Мирко Шаровић са амбасадором Кине

Економска и трговинска сарадња између Босне и Херцеговине је у снажном порасту и тај тренд треба бити настављен и у наредном периоду, истакнуто је током данашњег састанка министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића и новоименованог амбасадора НР Кине у БиХ Ји Пинга.

Босна и Херцеговина 11.02.2019 | 15:00
Мирко Шаровић са амбасадором Кине
"Трговинска сарадња са НР Кином достигла је 700 милиона евра, што је пораст од 100 одсто у односу на претходни период и што је за малу земљу, каква је Босна и Херцеговина, значајан успјех.  У протеклом периоду између двију земаља потписани су важни споразуми за унапређење економије, као што су споразуми из области пољопривреде и ветеринарства, а нашој земљи први пут је омогућен извоз хране животињског поријекла у Кину, истакао је министар Шаровић који је уједно и национални координатор за сарадњу са НР Кином.



Констатовано је да се односи двије земље убрзано се унапрјеђују на свим пољима, а очекује се да ће, захваљујући споразуму о визној либерализацији, ове године нашу земљу посјетити око 100.000 кинеских грађана. Амбасадор Ји Пинг је посебно нагласио да Кина придаје велику важност развоју односа са БиХ, те да велики број кинеских грађана и привредника жели да посјети али и да улаже нашу земљу.

Саговорницу су се усагласили да је важно је да се успјешна сарадња континуирано настави и у текућој години, са фокусом на започете енергетске и инфраструктурне пројекте као што је изградња путне инфраструктуре у Републици Српској те  градња Блока 7 Термоелектране Тузла, као и у оквиру великог, глобалног пројекта „Један појас, један пут“ и сарадње16 +1, саопштено је из министарства.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гојко

11.02.2019 14:55

Задивљујуће!

ОДГОВОРИТЕ