Мушке сузе су крупније од женских

На учесталост плакања утиче стрес, сузе навиру на очи и у тренуцима умора и неиспаваности. Осим базалних суза за заштиту очију, јављају се и рефлексне и емоционалне.

Здравље 09.02.2019 | 12:36
Мушке сузе су крупније од женских
Плачете без размишљања о природи суза и њиховим особинама. А требало би, с обзиром на то да постоје три врсте, у зависности од њихове сврхе.

Базалне сузе служе за заштиту очију и стално су присутне.

Рефлексне се јављају као одговор на физичке иритације, као у случају сецкања црног лука, упадања труна у око, дима, нечег љутог...

Емоционалне се јављају у тренуцима туге и радости.

Научници са Универзитета Пенсилванија навели су неколико карактеристичних разлога за плач:

Установљено је да на учесталост плакања утиче стрес, тачније тескоба коју одређена особа у тим тренуцима осећа. Учестало плакање може да буде и знак депресије, која се најчешће препознаје по губитку енергије и апетита, поремећају расположења и осећају туге.

Икс хромозоми су разлог зашто жене чешће плачу у односу на мушкарце. С друге стране, мушке сузе су крупније од женских, због чега припадницама нежнијег пола треба мања количина суза да би потекле низ образе. Баш због тога што су крупније, мушкарцу је лакше него жени да их обрише или прикрије.

Сузе навиру на очи и у тренуцима умора и неиспаваности. Особе које у просеку спавају између четири и пет сати с временом постају тужније и раздражљивије, па лако бризну у плач, чак и када наизглед не постоји конкретан разлог за такву врсту емоционалног пражњења.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар