Операција: Зграбити Алумину

Зашто се жури са преузимањем потраживања Владе РС, када у тренутној констелацији Алумина бележи позитивне резултате и има јасну пројекцију даљег развоја? Још више чуди ситуација у којој се о преузимању преговара са компанијом која нема никакве референце у овој области индустрије, нити јасно порекло капитала, уколико га уопште има.

Република Српска 11.02.2019 | 06:22
Операција: Зграбити Алумину
После раскида приватизације Бирача и бекства ''Литванских бандита'', ћерка компанија Алумина је уз државну подршку успела да се подигне из пепела и постане локомотива развоја, не само зворничке регије, већ и ширег привредног амбијента у РС. 

Зато се са правом поставља питање: зашто се жури са преузимањем потраживања Владе РС, када у тренутној констелацији Алумина бележи позитивне резултате и има јасну пројекцију даљег развоја? Још више чуди ситуација у којој се о преузимању преговара са компанијом која нема никакве референце у овој области индустрије, нити јасно порекло капитала, уколико га уопште има.

Јасно је да Батагон може да купи шта год хоће у РС, уколико се ради о приватном сектору, уколико власник хоће то да прода и ако Батагон има довољно финансијских средстава. Међутим, Батагон не би смео да преузме Алумину, не само зато што је најављени износ за преузимање мањи од месечног обрта Алумине, већ и због стратешких привредних и демографских интереса РС који леже на плећима ове фабрике.

Од Алумине у великој мери зависе политичко-социјална стабилност и економско функционисање не само Зворничке регије, већ и РС у целини. У пословању Алумине садржани су интереси десетина и десетина фирми РС, са егзистенцијом више хиљада радника и чланова њихових породица. Такође, успешним пословањем Алумина обезбеђује значајна средства у државном буџету и низу јавних компанија РС. 

Да ли би то могао да оствари Батагон управљањем Алумином? Ко заправо стоји иза Батагона? Ова компанија, лоцирана у швајцарском Кантону Цуг, дала је понуду Влади РС за куповину потраживања Алумине и друге финансијске аранжмане, у укупној вредности око 300 милиона евра. После куповине хотела Бистрица, на реду су потраживања Алумине. Хајде да се запитамо, зашто не најављено преузимање Павловић банке, па онда Алумине и осталог из понуде? Редослед је довољно индикативан.

Јер, уколико Батагон не купи Алумину, питање је шта би онда уопште могао да купи, јер све остале аквизиције и финансијске операције треба да иду из седишта Алумине и средствима Алумине. Како је то мудро истакао један од идеолога ове операције, иначе банкарски експерт у РС, тренутно на једном од руководећих места у Алумини: ''Алумина има довољно капацитета да сама себе откупи, потребно је само имати прави папир, не чак ни новац''.

А Швајцарци несумњиво имају способност да произведу ''иницијални папир''. Онда се он покрене, као грудва снега са врха брда, и у вештим рукама шпекуланата, претвори у финансијску лавину.

То је већ виђени модел прекодринске српске приватизације. Обезбедити иницијална  финансијска средства, укључујући она криминалног порекла и подршку важних државних функционера да се повољно, и са низом потписаних обећања, уђе у здраву и профитабилну фирму, или фирму са атрактивним локацијама, залихама и другим ресурсима. Онда се из њеног рада финансира све остало, укључујући и оне коруптивне исплате за нереаговања државе, за непоштовање уговорних обавеза.

Ако може да се обезбеди фирма из ''кредибилног'' иностранства, као што су земље ЕУ и Швајцарска, тим боље. Ради се о шеми коју је ''докторирао'', а касније објаснио на суду, заштићени сведок у случају Шарић у Србији, Миле Јерковић. Један од линкова о томе:

хттпс://www.крик.рс/јерковиц-бројали-смо-новац-три-сата/ 

Поменути господин заштићени сведок је на задовољство многих, укључујући и важне српске политичаре, отишао у САД и не намерава да се врати и даље да сведочи.

хттпс://www.новости.рс/вести/насловна/хроника/актуелно.291.хтмл:758263-Нема-ни-трага-од-Јерковица 

Али, стигле су нове снаге заинтересоване да преузму улогу шкољке за финансијске трансакције и приватизације. У РС и Србији се појавила швајцарска компанија Батагон и њен представник Далибор Матић. Зашто представник? Зато што у регистрима фирме Батагон у Швајцарској нема Далибора Матића, већ се спорадично појављује његова супруга Слађана Матић. Пошто је Далибор Матић родом из Осмака, у Зворничкој регији га не треба представљати.

Далибор Матић је пре имао у Швајцарској фирму МХ ГРОУП, са којом је 2010 најављивао велике пројекте у области енергетике, ваздухопловства и формуле.  Јавност није имала прилке да види неки од тих пројеката.

