Пропашће и овај удар на Црну Гору

Универзитетски професор и стручњак за безбједност Дарко Трифуновић упозорава да је хибридни рат који се води против Црне Горе, преко Душка Кнежевића, дијела медија, опозиције, невладиних организација, усмјерен искључиво ка изазивању међусобних сукоба, и освајање власти насилним путем, те да овакав начин психолошко пропагандног притиска може бити већи изазов за црногорске институције од покушаја тероризма у октобру 2016. године.

Регион 09.02.2019 | 17:50
Пропашће и овај удар на Црну Гору
За одбјеглог бизнисмена Кнежевића каже да ће молити да се врати у Црну Гору када се отвори истрага о његовим пословима на Кипру, гдје је оставио пустош и врло револтиране грађане и пословне партнере које је преварио и који му то неће опростити. Његова банка на Кипру је затворена зато што Душко Кнежевић, по узору на многе руске тајкуне, није могао да докаже поријекло унијетог новца.

Најављује такође, и тужбу против Вијести које су покушале да га дискредитују емитујући снимак његовог гостовања у Јутарњем програму гдје је казао да је био на све спреман само да одбрани своју државу Србију у ситуацији агресије.

“У мом наступу у којем сам говорио о методама хибридног ратовања, нигдје нисам апострофирао ниједног човјека, ниједан медиј, ниједну институцију. Они су сами кренули да улазе у ту причу, сами су се препознали и прозвали и то је њихов проблем. Ја сам већ у току са адвокатима, поднијећу тужбу па ће господа имати прилике да на суду докажу оно што причају. Они могу да се љуте на оно што ја износим, али не могу да оспоре моју професионалност. На крају, упиру прстом у државне медије а, ево они први ме никад нису позвали да чују шта имам да кажем. Плаше се истине и својих финансијера”, каже Трифуновић.

Додаје да је суштина хибридног рата извртање реалности, психолошко пропагандно дејство против цивилног становништва.

“У тим дејствима жели се изврнути реалност, полуистине представити истинама, пласирати неистине… Суштина је да освојите мисли грађана преко тих хибрида које убацујете у друштво, а то су тајни агенти, експонентни различитих служби, то су спавачи који у одређеном тренутку, на притисак тастера ниоткуд, праве хаос у држви. То су одређени медији, невладине организације финансиране из фондова Путиновог Сороша Малофејеве, Фонда Горчаков, њемачких организација иза којих стоји Гаспром и ко зна ко још.
Сви они се у једном трентуку, када направе своју базу за дјеловање, увежу и крећу ка остваривању свог циља а то је у овом случају изазивање хаоса и довођење људи који су постављени за ту намјену да преузму власт, овога пута изузетно насилним путем”, појашњава он.

Трифуновић сматра да је ово наставак дестабилизације Црне Горе започет у октобру 2016. године, изазивањем класичног државног удара.

“А сада желе да окрену брата на брата, да се окрену сви против свих, да се изазове вјерска, етничка и свака друга нетрпељивост, да се изазове сумња у сваку одлуку доносиоца одлука, да се изазове сумње у оне људе који Црну Гору вуку напријед ка бољем животу. Они желе да виде Црну Гору под санкцијама и у ропском односу”, каже Трифуновић.

Додаје да је ово рат против Мила Ђукановића.

“Али, као што су имали погрешну процјену 2016. имају је и данас. Вјерују да у том хибридном рату могу да доминирају користећи своје медије, друштвене мреже, спаваче и домаће издајнике…Они који стоје иза овога, а сви знамо која страна сила жали што је Црна Гора чланица НАТО-а и која је то покушала да спријечи, покушавају да утичу на свијест грађана, али су се преварили, нијесу очекивали овакву контру и одбрану Црне Горе. Многи су се изненадили, многи сузе роне што још један покушај дестабилизације није успио. Нити ће. Њихово вријеме у коме су правили хаос је прошло. Народ то препознаје. Остала су ту и тамо бољшевичка упоришта идеолога који не могу да се помире да су изгубили, али и за које нема лијека.”

Сматра да је Црна Гора заштићена као чланица НАТО-а на много начина.

“Суштина хибридног ратовања јесте да се изазову међусобни сукоби. Пропаганда је страшна ствар. Али, упорно се потцјењују институције Црне Горе, њене безбједносне службе. Зато се и кидише на појединце, као што је и директор Управе полиције Веселин Вељовић. Ја знам тачно о коме причам и знам да је то један од највећих професионалца у том сектору на овим просторима, човјек који је спреман све да уради за државу, али све”, мишљења је он.

 
Каже и да Русија сада игра друго полувријеме за своје циљеве у Црној Гори.

“Ја сам посљедњих пола године упозоравао црногорску власт на могућност хибридног рата и да вас Русија неће оставити на миру, као ни Србију сјутра када се окрене европском путу и чланству ка НАТО. Биће спремна да је запали и ту нема емоција. То је само голи интерес. И код Руса и код других. Сјетите се само шта су преко грађана Србије хтјели да ураде у Македонији, па и у Црној Гори! Хвала Богу да је било довољно свих нас да их спријечимо. Наш интерес су најбољи братски односи између Срба и Црногораца. Срба и Сјеверно Македонаца. Русија је код вас изгубила прво полувријеме и неће вам то опростити. Не причам ја ништа што ви не знате, то је логична ствар и не би требало да вам буде никакво изненађење психолошко пропагандни рат који је на дјелу. То показује израњање Кнежевића, кампања преко одређених медија, као и још неких портала у Црној Гори и изван ваше државе. Али израња и свијест друге стране западних земаља о руским покушајима хибридног ратовања и дестабилизације не само Балкана. То се показује и кроз извјештај Сената САД, кроз изјаве стручњака за Балкан… Сви су након моје изјаве потврдили ово што сам рекао. На дјелу је хибридни рат”, појашњава Трифуновић.

Сматра да је Република Српска највећа опасност по Црну Гору.

“Зашто то кажем? Зато што тамо може да се окупи више хиљада људи који имају ратних искуства, који не знају гдје ће и шта ће са собом, који су, ако их неко убиједи да је власт у Црној Гори издајничка, спремни на свашта. На крају погледајте каква се хајка води у тамошњих медијима против Црне Горе. Не ради то народ, већ по налогу одређени кругови моћи чије је деловање заустављено у Црној Гори. На крају, зна се добро у ком правцу су политике лица са оптуженичких клупа и лица и лидера под санкцијама, довеле српски народ”, појашњава он.

Додаје да црногорски медији имају велику улогу и одговорност да грађанима Црне Горе објасне што се дешава.

“Крајњи циљ је да Црна Гора дође у позицију зависности од Русије, што се једино може насилном промјеном власти. Били су избори и видјели смо да демократским путем то не могу. Дакле, грађанима Црне Горе треба да је јасно коме не одговара Ђукановић који земљу води европским путем, путем западних вриједности, који отвара простор инвеститорима, ко нуди бољу будућност. Желе ли грађани да Црне Горе буде под санкцијама у изолацији? Сумњам.”

Према његовим ријечима Црна Гора не смије дозволити свађу са Србијом.

“Било би страшно да дозволимо да се заваде Србија и Црна Гора, Србин и Црногорац. То не смијемо да дозволимо. Одређени грађани Србије поријеклом из Црне Горе, користили су све бенефите и хтјели да преко Милошевића и још неких владају Црном Гором. Кад су им нестали бољшевички ментори у Србији, окренули су се својим правим менторима у Москви. Своје интересе ускладили са њиховим. Па како се то зове? Страни плаћеници, издајници, како? Ако односи Црне Горе и Србије зависе од те шачице опортуниста, онда ми морамо заиста да се запитамо да ли желимо да нам они диктирају будућност? Ја мислим да не. Зато и желим на сваком кораку да истакнем братство између два наша народа, братство које је крвљу потврђено. Има ли већег Црногорца од српског краља Александра коме је мајка ћерка краља Николе?”, појашњава Трифуновић.

“Дакле, ја нисам Црногорац, ја сам Србин и немам разлога да браним Ђукановића нити црногорску власт, али гледам чињенице: Ђукановић није изгубио ни центиметар Црне Горе, а неки људи у Србији изгубили су, својим сулудим политикама, трећину Србије. Црна Гора је једно велико градилиште. Изграђене су вјетрењаче, енергетски кабл ка Италији. Да се разумијемо, нисмо ми овдје ни за ни против Русије, нити Америке. Ми смо за Црну Гору и за Србију. А српска политика је да сачува народ и територију. Ђукановић је успио да сачува хармонију међу етничким заједницама, да сачува територију, да обједини све вас око једног исправног, здравог циља и да јача ауторитет и рејтинг Црне Горе у свијету”, додаје он.

Сматра да је кампања Кнежевића и свих око њега само усмјерена на рушење слике о Црној Гори.

“Мислите да слику о Црној Гори, о Ђукановићу може да поремети продукција одбјеглог криминалца? Погледајте извјештај Сената САД. Све је јасно.”

Додаје да је Кнежевић фалсификовао снимак са Ђукановићем, као и најновији снимак на Ин4С-а да га неко прати у Лондону.

“Јасно је да је то снимак који је он наручио, иако, као одбјеглог криминалца, не би било ништа чудно да га неко прати док не буде испоручен”, каже он.

