Исповијест након удаје за борца ИД

Једна од три ученице које су 2015. године напустиле Лондон како би се придружиле Исламској држави жели да се врати у Енглеску, мада не жали због своје одлуке да оде у Сирију, пише "ББЦ".

Свијет 14.02.2019 | 20:27
Исповијест након удаје за борца ИД
У интервјуу за "Тимес", Шамима Бегум, која сада има 19 година, испричала је како је на ратишту у Сирији виђала одрубљене главе у контејнерима, али да је то није посебно испрепадало.

Тренутно се налази у избјегличком кампу у Сирији, у деветом је мјесецу трудноће и жели да се врати кући како би тамо одгајала своје дијете.

Рекла је да је родила још двоје дјеце, али да су она умрла. Додала је како је једна од њених школских другарица, која је са њом напустила Велику Британију, погинула у бомбардовању, а да не зна шта се догодило са другом пријатељицом.

Ученице школе Бетнал Грин Академија, Шамима Бегум и Амира Абасе, имале су 15, док је Кадиза Султана имала 16 година када су напустиле Велику Британију у фебруару 2015. године.

Родитељима су рекле како ће на један дан отићи негдје заједно, а затим су авионом отишле у Турску и касније у Сирију. Након што је стигла у Ал-Раку, смјестили су је у кућу са другим будућим невјестама.

"Одредили су ми  да се удам за борца који говор енглески и који је био стар између 20 и 25 година", рекла је.

Десет дана касније удала се за 27-годишњег Холанђанина који се преобратио у ислам.

Њен супруг се недавно предао групи сиријских бораца, а она се сада налази, заједно са 39.000 других избјеглица, у избјегличком кампу на сјеверу Сирије.

Када ју је новинар упитао да ли је живот у Ал-Раци, некадашњем упоришту Исламске државе, испунио сва њена очекивања, одговорила је да јесте и да је водила сасвим нормалан живот, преноси "Индеx.хр".

"Ту и тамо је пала нека бомба, али осим тога...", рекла је.

Описала је како ју није превише престравило када је први пут видјела одрубљену главу у канти за смеће.

"То је била глава једног заробљеника, непријатеља ислама. Мислила сам само на оно шта би учинио муслиманки да је имао прилику", рекла је и додала не не жали због своје одлуке да напусти Енглеску, али да сматра да је ствар завршена за Исламску државу и да ионако има превише корупције унутар те организације.

Шамима Бегум описала је како ју је јако тешко погодио губитак дјеце. Прво јој је прије неколико мјесеци умро другорођени син који је тада имао само осам мјесеци. Вјерује да је преминуо због болести која је повезана са неухрањеношћу.

Одвела га је у болницу, али тамо није било ни лијекова ни довољног броја медицинског особља.

Њено прворођено дијете, дјевојчица, умрло је прије неких мјесец дана, а била је стара свега годину дана и девет мјесеци.

Рекла је да је жеља да свом сљедећом дјетету осигура бољи живот, главни разлог зашто је одлучила да напусти Сирију.

С обзиром на то да је Шамима Бегум сада пунољетна, мораће да преузме законску одговорност за своје одлуке. Да се вратила док је још била малољетна, ситуација би била другачија, а сада је, ако одлучи да поново живи у Великој Британији, вероватно чекају оптужнице за тероризам, преноси "Телеграф.рс".

Такође, постоји опасност да јој социјална служба одузме дијете јер ће хтјети да га заштите од радикалних стремљења мајке која нису добра за дјететов развој.

(Агенције) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

децко

14.02.2019 20:23

Одузети јој дијете, и вратити је назад у Сирију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

14.02.2019 22:41

Нека чисти Мушкарцима пиштоље у Сириј.

Name

Нострадамус

15.02.2019 05:17

Прво њу примити у Британију па касније да доведу своје музеве по закону Спајања фамилије.

Name

нико никановиц

15.02.2019 17:13

Овакве не треба примати назад, хтјели су да оду и граде сопствену дрзаву на крви других, нису успјели. А сада зале дјецу, коју дјецу, цију дјецу, наравно само своју. Изгинуле су хиљаде људи, зена, дјеце, језида, курда, а за њу су то били непријатељи ислама. Па ста цес меду непријатељима, ста це твоје дијете меду непријатељима ислама, како то мозес урадити, имај понос, имај цаст, роди дијете и нека се врати а ти се зртвуј и покусај да не презивис пород. Бити цес како се оно казе "муценица". То је за дијете најбоље рјесење, осим тога, треба донијети закон да никада не смије сазнати нити ко су родитељи нити гдје се родило, име му се мора дати неутрално, вјере не смије имати док се само не опредијели.

ОДГОВОРИТЕ