Честе преваре преко "љубави"

Преваре преко "срца" све чешће у Америци. Да ли ће се овај тренд проширити и код нас?

Свијет 14.02.2019 | 18:43
Честе преваре преко "љубави"
Американци су прошле године изгубили 143 милиона долара од превараната са којима су ступили у контакт у потрази за љубављу, показао је извјештај Федералне трговинске комисије (ФТЦ).

Иако број таквих случајева представља само 1,5 одсто свих превара које региструје та агенција за заштиту потрошача, ниједна друга врста није нанијела толико штете, пише “Њујорк тајмс” у тексту поводом Дана заљубљених.

“То је прилично мали број пријава, али је на првом мјесту у доларима које су нам потрошачи пријавили. То заиста упада у очи”, изјавила је Моника Вака, сарадник директора одсјека ФЦТ за тржишну праксу, који је задужен за заштиту потрошача.

Преваранти често користе лажни или украдени идентитет. Своју мету која ништа не сумња могу некада да прате и дуже вријеме, како би код ње изградили повјерење.

“Једном када су прирасли за срце својих жртава, кажу да им је потребан новац, често за болничке трошкове или да би се извукли из неке друге невоље”, објашњено је на блогу који је ове недјеље објавила ФТЦ.
 
Такве обмане, обављене преко интернета, и раније су биле разлог за забринутост, али се проблем значајно погоршао.

У протекле три године удвостручен је број њихових пријава и достигао је 21.000 долара, а новац изгубљен у тим “шемама” је више него учетворостручен - током 2015. године Американци су на тај начин изгубили “свега” 33 милиона долара.

Вака каже да ови подаци нису прави показатељ стања, јер исказују само податке које су саме жртве преваре пријавиле агенцији.

Како се наводи, просјек изгубљеног новца по особи је 2.600 долара.

Најчешће су на мети лица између 40 и 69 година.Најтеже су “опељешени” они преко 70 година, просечно 10.000 долара, док жртве старе између 20 и 29 године у просјеку су остале кратке за 1.000 долара.

Преваранти често избјегавају сусрет причама да су у војсци или да раде у иностранству, а када се приближи вријеме за коначно упознавање, некада чак траже помоћ за путне трошкове.

Више од половине (55 одсто) преварених каже да је новац слало са својих банкарских рачуна, 21 одсто је куповало поклоне, а остали су слали чекове или слично.

“Меч група” (Матцх Гроуп) која држи веб сајтове за упознавање “Матцх”, “Тиндер”, “ОкЦупид” и неке друге, има 8,2 милиона корисника.

Они посједују софтвер којим трагају за могућим преварама, а клијенте упозоравају да не шаљу новац ако другу особу не познају довољно.

Сличне препоруке даје и ФТЦ - они који траже љубав, никада не треба да шаљу новац или поклоне некоме кога нису лично упознали.

Такође им се савјетује да о својим новим романтичним везама разговарају са пријатељима или родбином, и да не игноришу њихове сумње.

Корисници таквих веб сајтова требало би да проверавају информације које им упуте онлајн саговорници, кажу у агенцији и препоручују коришћење услуге “реверсе имаге сеарцх”, како би провјерили да се не ради о другој особи, или о фотографији некога чија је слика већ на интернету.

“Немојте журити. Постављајте питања и обратите пажњу на недоследности у одговорима”, саветују у ФТЦ.

(Мондо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Та Америка

14.02.2019 17:48

Јадни, зељни љубави...а на крају изварани..

ОДГОВОРИТЕ