Без дозволе КФОР не могу на сјевер

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је Рамушу Харадинају да НАТО очекује да се Косовске безбједносне снаге придржавају важећег договора по ком не могу ићи на сјевер покрајине без сагласности команде КФОР.

Србија 13.02.2019 | 11:56
Без дозволе КФОР не могу на сјевер
– Имамо Бриселски споразум из 2013. године који јасно каже да КБС не могу да иду на север без сагласности са командом КФОР. Сматрамо тај договор важећим, а то је нешто што су јасно поручиле и многе чланице Алијансе – изјавио је Столтенберг новинарима.

Одговарајући на изјаву премијера привремених приштинских институција који је генералном секретару НАТО поручио да ”не постоји сјевер и југ, већ само цјеловито Косово”, Столтенберг каже да је и директно Харадинају пренио очекивања Алијансе да се примјењује важећи договор када је у питању кретање КБС на сјеверном дијелу гдје живи већинско српско становништво.

Он је поновио је да ће НАТО током дводневног министарског састанка у Бриселу, који почиње данас, преиспитати своје активности ван КФОР мисије, које се односе на изградњу капацитета и подршку КБС. 

– Процијенићемо ниво тог ангажаман на основу чињенице да многе чланице НАТО сматрају да је одлука о трансформацији КБС у војску Косова дошла у погрешно вријеме – каже Столтенберг.

Он је поновио да ће НАТО без обзира на односе са КБС остати присутан на Косову са мисијом КФОР која је базирана на УН мандату.

– Присуство КФОР било је и јесте важно за стабилности Косова и ширег региона – закључио је Јенс Столтенберг.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ратко

13.02.2019 11:24

А да ли резолуцију УН 1244 сматрате вазецом? 999 Војника по тој резолуцији могу да се врате на КиМ. Засто институције РС не постују резолуцију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Косово је Српско

14.02.2019 03:49

Косово је Србија

ОДГОВОРИТЕ