Прича: Навијачи, не брините за будућност Партизана!

Нови пупољци из баште “Земунела”. . .  Филип Стевановић и Страхиња Павловић требало би да представљају персонификацију опредељења црно-белих о форсирању талената током пролећа.

Фудбал 14.02.2019 | 23:00
Прича: Навијачи, не брините за будућност Партизана!
Нови лист. Можда је требало да се окрене после елиминације од Бешикташа, кад је постало јасно да сезона клизи ка неуспешној, али никад није касно. Поготово не за младе. А делује да би у околностима какве владају српским фудбалом једино они могли да извуку Партизан са странпутице.

На идеју да се окрену нараштајима из школе црно-белима је јасно, као да им црта путоказ, указао ИгорДуљај. Како сад ствари стоје, послушаће у Хумској 1 препоруку помоћног тренера Шахтјора, јер после двонедељних припрема у Анталији делује да су још два пупољка израсла у башти “Земунела” и да би, под условом да се правилно заливају, могли да процветају у пролеће, постану весник новог Партизана. А онда, пре или касније – зна се – место у европском излогу, лицитација и продаја као неминовност овдашњих клубова.

Док се то не деси, можда Гробари и стигну да упамте имена Филипа Стевановића (16) и Страхиње Павловића (17), голобрадних младића, означених златним резервама клуба. У дословном и пренесеном значењу. Обојицу их је открио и на Топчидерско брдо довео Душан Трбојевић, почивши легендарни скаут Партизана, од чијих идеја ће клуб, ако све буде као по плану, моћи да живи кад и ако се у такмичења квалитетнија од суперлигашког реализују њихови трансфери.

Дотле…

“Видеће навијачи да је Филип један од највећих талената у Србији последњих година. Одликују га изванредна техника, сјајна кретња са и без лопте и зрела игра у пољу, као да је већ првотимац. То га одваја од вршњака. Богами, има одличан дриблинг. Још се није на тренинзима залетео на мене, углавном се намерачи на старије, а видим с дистанце луцидност, брзину, потешкоће да предвидим кад и на коју ће страну”, описује талентованог крилног везисту штопер Страхиња Павловић.

Стевановић је рођен у Ужицу, до пре годину и по живео је у Ариљу, где је у школи фудбала “Вранић” научио основе фудбала. На “Турниру пријатељства” у тој вароши 2011. спазило га је отро око чика Трбе, уследила је проба у Партизану, хет-трик и две асистенције против Кикера и закључак “овај мали обећава.”  У међувремену су његов таленат брусили Зоран Муња Мамић, Џевад Прекази и Владимир Јешић, а тренер првог тима Зоран Мирковић истиче:

“Одликују га невероватна брзина и контрола лопте, али као и са свим младим играчима, морамо да будемо стрпљиви”.

С друге стране, баш Стевановићу Бата је током припрема дао шансу каквој се овај није ни надао. Четири пута стартер на пет контролних уткамица. Наговештај да бисмо ускоро, у својству прве измене могли да га гледамо у сениорском фудбалу.

“Нема потребе да навијачи брину! Опустио сам се, привикао на захтевнији начин рада у првом тиму, потренбо ми је још мало времена да уђем у штос, али биће све у реду. Надам се да ће љубитељи Партизана убрзо моћи да се увере у брзину, продорност, дриблинге, шут с обе ноге… Доста голова сам тако постизао у млађим категоријама, између осталог волејом сам биоп стрелац са пола терена, кад смо добили ПАОК, проглашен сам за најбољег играча и стрелца турнира у Грчкој. Све то је било у млађим категоријама, поништава се и крећем од нуле”, каже Филип.

И “пуних уста” говори о свом цимеру Страхињи Павловићу, који се радом и понашањем наметнуо као једно до решења у одбрани, кад суспензије или повреде од терена одвоје Светозара Марковића или МаркаВалинетеа.

“Партизан не би требало да брине за будућност. Реч је о изванредном штоперу, снажном, већ сад јачим у дуелима од неких првотимаца. Стамен је и стабилан. На све то, зна да игра фудбал. Лева нога му је јача страна. Понекад је и груб, што је за његову позицију неопходно”, додао је Стевановић.

Ово “зна да игра фудбал” није протоколарна синтагма. Можда би баш у сазнају да је реч о штоперу који уме да “уђе у игру” Партизан могао да добије фудбалера који подсећа на, рецимо, Младена Крстајића, способног да из последње линије започне акције.

“Прошле сезоне, у Кадетској лиги Србије, код тренера Слађана Шћеповића играо сам задњег, чак и предњег везног. Иако сам висок 194 центиметра. Свему је кумовала тешка повреда Лазара Павловића, нисмо имали решење на средини терена, а испоставило се да сам од свих у екипи био најбољи на тој позицији. И мене је у Београд довео чика Трба, заједно са Слађаном Шћеповићем, спазили су ме 2015. у дресу селекције Западне Србије. Ангажован сам као задњи везни, био сам и леви спољни, па су ме пребацили на штопера, јер ми је Шћепа причао да је то дефицитарна позиицја у свету фудбала. Користило ми је, јер сам на турниру у Дубаију играо и шпица, давао голове”, присећа се Павловић.

Конституцијом подсећа на Николу Миленковића, у Партизану се надају да би могао да се развије попут садашњег штопера Фјорентије, можда га и надмаши.

“Од малена сам улазио снажно у дуеле, одувек сам такав”, у једној реченици описао је себе полазник шабачке школе фудбала “Савацијум” (прошао је и Саша Лукић).

А ван терена питом и елоквентан. С разлогом.

“Волим да читам. Поготово ако смо на путу. Углавном лектиру, за потребе Спортске гимназије. Сви ми говоре да ме сме да се запостави образовање, савете родитеља, разредне Снежане Балажевски и тренера у Партизану упијам једнако као поруке из књига”.

Проверавамо га…

“Тренутно читам “Коштану” Боре Станковића. Занимљиво дело о нашим прецима. Заљубили се сви у једну Ромкињу, што је представљало велики проблем у тадашњој Србији, упркос њеној лепоти. Књига наглашава социјалне разлике међу људима и зато је поучна. Осим ње, свиделИ су ми се “Антигона” и “Еп о Гилгамешу”, а млађем колеги, Филипу, препоручио бих све од лектире, поготово “Ану Карењину”.

Стевановић прихвата изазов. Обећава да ће прионути на књигу, чим заврши аутобиографију Новака Ђоковића“Сервирај за победу”.

“Узор ми је као личност и као спортиста. Цео живот води рачуна  о исхрани, од почетка каријере карактеришу га мукотрпан рад и посвећеност. Његова аутобиографија је инспиративна. Већина поглавља посвећена је правилној исхрани спортиста, без обзира на године. Неких савета се придржавам и зато лашке тренирам”,додаје Филип Стевановић.

Зрело размишљање. Подсећамо, заједно имају година колико, на пример, Мирослав Вулићевић. Нису случајно одабрани за окретање новог листа.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар