Пооштрити казне, заштитити раднике

Од повреда на раду у Србији су у прошлој години страдале 53 особе, а 779 задобило је тешке тјелесне повреде. Ова година је проглашена годином безбједности и здравља на раду, а надлежни најављују измјену закона којим ће се пооштрити казне и боље заштитити радници.

Србија 09.02.2019 | 12:56
Пооштрити казне, заштитити раднике
Како преноси РТС, у протеклих 12 година, живот је радећи свој посао изгубило 440 људи. Посљедњи случај забиљежен је на градилишту у Новом Саду, а прошле године смртних случајева било је и на великим градилиштима у центру Београда, у Улици Кнеза Милоша и у “Београду на води”.

Само због страдања радника приликом изградње објекта у Улици Кнеза Милоша, инспекција је поднијела пет кривичних пријава, али у Управи за безбједност и здравље на раду Министарства за рад кажу за РТС да нису добили обавјештења да су ти случајеви ријешени.

Директорка те управе Марина Фуртула објашњава да када се деси тешка или смртна повреда на раду, инспекција рада излази у надзор и налаже мјере за отклањање недостатака, или покреће прекршајну, тј. кривичну пријаву, и ту се, како каже, улога Министарства рада завршава.

Фуртула наводи и да се дешава да се радници разбјеже са градилишта када инспекција дође, а да су то урадили и јуче, када је Хитна помоћ дошла да збрине тешко повријеђеног радника на једном београдском градилишту.

Коментаришући то што је казна за рад на црно два милиона динара, док је за несрећу у којој радник изгуби живот максимална казна милион динара, истиче да се ради на новом закону у којем ће посебна пажња бити посвећена казненој политици. 

Јавну расправу очекујемо на прољеће, каже Фуртула и објашњава да се услови за безбједност на раду односе на све послодавце једнако, било да је ријеч о државним, приватним или страним фирмама.

– Прво је одговорност на послодавцу који треба да примијени све мјере и заштити раднике. И радници су одговорни уколико се не поштују те процедуре, а Инспекција за рад врши надзор над применом тих прописа – наводи Фуртула.

Према њеним ријечима, у прошлој години је од 53 смртна случаја 16 било у прерађивачкој индустрији, а 15 у грађевинарству.

– То чини 58 одсто од укупног броја смртних повреда на раду, док је веома велики број тешких повреда на раду у прерађивачкој индустрији, али имамо смањен број тешких повреда на градилиштима – додаје Фуртула.

Што се тиче надокнаде штете, напомиње да у овом тренутку повријеђени радници и породице преминулих радника могу да остваре то право једино преко дуготрајних судских поступака, а да ће новим законом и то пробати да ријеше.

– Желимо да помогнемо и овим радницима који бјеже са градилишта – да не треба то да раде, јер ово министарство ради све у интересу радника, да заштитимо њихова права и повећамо ниво њихове безбједности и здравља – рекла је Фуртула и поручила да је живот сваког радника непроцјењив.

(РТС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Филип

09.02.2019 13:05

То никад у пракси неце бити,нити у Србији нити у РС,радници одлазе или изумиру .Феудализам у 21 вијеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

09.02.2019 13:57

Омогуците им одлазак у иностранство и то им је најбоља застита! Хоцемо аутопут од Требиња до Градиске! И бесплатне курсеве страних језика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

09.02.2019 14:19

И опет све преко радника..казни га због сљема,а то сто це и даље ринтати од звјезде до.звјезде,ником ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин 88

09.02.2019 15:13

А да написете несто о страдању радника у БиХ и РС? Цуо сам да је недавно опет један страдао на Делта Ситију у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