Афера "пелена" потреса Српску

"Дејан Лукендић, Вицо Зељковић, Дејан Кустурић, сви су се они удружили да пљачкају овај јадни народ. Њихове везе су нераскидиве и долазе до српског члана Предсједништва БиХ", поручује Драшко Станивуковић, посланик ПДП - а у НСРС.

Република Српска 11.02.2019 | 14:50
Афера "пелена" потреса Српску
Татјана Берић из Бањалуке донијела је спорне албанске пелене, како каже, најлошијег квалитета до сада, пред зграду Фонда здравственог осигурања РС. Каже да пропустљивост од једне капи, умјесто шест, доводи до тога да је стално мокра.

"Ово није ништа, најлошији квалитет. Одмах све пропусте. Поред тога што сам стално мокра, мени не може ни бити двије пелене, минимално 4 - 5 дневно", каже Татјана Берић, која користи пелене.

 Након што је 1. јануара ове године донесен нови Правилник о праву на медицинска средства, пацијенти који су приморани да носе пелене тврде да имају право само на једну врсту. Жељко Миљевић, отац дјетета са тешком менталном парализом, каже да поред пропуштања, корисници добијају и здравствене проблеме од албанских пелена.

"Мени је дијете болесно. Како ја њему да ставим ово. Има и здравствене проблеме, осипа се од пелена стално", каже Жељко Миљевић. 

Драшко Станивуковић, који је стао уз кориснике ових пелена испред Фонда, тврди да је циљ искључиво профит појединаца. Фирма Еко – пирамида инжињеринг је добила ексклузивно право на увоз пелена из Албаније, тврди Станивуковић, и подсјећа да је на њеном челу истовремени директор и Фудбалског клуба Борац, Дејан Лукендић.

"Дејан Лукендић, Вицо Зељковић, Дејан Кустурић, сви су се они удружили да пљачкају овај јадни народ. Њихове везе су нераскидиве и долазе до српског члана Предсједништва БиХ", поручује Драшко Станивуковић, посланик ПДП -  а у НСРС. 

Док Драшко Станиувковић најављује и кривичне пријаве, Из Фонда здравственог осигурања РС поручују да иза ПДП – овог народног посланика стоје лобији којима је, како кажу, одговарало тржиште пелена с дупло већим цијенама. Одбацују све Станиувковићеве тврдње с поруком да ће провјерити квалитет албанских пелена.

-Фонд не штити и не фаворизује ниједног добављача и произвођача, нити се руководимо профитом, већ искључиво, по закону, спроводимо активности за које смо надлежни, попут јавних набавки, а на понуде, њихов квалитет и сл. не можемо да утичемо.

На јавном тендеру за набавку пелена коју је спровео Фонд здравственог осигурања Републике Српске изабрана су три, не само један добављач, а ријеч је о пеленама произвођача из Италије, Пољске и Албаније, које су регистроване у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

Агенција за лијекове је надлежна за контролу медицинских средстава и само средства која испуњавају критеријуме квалитета и безбједности могу бити регистрована и добити дозволу за промет у БиХ.", поручују из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

У Министарству здравља РС су на састанак у Владу Српске позвали представнике Савеза удружења за помоћ ментално и недовољно развијеним лицима РС који су такође тражили да се нови Правилник о праву на медицинска средства стави ван снаге. И они потврђују да су пелене лошег квалитета, те да су осуђени само на те из Албаније.

"Ми смо били на састанку у Министарсву здравља и социјалне заштите РС, имамо неку оквирну динамику и очекујемо да се ово питање ријеши институционално.", поручује Госпава Рађен Радић, предсједник Савеза Менерали. 

"Квалитет медицинских средстава и лијекова провјерава Агенција за лијекове БиХ, али ми ћемо свакако у разговору са другим инстутицјма и корисницима пробати да ријешимо овај проблем", каже Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС.

Иако су институције Српске одговорност пребациле на Агенцију за лијекове БиХ, из Агенције им поручују да очигледно немају комплетну информацију.

Александар Золак, директор Агенције за лијекове БиХ поручује да Агенција није задужена за контролу квалитета лијекова и медицинских средстава у смислу лабораторијског испитивања. Они пуштају на тржиште БиХ, поручује Золак, оне фирме које испуњавају минимум услова који се прописује.  

Корисници пелена за дјецу и одрасле поручују да нико није ни желио промјену старог Правилника, којим су могли да бирају пелене које желе од више различитих произвођача, као и да узму скупље пелене ако желе, а рефундацију новца до одређене суме су добијали из Фонда.

БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Децембар

11.02.2019 14:02

То је страсно, докле се иде у лоповлуку.Достогли смо дно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре децембар

11.02.2019 14:41

Какво дно

Name

Милан.Б

11.02.2019 15:36

Ста смо све преспавали.....

Name

Брво Драско!!!

11.02.2019 16:21

Да није Драска и ово би се преспавало!!!! Сад це црвена банда ударити на Драска и његову издају РС, а пелене из Албаније аааа бозе ти сацувај!!!

Name

Е

12.02.2019 07:11

Дрзава која те сваки дан тјера да одес из ње.

Name

Нико

11.02.2019 14:02

Али све је то по закону. Јој не знам како ви остали ,аљ мене обузима неки бијес и љутња да бих их све побио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.02.2019 15:28

Мене бјес годинама обузима кад видис гдје ова дрзава иде,пропада и ми с њом.а криминалци се богате на рацун нас.и кога је овај Додик све увукао,братице,сестрице,кумове кохе какве пробисвјете. Претворио нас у неке африцке земље. А овај народ цути и даље.видимо ста се ради и зарадјује на пеленама а ста све јос има а да ми немамо појма.

Name

Кутузов

11.02.2019 14:08

Да ли ће криминалци изаћи из пелена?

ОДГОВОРИТЕ
Name

туградос

11.02.2019 14:42

Све је то дзаба износити кад народ то не занима нити зели да се буни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гладијатор

11.02.2019 16:47

Тацно тако,овај народ је анестезиран до те мјере да висе не мрда,Драско треба све прекинути нема се за кога борити,овце гледају и цуте,паметном доста.

Name

Ја

11.02.2019 14:51

Дно дна су давно дотакли, не могу низе пасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

11.02.2019 15:30

Јел могуце да председница агенције за лијекове казе "Ми не контролисемо квалитет лијека робе". Дал је она свјесна ста је изговорила, дал је она свјесна свог незнања. Овде нико није одговоран ни за ста. Овде се само договарају колико це коме у дјеп од тог тендера. Криминал у фонду здравственог осиг је огроман, кога брига за квалитет и за пацијенте. Поуздано знам да се преко фонда здрав осиг перу милиони, док нам здравствени радници и болнице раде у бједи и цувају социјални мир, док неписмени са купљеним дипломама у фонду постадосе милионери.

Name

Јаско

11.02.2019 15:03

У Федерациј корисници пелена за одрасле који добијају од Завода Здравственог Осигурања налог( рецепт) за пелене са којим иде у било коју апотеку и узима пелене од био којег произвођаћа по жељи. Свака апотека има најмање 3-4 различита произвођача у понуди. Одкуд сад у РС да теби завод одређује коју врсту пелена ти можеш узети. Или ја нисам добро разумио чланак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

11.02.2019 15:53

Добар је то посао са пеленама, поготово ако има пратњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

11.02.2019 16:29

Доказ колико смо у го**има је то да су Додикови криминалчићи почели да дилују пелене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

11.02.2019 17:17

Пуна подрска свима који су угрозени овим албанским пеленама, тразите најбоље и најскупље. Кад Зељкица купује пет аута за 655000 км, и јос казе да они морају имати 'безбједна возила', а вама се даје скарт роба, онда се висе стварно нема ста реци, осим фуууј..на дјеци иболеснима зарадјујете, срам вас било, ненародна власти. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

11.02.2019 18:42

Па да он јос није изасао из пелена.

Name

БОБА

11.02.2019 22:30

ОВО ЈЕ ДЕСЕТ ПУТА ГОРЕ.САМО ШТО ТО ЉУДЕ КОЈИ СЕ БАВЕ ЛОПОВЛУЦИМА, КОЈИ ЛАЖУ, КОЈИ КРАДУ НИШТА НЕ ЗАНИМА САМО ПРОКЛЕТИ НОВАЦ.МОГЛИ БИ И ОНИ У ТЕ ИСТЕ ПЕЛЕНЕ. МИСЛЕ ДА ИХ НЕЋЕ ЗАКАЧИТИ. ГРДНО СЕ ВАРАЈУ.БОЛЕСТ ХАРА И НЕМА МИЛОСТИ.ГРАДИТИ СВОЈУ СРЕЋУ НА ТУЂОЈ НЕ СРЕЋИ НИКОМЕ НИЈЕ ДОНИЈЕЛО ДОБРО.ГАДЉИВИ СУ.ПОЗДРАВ ЗА СТАНИВУКОВИЋА.

ОДГОВОРИТЕ