До краја марта одлука о тужби

Међународни центар за рјешавање инвестиционих спорова из Вашингтона обавијестио је РиТЕ „Угљевик“ да ће до краја марта да одлучи да ли је основана тужба од 1,4 милијарде КМ коју је „Електрогосподарство Словеније развој ин инжениринг“ поднијело против БиХ, а по питању улагања у РиТЕ.

Република Српска 11.02.2019 | 22:14
До краја марта одлука о тужби
Вашингтонски центар требало је да одлуку о томе да ли је надлежан за овај предмет донесе до краја 2018. године, али је обавијестио странке у БиХ да одлуку о надлежности пролонгира до краја првог квартала ове године и да ће истовремено одлучити и о основаности словеначке тужбе.

„Након те одлуке видјећемо да ли окончавамо поступак или идемо у идућу фазу“, рекли су у РиТЕ „Угљевик“.

Подсјећамо, у току су два арбитражна поступка по тужбама словеначког предузећа против БиХ и против РиТЕ „Угљевик“. Обје тужбе су у вриједности од по 1,4 милијарде КМ. Поступци се воде пред вашингтонским Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова, те у Привредном суду у Београду.

Странке у поступку су до половине априла прошле године биле дужне да доставе завршне писане поднеске у којима ће одговорити на питања арбитражног вијећа Међународног центра за рјешавање инвестиционих спорова.

Словеначко предузеће, као насљедник „Електрогосподарства Словеније“, тужило је БиХ и РиТЕ „Угљевик“ за неиспоручену електричну енергију, с затезним каматама на вриједност неиспоручене електричне енергије у периоду од 1995. године, те због средстава уложених у изградњу РиТЕ „Угљевик“, у складу са самоуправним споразумима.

Ревизор је раније упозорио да, иако је у арбитражном поступку пред Међународним центром тужена БиХ, ипак је извјесно да би евентуална одлука о основаности тужбеног захтјева имала импликације за РиТЕ „Угљевик“ јер би се у том расплету догађаја, БиХ сасвим сигурно, са регресним захтјевом обратила према РиТЕ.

Поступак траје од јула 2015. године када је конституисано арбитражно вијеће пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова у Вашингтовну. Сједиште арбитраже је у Хагу.

У београдској арбитражи поступак је кренуо од маја 2017. године, РиТЕ је дала одговор на тужбу Словенаца и изјавила противтужбу.

„Нема извјесног датума када се може очекивати одлука о надлежности и основаности“, истакли су у РиТЕ.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Странац

12.02.2019 06:17

Чекамо тај дан, свако зна да је термоелектрана словеначка као и то да је Тузла испоручивала струју доскора по истом таквом моделу изградње термоелектране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истине ради

12.02.2019 08:12

Електропривреда у ФБиХ испорукама струје отплатила кредитно дуговање словеначкој електропривреди. И сад су мирни. Раде за себе. Ово са Угљевиком је крајње неодговорно. Пословни дилетантизам.