Одбијен захтјев незапослених лица

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС одбацило је иницијативу која је крајем прошле године упућена Народној скупштини Српске, а у којој се тражило да се кроз законску процедуру омогући остваривање права на новчану накнаду особама које су у протеклом рату добиле отказ на подручју Српске и више од 15 година су незапослене.

Република Српска 09.02.2019 | 11:43
Одбијен захтјев незапослених лица
Како је за Српскаинфо потврђено у овом министарству, ријеч је о иницијативи коју је 27. децембра прошле године предсједнику НСРС поднијела Суада Хаџисаковић из Бањалуке.

Она је предложила да се кроз законску процедуру омогући остваривање мјесечне накнаде у висини 50 одсто загарантованог личног дохотка, до остваривања права на пензију лицима која су добила отказ у периоду 1992-1995. године, али под условом да се редовно јављају Заводу за запошљавање 15 и више година, те да имају 55 и више година старости и најмање 15 и више година радног стажа. 

– У процесу разматрања ове иницијативе констатовано је да је раније важећим Законом о раду било уређено питање накнаде грађанима којима је у периоду 31.12.1991. – 16.11.2000. године незаконито престао радни однос, те да важећи Закон о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, у складу са начелима остваривања права сразмјерно дужини трајања осигурања, прописује и уређује права по основу незапослености на једнак начин за све раднике, односно незапослена лица – наводе у овом министарству.

Обзиром на наведено, ово министарство је заузело став да је поменута иницијатива неоснована и да би њено евентуално прихватање могло значајно да оптерети финансирање области запошљавања и доведе у питање функционисање читавог система.

(Српска.инфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Директ

09.02.2019 13:09

Не мозе! Како це онда купити Аудије од 120 хиљада КМ? Стегнимо каис, главоњама треба нови Аудији посто они купљени прије коју годину су крсеви зиви. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

09.02.2019 15:10

А пензје су дали здравим људима,који иду у Њемачку и раде,а пензија лијезе,возе аута,а на психичкој бази, пензје,има ли краја лоповлука,код ДОДИка

Name

Пзд

09.02.2019 15:10

И нас су истјерали из федерације без отпремнина