Лампард чека Челси, а неко је споменуо и Муриња!

Маурсио Сари још није смењен са клупе Челсија. Први кандидат за његовог наследника је Френк Лампард, а у реду су још Зинедин Зидан, Жозе Мурињо…

Фудбал 11.02.2019 | 21:00
Лампард чека Челси, а неко је споменуо и Муриња!
Тек што је рана почела да целива после убедљивог пораза на гостовању Борнмуту (4:0), уследила је нова, још већа катастрофа за Челси и ко зна са каквим последицама.

Тријумф над слабашним Хадерсфилдом (5:0) само је "сакрио ране" пред гостовање казненој експедицији Пепа Гаврдиоле. Да је Маурисио Сари знао шта му се у недељу спрема на "Етихаду" у Манчестеру, вероватно би смислио неки начин да избегне улазак у неславну историју Челсија.

Манчестер сити – Челси 6:0!

Италијан је некако преживео Манчестер сити (за сада), а његова судбина у рукама је само једног човека – Романа Абрамовича. Медији у Енглеској истичу да би одлуку могла да донесе директорка Марина Грановскаја, које је највише инсистирала прошлог лета на довођењу Сарија, али они боље упућени уверавају да се богати Рус једино пита у новонасталој ванредној ситуацији.

"Да ли остајем? То морате да питате људе у клубу", изјавио је италијански тренер непосредно по окончању утакмице са Манчестер ситијем. Незадовољство је увелико кључало међу навијачима, који су од управе Челсија тражили хитну смену, а они најекстремнији се нису устручавали да чак упуте и претње.

"Ако председник позове, бићу срећан, јер немам прилике да причам с њим", додао је Сари и тако још више навукао гнев навијача после четири пораза у последњих осам утакмица.

"Искрен да будем, не знам шта да очекујем. У недељу нисам препознао мој фудбал. На почетку сезоне смо играли онако како сам хтео. Сада више не играмо и морам да откријем разлоге", подвукао је Маурисио Сари.

Фудбалери Челсија су у понедељак ујутру скривени иза шофершајбни својих скупоцених аутомобила пристизали у Тренинг ценатар "Кобхем". Деловали су несигурно, помало и уплашено. Еден Азар, Давид Луиз, Нголо Канте - ниједан осмех…

Највећи порази Челсија

Прва дивизија/Премијер лига Вулверхемптон 8:1, 26. септембар 1953 ФА куп Шефилд Вендздеј 6:0, 5. фебруар 1913. Лига куп Стоук 6:2, 22. октобар 1974.
Европска такмичења Барселона 5:0, Куп сајамских градова, 25. мај 1966. Лига шампиона Барселона 5:1 (после продужетака), 18. април 2000.

Одмах је почела и лицитација око новог тренера Челсија, јер мало њих верује да ће Сари преживети Малме у Лиги Европе у четвртак и Манчестер јунајтед у ФА купу следећег понедељка. Међу кандидатима је Френк Лампард. Легенда Челсија на у својој првој менаџерској сезони са доста успеха води Дерби Каунити у Чемпионшипу и налази се пред вратима плеј-офа.

Лампард је први, прати га Зинедин Зиадан, а међу тројицом је, веровали или не, и Жозе Мурињо.                       

ПОРАЗИ…

Умео је Челси да прими и по пет комада у Премијер лиги, али то нису били убедљиви порази, јер је и Арсеналу и Тотенхему на тим утакмицама давао по три гола.

До јуче - једино је Ливерпул од оснивања Премијер лиге (26. фебруар 1992) успео да понизи Челси. Догодило се то 21. септембра 1996. године, када је на "Енфилду" декласирао "плавце" победивши их 5:1. Међутим и тај пораз звучи доста прихватљивије него последњих 0:6 на Етихаду!

У сезони 1993/1994, од почетка октобра до краја децембра, Челси је имао низ од 11 утакмица без победе и чак девет пораза, али ниједан није био тако страшан као овај што је доживела Саријева чета у Манчестеру.

Ипак, 0:6 није најубедљивији пораз Челсија у последње три деценије. Један је и даље при самом врху црне листе. Нотингем Форест је 20. априла 1991. на свом "Сити граунду" затрпао мрежу лондонског клуба са чак седам комада, а да притом није примио ниједан.

Занимљиво је и то да је Челси неколико година пре формирања Премијер лиге имао и низ у једној сезони од чак 21 утакмице без победе (десет пораза). Плавци у сезони 1987/1988 нису тријумфовали од 31. октобра, када су савладали Оксфорд (2:1), па до 9. априла, када су лош низ прекинули на Стамфорд бриџу победом над Дербијем (1:0). Као епилог уследила је селидба у нижи ранг, из којег се клуб експресно вратио већ следеће године.

Највећи пораз Челси је у Првој дивизији доживео од Вулверхемптона 8:1, 26. септембра 1953. То је уједно и највећи пораз "Челсија" у свим такмичењима.

Али, доласком руског бизнисмена Романа Абрамовича на чело клуба 2003. година, Челси не само да стаје раме уз раме највећим енглеским клубовима, већ постаје и један од моћнијих колектива у Европи, што као потврду добија освајањем Лиге шампиона 2012. У Абрамовичевој ери "плавци" су освојили пет од шест титула (четири пута су били други), а од значајнијих трофеја ту су још пехар Лиге Европе 2013. (вицешампион Европе 2008), пет ФА купова од укупно осам, односно три Лига купа од пет освојених за 113 година Челсија.

На Стамфорд бриџ је за 16 година Абрамовичевог газдовања стигло више и вреднијих трофеја него за претходних 97 година. Стога је и последњих пораз, без обзира од каквог ривалу, СЕНЗАЦИЈА!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар