Први познати геј фудбалер постао директор Штутгарта!

"Ово није безизлазна ситуација", рекао је "Дер Хаммер", који је постигао десет голова у последњој сезони у којој су "швабе" освојиле титулу. Ове им прети испадање у Цвајту, а само што су се вратиле.

Фудбал 15.02.2019 | 22:00
Први познати геј фудбалер постао директор Штутгарта!
Томас Хицлшпергер (36), човек чији су голови из "чекића" који је чувао у левој нози донели Штутгарту последњу титулу првака Немачке у незаборавној сезони 2006/07, преименован је данас у спортског директора тог клуба.

Преименован, јер је "Хиц" већ обављао функције директора Академије и члана Борда, па ће искуство стечено током каријере фудбалера и младог функционера покушати да употреби у предстојећој борби првог тима за "голи" бундеслигашки живот.

Пред "Дер Хаммером" је можда и тежи посао у поређењу са "јурњавом" за Шалкеом и Вердером од пре 12 година окончаном освајањем "салатаре" у последњем колу, утолико што је одговорну функцију преузео у тренутку када се екипа налази у зони испадања и са једним освојеним бодом у последњих шест кола Бундеслиге.

Председник клуба са "Мерцедес-Бенз" арене, Волфганг Дитрих, већ је ове сезоне мењао тренера, међутим како је то донело само краткорочне позитивне резултате, после пораза од Фортуне из Диселдорфа од 3:0 прошлог викенда одлучио се за смену директора Михаела Решкеа и повратак Хицлшпергера "у погон" из ког је пре девет година као велика звезда отишао у Лацио.

Навијачи су у страху од треће селидбе у Цвајту од оснивања клуба практично од старта сезоне, коју је као тренер започео Тајфун Коркут, иако је октобарски долазак Маркуса Вајнцирла на клупу поправио расположење на југу Немачке и наговестио бех из опасне зоне.

СТАО УЗ ТРЕНЕРА, ИГРАЧИМА ПОРУКА

Новом тренеру било је потребно нешто више од месец дана да раздрма посрнули тим па је Штутгарт крајем новембра и почетком децембра серијом од три победе у пет кола (Нирнберг 0:2, Аугзбург 1:0, Херта 2:1) наговестио излазак из магновења и повратак у средину табеле где је окончана прошла сезона - прва по повратку из друге лиге (7. место).

Међутим, од тада је освојен бод у наредних шест рунди, ствари се у свлачионици нису поправиле ни током зимске паузе у шампионату, па су се "швабе" брзо вратиле тамо одакле су и дошле. Борба за опстанак најављена је скором 1-2-7 у првих десет рунди, а како је број Штутгартових ривала за опстанак почео да јењава у јануару и фебруару (само је још Аугзбург "близу"), председник бело-црвених морао је да направи још једну смену у спортском менаџменту.

Штутгарт је од оснивања Бундеслиге 1963. године провео само три сезоне у Цвајти: 1975/76, 1976/77 и 2016/17.

"Ово није безизлазна ситуација", рекао је Хицлшпергер, који је током каријере наступао за Астон Вилу (2001-05), Штутгарт (2005-10), Лацио (2010), Вест Хем (2010-11), Волфсбург (2011-12) и Евертон (2012-13), упоредо представљајући репрезентацију Немачке у једној од лошијих ера у њеној историји (2004-10, 6 голова, 52 утакмице).

"Даћу све од себе како бисмо усмерили наше снаге на опстанак, али у исто време и постављање успешних темеља за будуће успехе", додао је Хицлшпергер и најавио да ће свакодневно сарађивати са тренером Вајнцирлом.

"Мој најважнији задатак биће да будем од помоћи тренеру", додао је, упућујући на то да суштину проблема види у фудбалерима, не у стручном штабу.

Зачеље табеле: Фрајбург 23, Шалке 22, Аугзбург 18, Штутгарт 15, Хановер 14, Нирнберг 12.

Хицлшпергер, који је рођен у Минхену, имао је много проблема са лигаментима колена током каријере, па је релативно рано одлучио да се повуче. Недуго после последње утакмице у дресу Евертона, 2013. године, одлучио је да јавно проговори о сексуалној оријентацији и јавности открије да је геј и да му је то направило бројне непријатне ситуације у позној фази каријере након што је у одлучио о својој сексуалности да разговара са неколицином саиграча за које је сматрао да ће га разумети.

Од тада, јавно се залаже за борбу против хомофобије у професионалном спорту, а потписивањем уговора са Штутгартом до 2022. године вратио се на јавну сцену и постао геј са најодговорнијом функцијом у немачком фудбалу, бар ако говоримо о онима који не крију своју сексуалност.

У међувремену радио је као стручни консултант националног сервиса АРД.

У једном од интервјуа, Хицлшпергер је открио да је бежећи од спознаје да је хомосексуалац умало оженио тадашњу девојку, Инге, али да је у последњем тренутку одустао схвативши да чини погрешну ствар и према њој и према себи.

Не освајају често, али зато...

Поред две титуле освојене у разореној послератној Немачкој, у којој се о шампиону одлучивало куп системом (1950, 1952), "швабе" су "салатару" освајале укупно три пута, а да навијачи ни сами не знају када је било драматичније. Прве две освојене су на гол-разлику, с тим да су у сезони 1983/84 три тима имала исти број бодова (Штутгарт, ХСВ и Менхенгладбах), а један бод мање (Бајерн Минхен), док је друга стигла у сезони 1991/92 када су "швабе" биле поравнате са Дортмундом, али само зато што је тим са најбољом гол-разликом, Ајнтрахт, поражен у последњем колу у Роштоку. Трећа титула славила се у сезони 2006/07 и то победом у последњем колу након вођства Енерги Котбуса на "Мерцедес-Бенз" арени. Међутим, Хицлшпергер је поравнао пре одласка на одмор, а Сами Кедира у 63. минуту постигао погодак за велику тугу у Гелзенкирхену, односно славље у Штутгарту. О каквом се "упаду" у шампионску трку радило, довољно говоре резултати Вердера, Шалкеа и Штутгарта у фебруару, марту, априлу и мају. Вердер је имао скор 7-3-5 и два пораза у последњих пет кола, Шалке 8-3-5 и два пораза у последња четири кола, а Штутгат 11-2-2 и осам победа у последњих осам кола.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар