АБА: Мега одољела најгорој екипи лиге!

Ашћерић замало до трипл-дабла! Кошаркаши Мега Бемакса успели су да победе последњепласирану екипу АБА лиге Крку резултатом 80:72.  Мега показала да је спремна за Куп, па се демантовала! Момци тренера Дејана Милојевића "препали" су Словенце јаком одбраном у другој четвртини, стекли 18 разлике у другој, имали исту предност у трећој, сачували 16 разлике за последњих шест минута, а онда. . .

Кошарка 08.02.2019 | 20:10
АБА: Мега одољела најгорој екипи лиге!
Мега је славила у 19. колу регионалног шампионата на домаћем паркету и задржала се на петој позицији, првој испод црте за доигравање.

Крка је поразом остала на самом зачељу лиге са 5 победа и 14 пораза.

Изабраници Дејана Милојевића водили су током целог меча и буквално ниједном нису дозволили гостима из Словеније да дођу до вођства. Мегина предност је расла и расла и током четврте четвртине износила чак 16 поена предности, али је онда Крка коначно заиграла боље.

Уследила је серија гостију од 12:0 и "силазак" на само четири поена минуса. Ипак, српски тим је успео да одоли нападу Крке и да забележи нови, десети овосезонски тријумф.

Најбољи у победничком саставу био је Лука Ашћерић са 24 поена, те по девет скокова и асистенција. Поред њега, Никола Мишковић додао је 12 поена, а Един Атић је био близу дабл-дабла са седам поена и десет скокова.

Далибор Ђапа је предводио стрелце код гостију са 17 поена. Јуре Лалић је имао 11, а Миха Шкедељ, Доминик Мавра и Дино Цинац по десет поена.

Кошаркаши Меге наговестили су игром у три и по четвртине утакмице са "фењерашем" АБА лиге да су спремни за предстојећи Куп Радивоја Кораћа у Нишу, а онда су за неколико минута у финишу од 18 поена разлике направили драматичну егал завршницу у којој су гости имали напад за "минус 1" али су направили офанзивни фаул.

То су, мада не без муке и промашаја, момци Дејана Милојевића успели да искористе и избегну бруку пред солидно попуњеним трибинама у Сремској Митровици: Мега - Крка 80:72 (23:18, 25:15, 16:16, 16:23) на отварању 19. кола.

Лука Ашћерић био је прва фигура сусрета са 24 поена (4/7 за два, 5/5 за три), осам скокова, девет асистенција, индекс успешности 35, позитиван плус/минус индекс од десет поена.

Било је 70:54 када су домаћи почели да размишљају о заслуженом проводу петком увече, али су заборавили да је требало да се игра још шест минута и да су за то време губљене и утакмице са већом предности.

Мало по мало, гости су смањивали разлику све до резултата 72:68, односно 74:70, а тада више ни тајм-аути тренера Милојевића нису могли да смире узнемирене кошаркаше домаћих, којима је доза среће била потребна да зауставе потпуни преокрет гостију.

Кошаркаши Крке прекинули су пре две недеље низ од осам пораза на гостовањима у АБА лиги ове сезоне и "брејком" у Задру (64:72) вратили прве бодове у Ново Место, а када је деловало да су "бацк то бацк" победе на страни много за њих - један напад делио их је од потпуног егала и уласка у вероватну пенал завршницу.

Деловало је да победа српског тима неће долазити у питање против ривала који је прошле сезоне однео бодове из Срема. Ове, било је неизвесно до отварања друге четвртине, када је Мега "затегла" одбрану и 25:22 претворила у 48:30 пред одлазак на одмор што су гости донекле успели да умање тројком у последњем нападу првог дела игре за 48:33.

У утакмици јаког темпа разлика се током треће деонице "кретала" од 18 до 12 поена предности за розе-тиркизне, које је убедљиво вођство и немогућност ривала да се врати из хендикепа на крају опасно преварило.

Мега је сезону отворила скором 5-0, од када има пет победа и девет пораза.

Екипу тренера Дејана Милојевића сада очекују тренинзи пред пут у Ниш, где ће се четири наша АБА-лигаша борити међусобно и са још четири тима за први трофеј у сезони 2018/19, Куп Радивоја Кораћа.

Мега је пре три године у "Чаиру" освојила први трофеј у клупској историји, "Жућкову левицу", после чега су тријумфовали Црвена звезда, па Партизан и то додатно говори о томе колико је ово такмичење "отворено" за изненађења и нове освајаче.

Резултати 19. кола:

петак

Мега - Крка 80:72

субота

Морнар - Црвена звезда 19.00
Задар - Цибона 21.00

недеља

Цедевита - ФМП 17.00
Партизан - Будућност 19.00

понедељак

Олимпија - Игокеа 18.00

Табела: Црвена звезда 17-1, Будућност 13-5, Цедевита 13-5, Партизан 12-6, Мега 10-9, ФМП 8-10, Морнар 7-11, Цибона 7-11, Задар 6-12, Игокеа 6-12, Олимпија 5-13, Крка 5-14.

Парови 20. кола (2. - 4. март): Крка - Цедевита, Игокеа - Морнар, Црвена звезда - Партизан, Цибона - Мега, ФМП - Олимпија, Будућност - Задар.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар