Хормонски дисбаланс одмах мора да се лијечи

Професор др Светлана Вујовић о узроцима појаве циста у дојкама и јајницима и грешкама у третману које доводе до погоршања стања: Погрешно је пратити цисте, а не открити и третирати узрок њиховог настанка.

Здравље 11.02.2019 | 13:52
Хормонски дисбаланс одмах мора да се лијечи
ПОРЕМЕЋАЈ лучења хормона у телу главни је узрок појаве циста у дојкама и јајницима. Осим естрогена и прогестерона, читав низ хормона, као што су пролактин, инсулин и кортизол, могу директно да утичу на појаву ових бенигних израслина. Код сваке жене постоји другачији хормонски проблем, за који су неопходне индивидуалне терапије, које спречавају даљи настанак још озбиљнијих здравствених проблема.

Уколико жена у младости има неуредне циклусе или проблем са акнама, то су први показатељи хормонског дисбаланса, каже, у интервјуу за "Новости", професор др Светлана Вујовић, начелник Кабинета за репродуктивну ендокринологију Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије, редовни професор Медицинског факултета у Београду и члан Светског борда за гинеколошку ендокринологију.

- Неправилне менструације у младости могу да укажу на проблем који касније доводи до стварања цисте у јајницима и дојкама, а затим и проблема са остајањем у другом стању. Уколико се никаква терапија не користи, у дужем периоду дисбаланс хормона може да доведе до скока крвног притиска, поремећаја пажње и концентрације, али и злоћудних процеса. Зато цисте не треба пратити, већ лечити узрок њиховог стварања - каже професорка Вујовић.

* Зашто су проблеми са цистама на јајницима и дојкама све чешћи?

- Савремени начин живота често је веома стресан. Ако се живи убрзано и напето, луче се хормони стреса који директно утичу на функцију јајника и дојки. Ако се уз то и недовољно спава, ако су оброци нездрави и нередовни, ако нема физичке активности, то може додатно да утиче на појаву циста. Све што уносимо храном или лековима утиче на хормонски статус. То је цена живота у цивилизацији и не можемо побећи од тога. Али зато треба "доскочити" биологији и исправити лоше навике.

* Јесу ли су цисте увек последица неког хормонског дисбаланса?

- Цисте у дојкама и јајницима, као и миоми, увек су последица хормонског дисбаланса. Нормалан хормонски статус жене неопходан је за њено здравље до краја живота. Он подразумева да се хормони у телу луче у правој мери. Ако је неког хормона у телу превише или премало, доћи ће до болести. Осим тога, било која болест може неповољно да утиче на репродуктивни систем.

* Због којих хормона настају цисте у дојкама?

- Оне су последица хормонског дисбаланса у другој половини циклуса код жена које имају уредне менстрауције. То значи да менструација долази на сваких 28 дана, али се од 14. до 28. дана циклуса не луче оптимално сви хормони. Постоје четири подгрупе поремећаја који могу да доведу до појаве цисте или фиброаденома у дојкама.

* Како такву цисту треба третирати?

- Најчешће се дешава да жене "напипају" нешто и оду на ултразвук, на којем се виде цисте или чврсто ткиво фиброаденома. Онколог процени да то још није за операцију и следи препорука за контролу за шест месеци. За то време, узрок који је довео до цисте и даље постоји, због чега се ситуација погоршава. Решење је да се хормонски дисбаланси одмах лече. Уз праву терпију, цисте се повлаче и нестају, док фиброми и фиброаденоми остају ограничене величине. У неким случајевима, цисте које имају неправилне израслине треба хируршки уклонити.

* Шта је узрок полицистичних јајника?

- То је урођени поремећај у раду јајника. Постоје четири подгрупе хормонских поремећаја везаних за полицистичне јајнике. Овај синдром подразумева постојање два од три следећа проблема: неуредна менструација, повишене вредности мушких хормона и више од 10 циста на сваком јајнику.

* Које жене имају највећи ризик од несклада хормона?

- Девојчице које не добију менструацију до 16. године, којима менструација није уредна ни после 18. године, или имају јако болне циклусе. То никако нису нормалне и уобичајене појаве. Такве девојке треба на време да оду на преглед како би се утврдио узрок и обезбедили лекови. То су поремећаји који морају да се лече, да не би дошло до озбиљнијих проблема.

* Које прегледе је потребно обавити да би се открио узрок поремећаја?

- Гинеколошки преглед подразумева ултразвук дојке и мале карлице. Ако се нађу цисте, неопходно је открити узрок хормонског поремећаја, који је увек присутан у том случају. Раде се ендокринолошки прегледи и испитивање читаве групе хормона, док се не дође до узрока. Цисте су излечиве, али је веома важно на време их испитати и открити.

* Како се лече овакви дисбаласи?

- Постоје бројне терапије, које не подразумевају само контрацептивне пилуле, већ различите лекове и хормонске препарате, зависно од узрока. Потребно је да ендокринолог који се уже бави овом облашћу нађе неправилност. Постојање овулације је увек знак да је све у реду, већ у другој фази циклуса морамо испитати бројне хормоне, а не само урадити анализу прогестерона 21. дана циклуса.

* Какав је поступак када жена која има хормонски дисбаланс жели да остане у другом стању?

- Жена која има проблем добија терапију и иде на контоле код ендокринолога сваких шест месеци. Када одлучи да жели бебу проверава се хормонски статус, који је већ негде "исправљен" терапијом, какав год да је био претходно. То је подлога за трудноћу. У зависности од случаја и болести, одлучује се да ли ће се неки лекови користити и у трудноћи. Будући да је понекад потребно шест месеци да би се стекли услови за трудноћу, често се нашалим са пацијенткињама и кажем да се најпре са мном договоре да желе бебу, а након тога кажу и младићима, јер је потребно време да би се тело припремило за успех.

ЕНДОМЕТРИОЗА СЕ ЛЕЧИ ДОЖИВОТНО* Колико дуго се третира ендометриоза? - То је урођено, аутоимуно, доживотно обољење, које треба од 18. године жене да буде лечено контрацептивом, све до момента када жена пожели да остане у другом стању. Ендометриоза је доживотно присутна у телу, лучи 56 аутоантитела који утичу на сва ткива и органе, али која се нигде не детектују, осим у научним центрима. Она је најчешће препрека за друго стање после 30. године, посебно ако није лечена.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар