Сада моменат за рјешење КиМ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је данас како је сада погодан моменат на међународном плану да се направе помаци у рјешавању питању Косова јер, како је рекао, питање је како ће се ситуација одвијати у САД-у након сљедећих предсједничких избора.

Србија 11.02.2019 | 11:23
Сада моменат за рјешење КиМ
Гостујући на телевизији Пинк, он је казао да треба искористити ово вријеме за постизање договора о Косову јер, како је рекао, могуће је да се на власт у Америци врати администрација "која је била лоша по нас".

"Та администрација није било толико Обамина колико је била Цлинтонова. Питање је колико би повратак Бидена и неког из тог круга био добар за нас", рекао је Дачић.

По његовим ријечима, лидери косовских Албанаца чекају да се такве промјене догоде.

"За нас је и то опција али мислим да никада неће успјети да постану члан Интерпола, УНЕСЦО-а, а да не говорим о чланству у Уједињеним нацијама", рекао је србијански министар и изразио увјерење да ће веома брзо мање од половине броја чланица УН-а признавати Косово као независну државу.

Коментаришући опрјечне изјаве косовских лидера о могућем разграничењу, Дачић је оцијенио да је ријеч о "какофонији, разногласју шумова који долазе из Приштине са циљем да се не донесе било какво рјешење".

"Они нису очекивали да ће бити овако јаки притисци из међународне заједнице да укину таксе. Мислим да САД неће због тога уводити санкције Приштини, али су најавили рестрикције у војно-безбједносној сарадњи", рекао је Дачић.

Говорећи о нападу на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту, министар је оцијенио да је тај инцидент посљедица антисрпске атмосфере у Хрватској.

"Таква атмосфера постаје константа хрватске политике. Мислим да се овако нешто никада није десило у Србије, и то је та велика разлика. Зато је одговорност на људима који воде воде државу, политичке странке, који стварају јавно мњење да осуђују насиље, а не да стварају атмосферу линча", навео је Дачић.

(Бета)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дјука

11.02.2019 10:56

Цему зурба? Демократски процеси теку по правилима европских слобода и права, тековина свих насих народа и народности? Језик силе ту не мозе наци мјеста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петен

11.02.2019 11:50

Мирају да заврсе сто су се менторима са запада обавезали!

Name

одлазеци

11.02.2019 12:50

опет неки повољни тренутци.....мало магле....мало одлазеце администрације....мало долазеце....мало овога-мало онога.... несто ми све то познато...!!! све остаје исто,само њега нема ...Косово је заувијек отисло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

11.02.2019 19:49

И још само да нам нешто отпева па да све проблеме заборавимо,то смо већ научили,нема више изненађења.