У том периоду био је шире познат као један од бивишх момака Ане Николић, односно финансијски репрезент Радомира Радуловића у бекству.

хттпс://глоссy.еспресо.рс/познати/интервју/10568/ексклузивно-далибор-матиц-доводи-супругу-у-београд-на-родендан-а 

Овде је на фотографији из Света Плус, 2. септембар 2010:

хттпс://www.светплус.цом/вести/3481/далибор-матиц-са-зеном-на-анином-родјендану

После низа естрадних написа и фотографија, истинољубиви Далибор Матић је 2017 године изјавио да нема никакве везе са Аном Николић и да се с њом никад није упознао, нити остварио контакт.

хттпс://www.ало.рс/вип/естрада/немам-никакве-везе-са-аном-николиц/108444/вест 

Успут је наведени власник Батагона Далибор Матић био у затвору у Швајцарској због финансијских малверзација. Српски медији су то представили на следећи начин:

 хттпс://www.свет.рс/вести/естрада/далибор-матиц-у-затвору-због-ане-николиц

Водећи оперативац Батагона за послове у Србији и РС је Дејан Симић, бивши вицегувернер ухапшен у чувеној афери ''кофер''. И поред тога што је приведен са кофером са 100.000 евра, 2011 био је ослобођен, опет на задовољство многих, укључујући и важне српске политичаре,  и започео је консултантску каријеру.

хттпс://www.ртв.рс/ск/хроника/афера-кофер-симиц-и-заградјанин-ослободјени-оптузбе_190631.хтмл

хттпс://www.политика.рс/ср/цланак/395751/Власник-из-Цуга-купио-ФАС

Бивши председник Томислав Николић узео је 2017, поред седам министара из спске Владе, и Дејана Симића у састав Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином.

хттпс://www.блиц.рс/вести/политика/сумњиве-биографије-ко-су-контроверзни-сарадници-томислава-николица/ј3г0гфк 

Батагон Интернатионал је у току 2017 купио две фирме из стечаја: ФАС у Сомбору Мирослава Богићевића и предузеће Жељка Жунића, Дахлиа из Земуна. О стању у ФАС-у било је речи у претходним вестима. Али, шта је са стањем у Швајцарској.

Према Комерцијалном регистру швајцарског Кантона Цуг, пријављена су четири Батагона на истој адреси (Колинплатз 10, 6300 Зуг). За ова два, која се појављују у операцији ''Алумина и све остало'', Батагон Интернатионал и Батагон Алумина Интернатионал АГ, оснивачки капитал је по 100.000 франака.

Као овлашћена лица појављује се неколико Швајцараца. Један од њих је ауторизовани агент и потписник фирми Тхомас Хубер, који обавља послове пред швајцарским властима и присутан је од почетка у свим подухватима Батагона. Он је правно-финансијски технократа као и Дејан Симић.

<а хреф="хттпс://www.монеyхоусе.цх/де/персон/хубер-тхомас-артхур-27688639401">хттпс://www.монеyхоусе.цх/де/персон/хубер-тхомас-артхур-27688639401

А ту је друга особа, Цхристопх Бингиссер, чија ужа област су финансије.

<а хреф="хттпс://зг.цхрегистер.цх/цр-портал/аусзуг/аусзуг.xхтмл?уид=ЦХЕ-163.022.605&амт=ЗГ&лоесцхунг=">хттпс://зг.цхрегистер.цх/цр-портал/аусзуг/аусзуг.xхтмл?уид=ЦХЕ-163.022.605&амт=ЗГ&лоесцхунг= 

Влади РС није чудно што се испред Батагона појављују Далибор Матић и Дејан Симић, нити су поставили питање порекла најављених више стотина милиона. Буџетски дефицит не би смео да буде разлог за одсуство критичког приступа и прихватање свакаквих обећања као реалних.

Реагујући на низ упозорења о привредној и демографској катастрофи коју би могло да изазове преузимање Алумине, посебно оних упозорења и наведених чињеница у вијестима РТВ БН, која су побудила ширу реакцију, Премијер Вишковић је 8. фебруара 2019, поновио најаву продаје Алумине, објашњавајући позицију Владе и обећавајући заштиту интереса РС.

 Вест гласи:

''БиХ, БИЗНИС, НАЈНОВИЈЕ, ВИЈЕСТИ, ЗВОРНИК

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је да ће се Влада Српске у потпуности држати донијетих закључака у вези са продајом својих потраживања у зворничкој Фабрици глинице "Бирач" и да ће их продати само оној компанији која прихвати те закључке. Вишковић је истакао да су неки од тих закључака да нови власник не може да отуђи или прода зворнички гигант у наредних 10 година, да не може да отпушта раднике, да је спреман да уложи 50 милиона евра, да мора да испоштује све уговоре са добављачима и по питању руде и осталих сировина, као и да у наредних неколико година ријеши брану црвеног муља која потенцијално може да буде опасност, те да се обавеже да ће да улаже у путну инфраструктуру на бази кредита, у банкарски сектор и туризам.

''Ако ти закључци буду прихваћени, идемо у реализацију. Ми смо послали компанији 'Батагон' меморандум о пословној сарадњи, а они ако прихвате закључке – идемо у преговоре о продаји потраживања Владе Српске”, навео је Вишковић.

Он је, како преноси Срна, истакао да је упознат да је “Батагон” купио хотел “Бистрица” на Јахорини и да је заинтересован за куповину Павловић банке.''

<а хреф="хттпс://зворницки.ба/премијер-висковиц-најавио-продају-алумине/">хттпс://зворницки.ба/премијер-висковиц-најавио-продају-алумине/ 

Предсједницу РС Жељку Цвијановић је вероватно више забринула најава демографске катастрофе.  Она је, истог дана 8. фебруара 2019, одржала припремни састанак за покретање Националног програма демографске обнове Републике Српске са ресорним министрима и истакнутим стручњацима у области демографске политике. Позивајући на демографску обнову РС, истакла је ''опредијељеност институција Републике Српске на унапређењу и стварању што бољег економског и привредног, али и политички стабилног амбијента који би омогућио сигуран живот за грађане Републике''.

<а хреф="хттпс://www.ртвбн.цом/3940020/циљдемографска-обнова-српске-">хттпс://www.ртвбн.цом/3940020/циљдемографска-обнова-српске-

Батагон није био присутан на састанку, иако се његов немерљиви допринос на том плану тек очекује. Према наводима Рајка Дукића, Председника компаније Боксит, из његовог ''Отвореног писма'' највишим државним функционерима РС, Далибор Матић прети отпуштањем 700 радника Алумине, као и угрожавањем 750 запослених компаније Боксит у Милићима, најављеним увозом боксита из Гвинеје и другим поступцима.

<а хреф="хттпс://новитетиновости.блогспот.цом/2018/12/предсједник-компаније-боксит-рајко_97.хтмл">хттпс://новитетиновости.блогспот.цом/2018/12/предсједник-компаније-боксит-рајко_97.хтмл 

Уколико Батагон преузме управљање Алумином, Зворничкој регији демографски бум не гине. За коју годину могла би да се очекује и велика захвалност грађана Зворника руководству РС, као на пример:

''Захваљујући предсједници Жељки Цвијановић и Влади РС, моја породица и ја сада живимо у уређеној држави, са добрим платама и образовањем за децу. Поздрав од Марка из Копенхагена''.

У том случају демографски бум источног дела РС, али и шире, може да се очекује једино у Данској, Немачкој, Шведској...

 (БН)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Трсиц

11.02.2019 06:15

Дејан Симиц је одрастао у Козлуку отац му био ветеринар и имак врло занимљив надимак

ОДГОВОРИТЕ
Name

бас тако

11.02.2019 07:01

знам и ја за тог лика из козлука кад је јос та прва афера била актуелна,моји су бас о томе коментарисали јел су познавали његову фамилију у козлуку.Сто се тице те продаје зар ако то вец раде не направе јавни тендер и сацине понуду,па сацекају да виде ко це се одазвати .Ваљда се таква фирма ако вец мора продаје некој познатијој а не матицу и сад том симицу.Радници морате се дици на протесте ако мислите да останете на радним мјестима а васе породице да имају хљеб у куци.Другације вам не гине отказ а фирма це се на крају исјеци ко вискоза.

Name

Надимак

11.02.2019 08:16

Дејан симиц коза и земљак му далибор матиц глава

Name

Патковача

11.02.2019 13:20

Дулета Мичића за директора Алумине.

Name

Свједок

11.02.2019 13:24

Матиц је стално са Игором Додиком у ресторану Агапе у Бања Луци

Name

реалност

11.02.2019 06:42

Бурле, да имамо тузиластво ти би вец био у затвору. Него питање за сада гласи, ко је убио Давида?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.02.2019 07:02

Не само он, него и мнооги други. Питање гласи - ко је продао Јасеновацку градју?

Name

Коментар

11.02.2019 08:40

Ма то су бандити у талу са преварантом Бурлетом који, ко и до сада, хоце да купе јефтино, па препродају скупо.

Name

Никола

11.02.2019 09:41

Састанак свих актера (Рајко,Зоран,Додик,Далибор...) одржан је 7.децембра у Влади Републике Српске.Све је договорено око черупања Алумине,да Вук буде сит а све овце на броју,сви ће добити свој дио.Ово је чиста пљачка,осмишљена нашим парама које су отишле одавде у Свајцарску!? Превара вијека!!!!

Name

Ја

11.02.2019 10:33

Купе од дрзаве за 300 милона, онда кроз разне субвенције и подстицаје узму тих 300 милиона, а онда за 5 година врате дрзави фирму за 500 милиона....Додик рулес....тако се брани Република Српска од страних агената а говеда клицу ли клицу

Name

Министар

11.02.2019 07:22

Све у ово тексту је ок. Само би додао несто. Од када је алумина пресла у надлезност дрзаве у њу се запосљавају и странацки нерадници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

11.02.2019 07:47

Како се наше паре троше , сви се преселили у Требиње , даби побједили на изборима, нема везе што су паре свију нас , дај само секти да се настави отимачина и пропаст.

Name

Тито

11.02.2019 07:35

КО ЈЕ УБИО ДАВИДА? КАД СЕ ТО РИЈЕСИ МИ СМО СЛОБДНИ ГРАДЈАНИ БУРЛЕ ЦВОКА БИСЕРКА СТЕВАНДИЦ И ОСТАЛА СВИТА ИЗ РЕСЕТАКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јапур

11.02.2019 08:08

Кад Кељмедију продају дрзављанство тако це и овим Батагонцима све вриједно у српској па и Алумину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

11.02.2019 11:42

пиши продано ово ве¢ договорено шта би са пропалим банкама ујео вук магаре

Name

примјецено

11.02.2019 08:40

Јесте ли примјетили да Зељка од када је Предсједник РС је веома мало у јавности? Као и премијер! Зато је Лукац и Додик свакодневно, да не казем сваки сат?!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо у пропаст

11.02.2019 08:48

Крај , нема даље,по узору на Стаљина на цело вазних институција доводе се "корисни идиоти",који це у свом незнању,упропастити све цега се дохвате, а народ само нијемо посматра ,а "заробљене" правосудне институције не реагују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

11.02.2019 09:30

Напокон Алумина у сигурне руке ,честитамо Осмаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улице

11.02.2019 10:08

А сто би се продавао гигант када успјесно послује?Ја колико знам они су потписали уговоре са патнерима и посла це имати наредних година 100%... Дугове које та фирма има она мозе и да отплати. Ево предлазем тим људима да купе Дринатранс !!! А ако се представљају као ,,пословни дивови" ОК.Отворите нову фирму и запослите народ... Нека и радници заузму своја мијеста у отплацивању дуга.Сто да не?Ко улози и вратице му се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

11.02.2019 10:21

Вишковићу реагуј,кад си знао и дозволио да будеш магарац за дјечије књиге и борачки додатак,буди лаф и реци своје НЕ очигледној плачки излоупотреби.Укључи ђутурума Рајка јер он мора тода брани до последњег радника боксита иначе нестаје са мапе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјоко

11.02.2019 11:41

Тан нема муда ни Рајку дс казе ста мисли а камо ли Додику!!!

Name

синдикалац

11.02.2019 11:39

Нису ми јасни они који се залазу да фабрика настави пословати на садасњи нацин и са садасњом управом. Па људи моји да ли ви знате куда сада иде новац из фабрике и у ције дзепове и којим каналима? Садасњи статус је не одрзив и мора се приватизовати под хитно али не на нацин како је то "влада" замислила него на нацин како се то ради у паметним срединама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2019 12:17

Мозе,али приватизација и ово сто су договорили не,па цовјек фино казе да алумина мозе сама себе откупити,пустите те свираце и лопове вец се фино оргнизујте,цивилизовано,ако не онда зна се,ни Литванци нису отисли док нису добили батина.У глиници имате цовјека који то зна ријесити,пустите га да ради,изврсите притисак да фодје на цело и проблем ријесен!

Name

лео

11.02.2019 13:33

Тај сто зна висе није у глиници. Овом систему не треба онај ко зна него онај ко је подобан. То је јавна о официјелна политика власти!

Name

ЈА

11.02.2019 13:29

Свака цаст на оваком детаљном извјестају. Све је до танцина објасњено и овом народу презентовано, како је садасња криминална власт планирала пљацку народа и дрзаве. Свима је јасно да је договор са криминалцем из Осмака и Козлука, направљен план за легалну пљацку Алумине а самим тим и народа и дрзаве. Ста сад цека опозициј?. Ако сте постени сто не устанете заједно са радницима позовите народ одбраните Алумину а и РС од криминалаца на власти.!!!! Показите да сте права и постена опозиција, поведите народ у боље сутра!!!!!

ОДГОВОРИТЕ