На Партизановом барјаку заставе десет држава!

Странци у Хумској нису проблем! Двојица, додуше, увек „висе“, али има решења.

Фудбал 13.02.2019 | 23:38
На Партизановом барјаку заставе десет држава!
Џиновски жути барјак на јужној трибини Вестфалена. Машу њиме навијачи Борусије и осим немачке каче заставу сваке државе из које је фудбалер у том тренутку стациониран у Дортмунду. Тренутно 15 таквих, од Марока, преко Јапана, до Сједињених Америчких Држава, да покажу Милионери широкогрудост и да је у њихов клуб добродошао свако, без обзира на разлике, само ако зна да тера лопту.

На мирко нивоу српског фудбала нешто слично важи за Партизан. Више пута кроз историју потврдили су црно-бели да Хумска не признаје поделе у погледу нације и вере, те су се странци одувек осећали пријатно и постајали миљеници навијача. У последњој деценији изводјили су се Ламин Дијара, Антонело Жука, Алмами Мореира,Габријел Клео, Леонардо да Силва Соза... У овом часу Парни ваљак има скоро цео тим иностраних фудбалера под уговором. Тачно њих десет.

Руку на срце, тројица су на позајмицама (Гвинејац Сејдуба Сума у Макабију из Хаифе, Украјинац Јури Вакулко у кијевском Арсеналу, а Салу Драман, везиста из Гвинеје Бисао у Телеоптику). Нико од њих није успео да се наметне ни претходном тренеру Мирославу Ђукићу, ни актуелном Зорану Мирковћу, а и кад се на лето врате из поменутих клубова тешко да их чека бољи статус. Нарочито уколико се има у виду да су на црно-белом глобусу уцртане карте још седам држава - рачунајући и Србију - па је тешко очекивати да промене тренутну конфигурацију, јер Пропозиције такмичења Суперлиге налажу да места у протоколу првенствене утакмице има највише за четворицу фудбалера са страним пасошима. Зато се јесенас дешавало, што је и Мирковић неколико пута појаснио, да одређени фудбалери, најчешће Румун Габријел Енаке, трпе због поменутог ограничења, а како је у међувремену ангажован још један странац, Муса Нџаи(Норвежанин пореклом из Гамбије), могла би борба за место у протоколу да се заоштри.

Први део сезоне показао је да је Марк Валијенте сигуран на позицији штопера, те на Шпанца отпада једно од четири места странаца, друго је намењено Рикарду Гомешу, уколико шпиц са Зеленортских Острва не промени средину у фото-финишу прелазног рока, а преостала два су досад најчешће попуњавали Александар Шћекић (Црна Гора) и Горан Закарић (Босна и Херцеговина), јер се од пре две сезоне и фудбалери са простора некадашње СФРЈ третирају као било који други легионари.

Повољна околност по Партизан је што други репрезентативац Црне Горе, Небојша Косовић, поседује и српски пасош и не третира се као странац. Чак је било наговештаја да се покрене процедура да и Шћекић добије документа, па да се и он води као Србин, што би до краја сезоне могло да се деси. И да не буде тако, опет је само ангажман Мусе Нџаија повећао квоту легионара у екипи, уз напомену да су Мирковићу на располагању укупно шесторица „правих“ странаца, последично томе двојица увек „висе“ за дуеле у Суперлиги.

Јесенас најчешће био Енаке. Имајући у виду конкуренцију на бековским и крилним позицијама, тешко је поверовати да бивши првотимац Стеауе и Рубина из Казања може до стартних 11, а остаје да се види ко би му правио друштво на трибинама кад на програму буду такмичарске утакмице... Почев од суботњег гостовања ОФК Бачкој.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт, МН Пресс, ФК Партизан

Коментари / 0

Оставите коментар