Напад Вијести на њега тумачи као најпримитивнију методу ниподаштавања саговорника.

“Ја сам њима поставио пар питања, између осталог и ко их финансира? Они умјесто одговора осјетили прозваним и преносе дио емисије у којој ја говорим о својој држави и дешавањима с краја деведесетих прошлог вијека преко којег ме лично нападају. Али, заборављају једну ствар. Ја сам у тој емисији доказао да волим своју државу и да сам спреман да за њу све урадим, па и да бацим бомбу на ону државу која нас је напала за разлику од тзв. патриота из разних агенција за ширење патриотизма… А шта они све раде? Раде против своје државе. Одржао сам им час патриотизма. Још су се придружили плејади исламских џихадиста који мене прозивају за негацију злочина у Сребреници. Сада их поново питам у чијој су Вијести функцији? Случај Вијести треба да послужи као примјер парламентарцима Црне Горе како би хитно донијели сет закона у циљу спречавања хибридног рата. Ето, видјећемо како ће Вијести реаговати на Републику Српску гдје је у припреми закон који ће свакога ко говори против појединаца из власти дефинисати не као слободу изражавања, већ напад на државу и државне институције са запријећеном казном од три године. То ни Чаушеску није радио”.

Додаје да је Кнежевић на Кипру направио хаос.

“Остао је дужан и богу и народу. Дакле, то се клупко тек размотава. Молиће Кнежевић да се врати у Црну Гору да се спаси од онога што га чека од Кипрана које је нагрдио. Правио је хаос и Кинезима, неке кинеске фирме завио је у црно. Гдје год се појавио направио је хаос. Његова банка на Кипру је затворена зато што Душко Кнежевић, по узору на многе руске тајкуне, није могао да докаже поријекло унијетог новца”, поручио је Трифуновић на крају.

(ЦДМ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ратко

09.02.2019 17:02

А јадо моја шта ти лупетш а тако ,,школован човјек" добро те плаћају амери

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕЗАВИСАН

09.02.2019 17:18

Анализа је КРИСТАЛНО ЈАСНА; тако се понаша НЕЗАВИСНИ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре независни

09.02.2019 17:29

Хахахаха.....нема независни...сви они зависе од некога....нпр. овај зависи од амера и НАТО пакта

Name

Горан

09.02.2019 20:33

Мило мора бити неутралисан, Срби у Црној Гори морају бити са осталим Србима, који неће, нека иду за Милом.

Name

Мањаца

09.02.2019 17:48

И јасам за запад а неплацају ме. Па наси млади иду у Њемацку радити а не у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мањаца

09.02.2019 20:06

Ти такав неписмен и немозес нигдје отићи.

Name

Ре

09.02.2019 20:53

Јасам био и висе немам потребе а ти једи сендвиц.

Name

Е

09.02.2019 18:46

Ал се овај хибридни у последње вријеме максимално излупета бранећи моћног милогорца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли брате

09.02.2019 19:58

а шта си ти све добио од Мила да га оволико бранис.Владар живота у ЦГ десетљеца већ и као ОН чист а сви други криви.Паметнији си кад за ћутиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д. К.

09.02.2019 21:33

"Клсаицни дрзавни удар у Црној Гори 2016". Ако је то био "класицни дрзавни удар", онда је то био најглупљи и најаметерскији удар у историји свих дрзавних удара. Да ли ико паметан прави дрзавни удар без спрге са војском, и полицијио, односно њиховом подрском? То би били исто када би неко кренуо са уатом на пут са супљим такном. Или пак, када би војска изасла на фронт без иједног ископаног рова, без оступних полозаја и без било какве логистике. Нисам склон излизаним флоскулама, али се придрузујем онима који се питају "ко је наруцио овај коментар и колико га је платио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајкооо

11.02.2019 07:51

"Хибридни рат који води Русија"? НАТО је експерт вец 30год. у водјењу тих ратова и први су поцели ту примену у разним дрзавама које освајају и медју којима је и Југославија и због тога јос увек Србија не мозе да крене напред ,пуна је дусмана медју њима и Црногораца на функцијама који сваки дан "подрзавају" напредовање Србије у НАТО који Србију унистава и распарцава...Срби и Црногорци су један народ а две дрзаве,зато треба сви Црногорци да се врате код Мила у дрзаву Црну Гору а ми да их третирамо као странце јер су хтели "независност" и забранимо РАД,сколовање, да им буде дозвољен боравак до 3 месеца у Србији и да им се испита порекло имовине у Србији,итд... Поздрав од брата Србина за брацу Црногорце којих има мало у Црној Гори(назалост вецином су Милогорци који би врло радо унистили Србију јер тако казе НАТО и демократска Европа)

ОДГОВОРИТЕ