имали смо много нових играча. Било је и повреда и то је било лоше. Било је ово добро искуство, ново искуство и било је тешко са тренерске стране да ставиш систем на паркет који изгледа као стварна кошарка, потребна да би добио меч. Имали смо одличан одговор играча који су долазили на прозоре и хтели су да играју најбоље“,констатовао је селектор Александар Ђорђевић.

Не дозвољава опуштање унутар државног тима, иако је јавност сигурна да у последња два квалификационе групе Л не би смело да буде проблема.

„Имамо још две утакмице, Србија је фаворит против Естоније, али само по имену. Ништа не узимамо здраво за готово, идемо тамо фокусирани, са најбољим могућим тимом али и даље не знамо шта ће бити. Ако можемо да добијемо ту утакмицу то је одлично, јер је једна победа довољна. Идемо меч по меч, моја филозофија је да је сваки следећи меч најважнији и заиста је тако. Морамо да добијемо и последњи меч, јер играмо пред својим навијачима. Израел има одличан тим, неке искусне, неке младе играче, то је добра кохезија, има и добру атмосферу, а сваки меч је играо до краја. То показује да се креће напред као репрезентација и зато га поштујемо“.

У односу на претходне спискове, новост на последњем је име - Милоша Теодосића (тренутно без ангажмана), а повољна околност је што ће и евролигашки клубови пустити Василија Мицића, Владимира Лучића иСтефана Јовића.

„Очекујем да сваки играч који дође да покаже своје најбоље. То тражим сваког дана и у свакој утакмици. Знамо шта морамо да урадимо да добијемо меч и увек ћемо желети победу против свакога“.

Наравно, навијаче највише интересује да ли ће за јесен 2019, кад се у Кини буде играло Светско првенство, у дресу Србије да се појави Никола Јокић, нарочито после сјајног учинка у НБА лиги, у дресу Денвера.

„Јокић је јединствен, мешавина Дивца и браће Гасол. Осећа кошарку, ужива у игри, воли да асистира и да се подреди тиму. Он је звезда у НБА лиги, а одлазак на Ол стар у Шарлоту је потврда његовог квалитета. Имам само лепе речи о Николи. После Олимпијских игара у Рију  де Жанеиру није био уз репрезентацију уз разних разлога. Можда сада, ако се квалификујемо на Мундобаскет, поново буде део тима. Сигуран сам да би нам донео квалитет“.

У било ком саставу да отпутујемо у Азију, циљ је јасан:

„Не бих био овде да не верујем у то да можемо да добијемо сваког противника, укључујући противника у финалу. Мој циљ је да чујем националну химну као последњу песму на било ком такмичењу, а моја опсесија је зато да наша репрезентација мора свуда да иде по медаљу. Немамо права да избегавамо то да идемо на злато или да идемо до финала. Увек стављам велике циљеве пред целу групу и играче и они добро одговарају. Мој тим и федерација знају шта тражим и тако играмо, играмо да победимо“.

На крају, Сале национале је истакао значај тимског духа у репрезентацији.

„Било је квалитетних мечева, искуство је велики фактор у квалификацијама. Неке утакмице је одлично одиграо Симоновић, неке Радуљица, долази сваки пут из Кине да игра и скидам му капу за то, имали смо Тодоровића, Мицића, Јовића, много играча је прошло и нажалост то је нешто са чим морамо да се носимо. Наша снага је група и то што увек играмо као група. На томе радимо и то учимо играче. Не притискам превише појединце, не кажем играчу „ти мораш да нас подигнеш“ већ тражим од сваког да игра најбоље“, додао јеАлександар Ђорђевић.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар