Гнојна ангина "удара" на бубреге, зглобове и срце

Стрептококна упала грла може да буде узрок бројних компликација. Болест почиње нагло, са болом у гуши и повишеном телесном температуром од 38 до 39 степени Целзијусових, и мора да се лечи антибиотицима

Здравље 11.02.2019 | 13:58
Гнојна ангина "удара" на бубреге, зглобове и срце
ГНОЈНА ангина са којом ових дана, у сезони прехлада и вируса, долазе и одрасли, а у највећем броју деца, најчешће настаје као последица респираторне инфекције, мада може да настане и без претходне прехладе. Педијатри потврђују да са упалом грла приме и по десетак малишана у једној смени. Деца су посебно осетљива на стрептококе, па се неретко јављају и мање епидемије овог обољења.

Доктор Бранко Јоковић, специјалиста опште медицине Дома здравља Звездара, каже да гнојну ангину углавном изазива бета хемолитички стрептокок групе А, а болест се преноси капљичним путем.

- Ангина почиње нагло, са болом у гуши и повишеном телесном температуром од 38 до 39 степени Целзијусових - каже наш саговорник. - Пацијент има језу, главобољу, губитак апетита и малаксалост. Отежано се гута, за разлику од вирусних ангина када се јавља сувоћа ждрела и гребање.

Да је реч о гнојној ангини искусан лекар може да процени на основу прегледа грла, али је најважнији дијагностички поступак узимање бриса, јер се само на основу његове анализе може изоловати узрочник.

- Такође, неопходно је да се уради и анализа крви са леукоцитима и леукоцитарном формулом, Ц-реактивни протеином, седиментацијом и преглед урина, да би се на време уочило да ли је дошло до упале и оштећења бубрега, што је честа последица стрептококне инфекције - каже др Јоковић. - Понекад тражимо анализу антистрептолизинског титра АСТО, ако сумњамо на компликације попут акутне упале зглобова и срчаног мишића.

Могућа компликација је и формирање тзв. гнојне колекције поред крајника, што се лечи хируршким уклањањем.

- Терапија је пеницилин у виду ињекција у трајању од 10 дана, а у случају преосетљивости, или алергије, дају се макролидни антибиотици или они према антибиограму - каже др Јоковић. - Од лекова се користе и они за свижавање температуре, против болова, локални антисептици, и неопходно је мировање.

Када је о најмлађима реч, др Дејан Јонев, педијатар Дома здравља Чукарица, каже да и они имају исте симптоме као и одрасли:

- Код већине деце гнојна ангина наступа нагло из пуног здравља, дакле без претходне прехладе. Избор терапије су такође пеницилински лекови. Међутим, код деце компликације ове бактеријске инфекције су знатно ређе.

ЧЕТИРИ УПАЛЕ ЗА ОПЕРАЦИЈУ
ПРЕМА речима др Бранка Јоковића, пацијентима који годишње имају четири пута гнојну ангину, нарочито ако је праћена компликацијама, саветује се хируршко уклањање крајника. Операција крајника саветује се и онима којима гнојна колекција често мора хируршки да се чисти, ако крајник крвари, толико су увећани да ометају дисање или су асиметрични па указују на могући малигнитет. Сличне индикације важе и код деце.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мама

12.02.2019 07:33

И новчаник. Сируп сам платила 27 КМ. За дијете од 6 година.

ОДГОВОРИТЕ