Краљевина гдје се мјери срећа

Да ли сте се икада запитали да ли постоји земља у којој је у самом Уставу уписан члан који носи назив право на срећу? Да ли постоји земља у којој је забрањено крчење шума, лов на животиње, употреба хемијског ђубрива, земља која је 100% еколошка и која није опсједнута технологијом и претјераном индустријализацијом већ очувањем природе и културне баштине?

Занимљивости 11.02.2019 | 23:04
Краљевина гдје се мјери срећа
Звучи невероватно али одговор је – Да, постоји! Ушушкана у планинском вијенцу Хималаја, између две најмногољудније земље на свету, Кине на северу и Индије на југу, Краљевина Бутан је једина држава која има Министарство за срећу и која уместо концепта бруто домаћег производа као главни индикатор стања у земљи користи бруто националне среће.

Свакој особи у земљи у склопу пописа становништва, између осталог, поставља се и питање “Јесте ли сретни?” У посљедњем попису спроведеном 2015. године, 35 посто становништва је изјавило да су “веома сретни”, 47,9 посто се осјећа “умјерено сретнима”, а само 8,8 посто становника је изјавило да су “несретни”.

Бутан, који је према свим показатељима уистину јединствено место на овој планети, пуно је мање погођен глобалним проблемима као што су глад и криминал. Људи тамо живе задовољним животом, нису опседнути модерном технологијом и успешно су сачували своју јединствену културну баштину. За ово је заслужна чињеница да до сада нису искусили ратна разарања или екстремно сиромаштво.

Њихов закон брани убијање животиња тако да су већина становника вегетаријанци. Такође је забрањен увоз пестицида што значи да пољопривредни производи уопште не садрже штетне састојке.

Још један занимљив аспект живота у Бутану је да се шуме не секу – становништво се увек труди да посади што више стабала. Средишњи и јужни делови земље уопште нису развијени – та подручја су у принципу велики природни резервати са богатом флором и фауном. Најмање 60% површине Краљевства заувек ће остати прекривено шумама (такође загарантовано Уставом), а чак је забрањен и извоз дрва из ове земље.

У последњих 20 година животни век у Бутану је удвостручен а скоро сва деца у овој не тако богатој земљи иду у школу. Такође оно што је занимљиво је да деца у школи не раде на томе да само добијају добре оцене, већ и уче како да буду бољи људи, уче основне пољопривредне технике, уче како чувати околину. А нови национални програм управљања отпадом осигурава да ће се сваки материјал који се користи у школи и рециклирати.

Такође у складу са очувањем животне средине, Бутан је увео ’’Пешачки дан’’, једном месечно. На тај дан сви запослени иду пјешице на посао и нико не иде аутомобилима, како не би додатно загађивали околину.

Бутан је успио да задржи већину свог природног богатства из врло једноставних разлога: лов је забрањен, а крчења шума готово и нема.

“Лако је искориштавати земљу, ловити рибу и постати богати!” – рекао је бутански министар образовања Тхакур Сингх Поwдyел. “Ми ипак вјерујемо да није могуће створити земљу благостања на дуже временско раздобље, а која не чува своју природну околину или не брине о добробити својих становника, а што се тренутно потврђује у вањском свијету.”

За крај, издвојили смо за вас још 10 веома интересантних чињеница о овој земљи: 

Ово је једина држава на свијету у којој је забрањена продаја и конзумација дувана.

Престоница Тимбу је један од два главна града у Азији у којој не постоји семафор. Када су власти поставиле један, читав народ је устао на ноге па су га уклонили.

Бутан је последња земља на свету која је увела телевизију и интернет и то 1999. године.

Први туристи су дошли у Бутан тек 1974. године. Такође број туриста је ограничен на годишњем нивоу.

У Бутану се налази највиши неосвојени планински врх на свету, Гангкхар Пуенсума, који је висок 7.570 метара.

Пластичне кесе су забрањене од 1999. године. Умјесто њих користе се памучне, у потпуности биоразградиве.

У Бутану је законом дозвољена не само полигамија (када један мушкарац има више жена) већ и полиандрија (када једна жена има више мушкараца).

Мобилна телефонија је стигла у ово хималајско краљевство тек 2003. године.

Забрањена је градња зграда виших од пет спратова.

Свако ко убије црновратог ждрала, који је угрожен и за Бутанце света птица, суочен је са доживотном робијом. Заправо, ово ће се десити свакоме ко убије било коју заштићену животињу.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар