Воли Америку, не укида таксе

Рамуш Харадинај каже да воли САД али да такса на производе из централне Србије неће бити укинута, иако је то од њега поново тражила администрација у Вашингтону

Србија 13.02.2019 | 07:52
Воли Америку, не укида таксе
Косовски премијер је то рекао после састанка у једном ресторану са председником привремених институција Хашимом Тачијем и неколико заменика министара, након што је приштинским властима уручено оштро писмо у коме САД траже да се таксе укину, преносе косовски медији.

Како преноси "Коха", Харадинај се извинио представницима америчких институција и замолио их да "имају разумевања" за одлуку о таксама. 

Он ке, такође, рекао да би воео да читав приштински "политички спектар" остане јединствен и ставу да се такса не укида док Београд не призна једнострано проглашену независност Косова. 

Харадинај је додао да му је писмо америчке администрације уручио амбасадор САД Филип Коснет, коме је рекао да Приштина тражи "свеобухватни договор са Београдом" јер је, како каже, "уморна од замрзнутог конфликта у коме живи последњих 20 година", преноси Газета експрес. 

САД су раније упутиле оштро писмо приштинским лидерима са захтевом да укину таксе Србији и БИХ и упозориле их да, док то не учине, односи са њима неће бити враћени на ранији ниво, а не искључују ни могућност преиспитивања других, а не само безбедносних облика сарадње са Приштином. 

Писмо у које је Тањуг имао увид, а које су САД упутиле Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају и Кадрију Весељију, потписали су Метју Палмер, заменик помоћника државног секретара, Лора Купер, заменик помоћника секретара за одбрану и Џон Ерат, главни директор за европске послове у Савету за националну безбедност. 

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадијан изјавио је да Федерику Могерини, високу представницу ЕУ задужену за спољну политику и безбедност, сврстава на листу "непријатеља" Косова", због њене позиције у дијалогу са Београдом. 

"Успех Косова није повезан са Могеринијевом динамиком, нити са агендом дијалога... Нико не може бити више бескористан за Косово од Могерини. То је скренуло дискусију, јер уместо да говори о споразуму са Србијом о признавању, она је говорила о територијама и границама. Она је непријатељ моје земље", рекао је Харадинај за албански сајт "Коха јоне". 

Према његовим речима, отварање питања територија и границе представља "агресију". 

Харадинај је додао и да је задовољан ставом немачке канцеларке Ангелом Меркел и представника других земаља које се противе разговору о границама, а да је став Могеринијеве, како каже, уништио могућност да Европска унија омогући постизање споразума.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Марија_БЛ

13.02.2019 07:26

Игра и једних и других. У крузном току у којем један криминалац са слике контролисе саобрацај. Прекинути сваку економску сарадњу са овим свјетским смецом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

страсно

13.02.2019 07:47

Овај се умислио да је веци и од Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

14.02.2019 10:31

Такво понашање Косовске власти иде у прилог Србији ,сад ће Европа видјет скиме је садиа тикве,Ко са ђавлом сади тикве сам јих себи разбија од главу,дошло време да и европске земље почну размишљати о повлачењу признања

ОДГОВОРИТЕ