План Д који је разнео Јунајтед у парампарчад!

Без двојице најбољих играча, немачки тренер је одвео Свеце до спектакуларне победе на Олд Трафорду и показао да можда може оно што Емери, Блан и Анћелоти пре њега нису успели.  Кад једном шутнеш на гол онда значи да немаш тим за Европу! Најгори Погба од Мурињовог одласка! И, статистика која показује да би Жозе можда могао да укочи ПСЖ. . .

Фудбал 13.02.2019 | 22:00
План Д који је разнео Јунајтед у парампарчад!
Захтеви посла као што је вођење Пари Сен Жермена такви су да је први прави тест компетентности Томаса Тухела да води овај тим уследио тек ових дана, девет месеци од преузимања тренерске функције на Парку принчева. Од уласка катарског новца у клуб, Лига шампиона је постала опсесија француског шампиона.

С том чињеницом у мислима, уз губитак Единсона Каванија и Нејмара уочи старта нокаут фазе, синоћни окршај на Олд Трафорду није могао да дође у горем тренутку по Немца.

"Без Нејмара, можда и без Вератија и Едија, дефинитивно спремам план Д", рекао је Тухел неколико дана уочи утакмице.

Можда поседује огромно богатство на банковном рачуну, али ПСЖ нема директне замене за нападачки тандем који је отпао због повреда, што је значило и да је тактички мозак Томаса Тухела, који је годинама развијао у Бундеслиги, морао да добије на значају.

Састав тима у протоколу донео је неколико великих изненађења, вероватно и за стручни штаб Манчестер Јунајтеда. Иако је Верати успео да се опорави на време и стави на располагање, квалитетно кретање, ритам и промена позиција момака у белим дресовима, испоставила се као превелики залогај за тим Олеа Гунара Солскјера.

Након привидне ране офанзиве, Свеци су преузели иницијативу против ривала који је достигао оптималну форму протеклих недеља. Маркињос, којег обично сматрају штопером, потпуно је одговорио задацима који су подразумевали игру између његове природне позиције и улоге водећег везисте на средини. Невероватно како је Бразилац исекао све везе брзе нападачке тројке Црвених ђавола са везним редом.

Сада већ фамозни план Д сигурно је подразумевао и дефанзивнији приступ. Гости су се задовољили чекањем, а Килијан Мбапе, једини преостали члан магичног "тридентеа" изгледао је поприлично изоловано на себи не баш карактеристичној позицији главног нападача. Међутим, полако, али сигурно, Тухелов тим је почео да успоставља контролу, уз помоћ земљака који се пробудио средином првог полувремена.

Јулијан Дракслер, чија каријера у Пари Сен Жермену не може да се опише као блистава и незаборавна, био је још један од фудбалера који је синоћ морао да игра на позицији на којој се није прославио током каријере. Мало испред Вератија, Немац је почео да проналази рупе у простору иза Немање Матића, чије је недостатке у дефанзивној игри Тухел добро уочио и напао. Управо из те позиције некадашњи офанзивац Шалкеа и Волфзбурга је проиграо Мбапеа, али му је Де Хеа мајсторски скинуо шут у првом полувремену.

Али, на паузи, Тухел као да је осетио крв, пустио је своје фудбалере с конопца у право време и преузео контролу над дешавањима на терену. Прво је Преснел Кимпембе, који је у првом полувремену чак два пута био на граници искључења, закуцао из волеја лопту после корнера, пре него што је Мбапе спаковао у мрежу центаршут Ди Марије с леве стране. Тухелов план Д, испоставило се, изведен је перфектно.

Несумњиво, и губитак Марсијала и Лингарда на полувремену утицао је на пад домаћег тима и у погледу напада и у погледу пресинга. Трећи Немац у редовима ПСЖ-а Тило Керер није се уморио поред Марсијала и резерве Алексиса Санчеза, као ни ветеран на голу Светаца Ђанлуиђи Буфон који једва да је ознојио рукавице синоћ на Олд Трафорду у свом 164. интернационалном наступу.

Екипа која се годинама уназад сматрала неконстантном (посебно након чувене ремонтаде на Ноу Кампу 2017), презентовала је синоћ челичну партију и професионализам за који је најзаслужнији немачки тренер. У прилог томе и податак да је Пари Сен Жермен први тим који је после 17 утакмица "затворио" Манчестер Јаунајтед, од новембра прошле године.

Наравно, француски шампион треба да буде обазрив. ПСЖ прати репутација да зна да забрља у реваншима, тако да их очекује још доста посла у Паризу 6. марта. Информације из Француске кажу да ће Нејмар можда да се врати на терен до тада, а онда ће и Тухел бити знатно срећнији јер ће моћи да се ослони на човека којег је означио као "уметника" уочи преузимања кормила у Паризу.

Али, Тухел је показао синоћ да чак и када нема четкицу (Кавани, Нејмар), увек може да ради и са скалпелом (Маркињос, Дани Алвес). И да, када све своје фудбалере натера да сарађују, да гину један за другог тамо на терену, можда може и да успе у ономе у чему нису могли његови претходници на Парку принчева - Емери, Блан и Анћелоти. Да одведе Париз на сам врх Европе.

Један тим формиран, други у настајању. Један са звездама светског формата, навикнутим да играју под притиском и освајају трофеје, други без неког великог успеха, ако се изузме Пол Погба као члан репрезентације Француске са лањског Мундијала. И приближно слична улагања у последњих осам година, пошто су и Манчестер јунајтед и Пари Сен Жермен пребацили милијарду евра улога у играчки кадар.

А на терену: једни у пуној брзини, онако сакати, без Нејмара, Единсона Каванија, Томе Менијеа, други ни макац. Без шансе да запрете, камоли гол да дају.

„Манчестер је био домаћин, а утакмицу Лиге шампиона окончао је са само једним ударцем у овкир гола. То најбоље илуструје разлику између тимова“, прецизно ће чувени тренер Арсенала, Арсен Венгер, стручни консултант за једну телевизијску станицу. „Приметна је била разлика на пољу технике, као и разумевања игре. Огромна разлика. Како је меч одмицао, постајала је све већа и очигледнија“.

Током децембра и јануара заличио је Манчестер на онај стари, али ово синоћ може да се подведе под „повратак у реалност“. Колико год да је Оле Гунар Солскјер игром, понашањем и ставом утицао на промену амбијента на Олд Трафорду, чини се да Јунајтед и даље нема тим спреман да се ухвати у коло са европским трендовима.

Све је лепо изгледало против Хадерсфилда, Фулама или Бормута, међутим, прва јача утакмица открива да јеЖозе Мурињо можда био у праву и да проблеми енглеског великана нису само стручни, већ лоша селекција играчког кадра, на коју утиче највише Ед Вудворд и његова маркетиншка камарила, а мање оцена фудбалских људи да ли је неко калибар за Манчестер или не.

„Не би требало претеривати, већ реално, хладне главе, констатовати каквим играчима располаже Солскјер. Говорио сам и пре утакмице да она неће одредити да ли је Норвежанин за клупу Јунајтеда или не, али фудбалери који су му на располагању нису на нивоу врхунског европског тима“, сурово искрено, утисак је и праведно, говорио је Фил Невил, некадашњи ас Црвених ђавола. „У овом тренутку највише двојица играча из садашње Манчестерове екипе би могла да играју за ПСЖ. То су Пол Погба и Давид де Хеа. Ако се то има у виду, Јунајтед нема никакве шансе у реваншу. Пари Сен Жермен је тренутно европска класа за Манчестер. Чак и Килијан Мбапе, иако није одиграо најбоље што може, разорио је одбрану мог бившег клуба“.

Накнадна памет никад није ваљала, међутим, има – чак и у самом Манчестеру – оних који сматрају какоЖозе Мурињо, упркос свим манама, не би изгубио сусрет са Пари Сен Жеменом. Да би, ако ништа друго, паркирао аутобус и одолео машинерији Томаса Тухела. Зато се Оствљани баве упоредом анализом учинка Португалца и Оле Гунара Солскјера. Подсећају да је под вођством Норвежанина убележен само један једини шут на гол Ђанлуиђија Буфона, док је просек код Португалца у дуелима групне фазе (против Јувентуса, Валенсије и Јанг Бојса) био 14 ка голу, од тога просечно скоро четири у оквир. Затим број пасова: јесенас просечно 513 по мечу, синоћ 448, а и лопта је чешће била у поседу Манчестерових фудбалера на утакмицама у групи (52,2 одсто јесенас наспрам 44,47 синоћ).

Неко ће рећи да су то само бројеви, али у свету модерног фудбала и они нешто откривају. Баш као што указују да је Пол Погба био укопан као колац на терен Олд Трафорда, да захваљујући Марку Вератију и Бразилцу Макињосу није могао ништа с лоптом да уради. Укупно 31 прецизан пас (најмање откако га тренира Оле Гунар Солскјер), тек један једини прецизан у завршној трећини терена (изједначен негативан рекорд под палицом норвешког тренера), „само“ 75,61 одсто успешних додавања на Олд Трафорду (најмање за два месеца колико је прошло од рокаде на клупи) и укупно 55 додира с лоптом (најмање откако је клуб напустио Жозе Мурињо).

Јасан закључан да је ово била најгора утакмица високог везисте у 2019, зачињена црвеним картоном, због чега део јавности, а посебно бивше судије, истичу како ће да надрља кад Енглези од наредне сезоне буду увели ВАР, јер се понаша као дериште.

Да је једни проблем, па ни по јада...

„Пораз је одраз тренутног стања у клубу. Видели сте колико је јак ПСЖ кад изостанак кљчних играча успева да надокнади момцима који нису имали велику минутажу током сезоне. То је ниво на који желимо да се уздигнемо. Да би се то десило морамо да појачамо екипу. Чак и да се то деси, опет ће нам остати доста младих фудбалера, спремих да направе искорак наредне сезоне“, уверава Оле Гунар Солскјер после првог пораза на клупи Манчестера.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар