Напад у Сплиту: "Нису они четници, него ватерполисти!"

Прочитајте два различита реаговања из региона на напад сплитских хулигана на ватерполисте Црвене звезде. Погледајте и нови снимак напада на сплитској риви: "Стани четниче!", узвикује нападач јурећи за ватерполистом Звезде. . .

Остали спортови 10.02.2019 | 20:30
Напад у Сплиту: "Нису они четници, него ватерполисти!"
Да има још будала на овом лудом балканском простору, знали смо и пре суботњег инцидента у Сплиту. Град који је некада био важио за антифашистички данас се, заслугом појединаца, претворио у нешто чега би се Миљенко Смоје, према чијој је књизи направљена сјајна серија "Вело мисто", стидео.  

Не треба сметнути са ума да је Сплит и у оно предратно време показивао овакво лице, јер су фудбалери Партизана избегли линч на утакмици са Хајдуком на Пољуду, почетком 90-их година. Или не тако давно када су сплитски хулигани похарали пумпу на улазу у Београд и оставили пустош за собом (фотографија уз овај текст је од тада).

Напад на групу ватерполиста Црвене звезде пред утакмицу регионалне лиге са сплитским Морнаром указује на то да ће, нажалост, морати да протекне још много воде да би се цео регион довео у ред.

Напад је, наводно, почео тако што је конобар у кафићу у којем су седели ватерполисти Звезде, препознао обележја београдског клуба и направио "узбуну", а онда су хулигани кренули у напад.

Хрватски медији преносе да је међу приведеним навијачима и "син познатог сплитског фудбалског тренера".



Регион је дочекао ову вест о неразумном инциденту осуђујући оно што се десило. 

Професор филозофије из Босне и Херцеговине и колумниста Ал Џазире Драган Бурсаћ оставио је на свом Фацебоок профилу коментар, који је наишао на одобравање свих. 

ПРОЧИТАЈТЕ ГА:

"Ватерполиста Црвене звезде скоком у море се спасио од усташких хулигана у Сплиту. Крив је јер је жив и јер је Србин. На снимку се чује женски глас који изговара болесну реченицу: 'Па, ипак је он ћетник!'. 

Госпођо драга, он је ватерполиста, није четник. Четници вам долазе у црним блиндираним лимузинама, све у одијелима и краватама и њих дочекујете аплаузима заједно са усташким властима. 

Ово је дијете, господо усташка, а нападом на дијете само ојачавате четничку идеологију у Србији. Али хеј, то вам је и намјера, јер се сличан сличном радује".

Постоје, међутим, и нешто другачија виђења, а једно од таквих долази из Сплита (одакле друго?), из уста, тачније тастатуре једног од бивших чланова навијачке групе Торцида, а данас председника Хрватских лабуриста, Славка Владушића. 

Он сматра да ће Сплићани прећи преко свега, осим на "атака на своју светињу - Хајдук".

Преносимо и његово писање (без исправљања):

"Видим да се многи згражају и осуђују овај напад на ватерполисте Звезде, многи кажу 'браво, тако им и треба'. Недавно су у Загребу наступала дјеца из Далмације, из једног малог клуба борилачких вјештина те им је уништен комби с којим су допутовали. О томе је било пар новинских написа, али онако успут. Зар су та дјеца мање вриједна?! А комби им је био паркиран испред хотела на периферији. Имали су 'криве' регистарске ознаке у својој земљи!

Сплит је луд град, не можемо побјећи од тога, нити покушати оправдати било какву врсту насиља, али питао бих вас како би се ви провели да сједнете усред Београда или Загреба у обиљежјима Хајдука? У много наврата сједио сам насред Риве с пријатељима из цијеле бивше државе и никада није било ни најмањих проблема, али, јебига, људи нису носили дресове Звезде, Динама, Партизана, Ријеке... Сплит је чудан град, па је специфичан по томе да можете смањити плаће, гасити творнице, дијелити отказе и нитко се неће побунити, али у понос града (иако је и он спао на ниске гране) Хајдук не дирајте, а сједење на Риви у обиљежјима омраженог клуба (а сви су то осим Хајдука) је израван атак на једину преосталу ствар која је Сплићанима света. Можете се сложити са мном и не морате, али такво је сплитско стање ума. У сваком случају ово је идеална тема за згражање салонских љевичара и новинара из региона, као и за ликовање десничарског смрада на 'успјешно обављеном послу'. И једнима и другима поручујем... Хајдук живи вјечно!"

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар