Пет савјета да победите несаницу

Избегавање телефона пред спавање, регулисање собне температуре и мрак у просторији само су нека од решења која могу помоћи људима који пате од несанице. Уколико сте један од њих, пробајте да примените неке од ових савета како бисте брже утонули у сан и изборили се са овим проблемом.

Здравље 11.02.2019 | 13:39
Пет савјета да победите несаницу
Мрак

Свима нам је неопходан мрак у вечерњим сатима како би се подстакло ослобађање хормона мелатонина. Мелатонин је заправо супстанца која подстиче здрав почетак вашег циклуса спавања. Ипак, у вечерњим сатима окупирани смо вештачким светлом компјутерских екрана, паметних телефона, телевизора и слично. Та вештачка светлост током ноћи блокира нормално ослобађање мелатонина. Као резултат, ваш мозак не зна да је ноћ.

Побрините се да ваша спаваћа соба буде тамна и да не гледате према изворима јаког светла у вечерњим сатима. Покушајте да угасите светла у свом дому сат времена пре спавања и избегавајте да гледате у екране рачунара и мобилних телефона у то време.

Доследност

Покушајте да идете у кревет и да се будите отприлике у исто време сваког дана без обзира на то да ли је у питању радни дан или викенд или колико сте добро спавали претходне ноћи. Ово у вашем телу подешава тачно одређено време за спавање и будност. Многи од нас постављају аларм како би се пробудили, али можете и сами себе да истренирате за тако нешто. Неки људи сматрају да у усавршавању ове праксе помаже да се пресвучете за кревет и да оперете зубе најмање сат времена пре спавања.

Температура

Основна температура нашег тела треба да опадне како бисмо могли да заспимо и да без већих потешкоћа утонемо у сан. Из овог разлога ћете увек лакше заспати у соби која је прохладна него сувише топла. Из тих разлога, одржавајте температуру у спаваћој соби благо ниском током ноћи. Мало изнад 17 степени Целзијусових је оптимално за већину људи.

Устаните из кревета чим се пробудите

Немојте дуго да остајете будни у кревету, барем не више од 25 минута. У супротном, ваш мозак ће постепено добијати информацију да сте се пробудили уместо да ту информацију одмах обради, што би се иначе десило да одмах устанете.

Кофеин и вечерње дремање

Избегавајте дремање и кофеин у послеподневним сатима. Ове обе праксе ометају спавање. Кофеин је психоактивни стимуланс који може да отежа ваше напоре да заспите, а такође може да утиче и на то да се будите рано ујутро. Такође, вечерње дремање ће вас натерати да се пробудите много пута током ноћи и да цео наредни дан будете нерасположени.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар