Ојачати Српску и српске борце

Без обзира на све напоре које чини Борачка организација Републике Српске у сарадњи са актуелном власти, положај борачких категорија и даље није на завидном нивоу, речено је данас на обиљежавању Дана Првог српског устанка и Дана бораца Републике Српске у Вишеграду и Добруну, гдје је у манастиру служен прастос свим изгинулим српским јунацима од Косова до данас.

Република Српска 14.02.2019 | 17:58
Ојачати Српску и српске борце
"Неки демобилисани борци живе или боље или лошије, али већина је незадовољна, и то они који нису запослени, јер су у годинама кад нико неће да их прими у фирму. Поред тога, имамо и доста незапослене дјеце погинулих бораца, па се надамо да ће у наредном периоду Влада предузети неке кораке како би добили посао кроз пројекте самозапошљавања или у предузећима", изјавио је предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић.

Предсједник Одбора ратних-војних инвалида БО Републике Српске Војо Гушић каже да су у помоћи овој категорији грађана учињени неки помаци, али остало је још тога да се уради.



"Инвалиднине су повећане сваке године минимално од 1,7 до 2 одсто, а наш је циљ да се њихов износ приближи просјечној мјесечној плати у Републици Српској", додао је Гушић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић поновио је да ово удружење мора да има национални, корективни и патриотски карактер и да се не смије сврставати у било које политичке блокове.

"Нисмо у потпуности задовољни  положајем бораца и не можемо бити, док год постоји и један отворен проблем и једног демобилисаног припадника ВРС. Мора се наставити рад и на рјешавању свих отворених питања. Ми јесмо невладина организација, али нисмо антивладина и нисмо антиопозициона", закључио је Савчић.



Демобилисани борац Горан Пухалац изразио је наду да ће и генерације које долазе очувати и сачувати Републику Српску и да ће, како је рекао, и наши унуци у њој живјети.



Златна значка Борачке организације Републике Српске додијељена је постхумно Дражену Перендији, истакнутом борцу и челнику ове организације, коју је примио његов син Немања, а признање је добио и пензионисани пуковник Војске Републике Српске Светозар Аћимовић. 

(БН ТВ)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Борац ВРС

14.02.2019 17:10

Ста то бјесе борацка организација?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сркс

14.02.2019 17:26

Бијеше. бјеше ратни војни стаж бенифициран ал неуплаћен. рецимо добијеш орден да ћутиш

Name

Док Холидеј

14.02.2019 17:49

Ма сачекајте још коју годину неће нас бити пола јер сад долази оно на наплату што смо кисли и спавали у земљи. Онда ћете се лакше носити са тим што остану.Ми борци смо дошли до закључка да борачка постоји само за те што раде у борачким организацијама општинским и републичким.Ја добијем 150км на годишњем нивоу да се оће још који пут заратити накврцао бих ја на пар стотина.

Name

Јадно

14.02.2019 18:25

Јадно,та борацка слузи само за приходе и разне друге бенефите (послови,приватне фирме,запосљавања у јавне установе фамилија,породица и лкубавница)само ових са слике,предсједника републицке и локалних организација.Ово су све плацене позиције,сваки предсједник од локалног па до врха пирамиде има мјесецна примања на конто позиције.А ста имају борцу,борацка се распала на преко 20 разних удрузења,Додик их развалио како му је када која требала,као и све сто је разавлио.

Name

за

14.02.2019 18:35

Сада је БОРАЦКА "НЕБОРАЦКА"!

Name

Само ја

14.02.2019 17:31

Ојачати ватрогасну службу и купити више апарата за гашење пожара

ОДГОВОРИТЕ
Name

луд збуњен н......

14.02.2019 20:04

Ови борци су давно капитулирали пред додиком

Name

гаги

14.02.2019 17:34

Шта ту зановетате борци су небитна ставка, вријеме је показало и даље траје иста прича

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.02.2019 18:17

Ојацати правну дрзаву и изврсити притисак на резим да драстицније повеца борацке додатке! Дзаба златне знацке, дзаба све! Борци умиру и одлазе вани! Неце вјецно цекати да се резим смилује и једног дана драстицно повеца износ борацких додатака. То се неце десити никада, уколико се борци надају да це власт једнога дана имати много висе слуха за исте него сад. Господо борци, морате се изборити за повецање! Немојте из године у годиму исту прицу, мало кукате и подијелите по коју знацку и признање и то је све! Овај борацки додатак треба преименовати у социјалну помоц, с тим да је и социјална помоц веца од овог борацког додатка. Не трпите висе ово понизење од борацлог додатка! Покрените протесте! Није срамота протествовати, срамота је сагињати се пред неправдом! Ви се нисте борили да би актуелном резиму било све боље и боље вец сте се борили за РС и бољи зивот њених градјана! Са растом борацких додатака од 1-2 одсто годисње, са ионало танким борацким додацима, то је раст од свега 1-2 КМ, ако и толико! Не мозе се цутати на ово! Ево засто људи одлазе! Због безвриједне статистицке козметике на сваком цоску, па и у овом сегменту! Резим подје... народ! Дају 1-2 одсто, а узму 5-6 одсто на поскупљењу струје и цега све не! Ниподаставање и потцјењивање у комбинацији са слободним протоком људи знаци празна РС. Сестина је РС нестало за 6 година! Хало господо борци докле цете да цутите и трпите своју пропаст?! Нисте дузни да трпите овакво лосе стање! Ако се не побуните, послије нецете моци иста да промјените! То вази и за све друге категорије становниства! Угледајмо се на Французе који су културни људи, прогресивни, али зато када их резим покуса закинути, онда су као вукови јер се боре за бољи зивот. Одуприте се овој неправди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕЂАРИЋИ 92-95

14.02.2019 18:31

За кога сам ја 4 године провео у Неђарићима.Кад видим ове ликове дођеми да пукнем од муке.Сад видим да Колико год сам имао непријатеља( муслимана) испред себе толико сам имао непријатеља ( срба-смећа) иза себе.Никад доста памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нисам

14.02.2019 18:52

За то да се ојаца Српска,разлог засто због ове омладине која се не зна ни прекрстити,зна дзоинт запалити. Бусају се да су образовани а све то мјере са лајковима на фејсу. За кога изгинусмо, За неке улизице које раде у некаквим н евладиним организацијама,Трце да се грле са непријателкјима Српске, немају постовања за насу борбу, смију нам се као они су сколовани и паметни, нека се угаси Српска, бог нека да вјецним и цеститим људима сто пострадасе за ову земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

14.02.2019 18:52

Сацекајте нове изборе, па опет за СНСД, до тада молим да цутите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Првоборац

14.02.2019 19:24

Борачки додатак треба повећавати сваке године, и то у значајнијим процентима кко би се борцима бар колико толико ублажили егзистенијални и други проблеми с којима се суочавају. Осим тога БОРС треба да се избори да се борцима вријеме проведено на првој борбеној линији призна у стаж пензионог осигурања како би остварили право наклико-толико већу пензију, јер без тога они који стичу право на пензионисање или су већ у пензији имају неоправдано мање примања и практично су кажњени у односу на оне који су рат провели по канцеларијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

је

14.02.2019 20:29

Како то мислиш извест, можеш ти повећати 100%, само има један проблем, нема пара, нема, појела маца

Name

Док Холидеј

14.02.2019 21:33

Како ћемо поправити стандард бораца кад је јача дезертерска организација од борачке.

Name

ДОКЛЕ ВИШЕ

14.02.2019 21:42

Мјесецна накнада за чланство у једном управном или надзорном одбору је у вриједности од 10 до 25 борацких додатака. У тим одборима нема бораца, само дезертери, полтрони и дупелисци. То значи да се за годину у одбору добије новца као борацких додатака за 10 година. Срамота. Борцима нема бољитка док их представљају полтрони.

Name

Истина

14.02.2019 23:16

У Висеграду а вјерујем и у другим опстинским организацијама 4-5 људи се смјењује на функцији ротирају се и узимају бенефите док осталим борцима дају мрвице. То траје од 2000.г. Нико им не вјерује нити их цијени. Медјусобно дијеле и признања, ордење, знацке, паре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истине ради

15.02.2019 05:57

Борачко чланство не постоји. Постоје одбори, општински, републички. И предсједници, секретари, потпредсједници, чланови и којекакве пришипетље при одборима. Они су чланство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види

15.02.2019 07:31

овог целавог,мало му сто је цитав рат крао...сад би јос све дзабе...а види како је дебел,јадан,нема ста да једе.Из кладионица не излази...одакле му.

ОДГОВОРИТЕ