Нема сировине за дрвопрерађиваче

Стање и перспектива дрвопрерађивачког сектора у Српској била је тема састанка представника дрвопрерађивача, представника Владе и локалних заједница. Закључак је да сировине нема довољно за извоз и за све у Српској.

Република Српска 08.02.2019 | 18:22
Нема сировине за дрвопрерађиваче
Дрвопрерађивачи су задовољни начином и транспарентношћу посљедње расподјеле трупаца, али подсјећају да и даље нема довољно сировине за све у Републици Српској.

И у општинама са чије територије се експлоатише дрво имају проблем са задовољењем потреба свих привредника који се баве прерадом.

У ресорном министарству кажу да су свјесни проблема, али да је количина сировине ограничена. Признају да поједина шумска газдинства имају проблема са исплатом плата радницима.

Округли сто о стању у сектору дрвопрераде у српској организован је у Влади Републике Српске.



БН ТВ 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јаффа

08.02.2019 18:13

Шта ће им сировина? Ако су у Систему власти могу да фактуришу било шта и Систем им плати...радили или не радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

08.02.2019 19:20

Цуј нема сировина, а гдје су испариле свих ових година.

Name

!?

08.02.2019 19:25

Или се цувају за x инвеститора. Приватизацију од мафије.

Name

Глобал зитизен

08.02.2019 19:08

Ста је баксузи неце дрво само да никне. Све сте исјекли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пљачка до балчака

08.02.2019 19:21

Колико се трупаца провуче мимо папира..?? Можда се ту крије кључ, рјешење за плате радника на шумским радилиштима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрвомафија

08.02.2019 20:18

Наравно да нема девета за дрвопрерадјиваце кад је у Сумама Српске криминал невидјених размјера. Краду сви од лугара до директора. Код нас су дрвопрерадјиваци веома богати људи који до јуце нису имали ниста а данас авиони камиони. Како?Па тако сто су арцили друствено добро тј суму купујуци за багателу трупце,а све у спрези са људима из Српских Сума,за мито који је долазио у дзепове истих.Сви ми знамо у насим срединама ко су ти људи и ниста цутимо,јер забога то су угледни људи радо видјени и код попа, фратра и ходза. Узас добро ми и зивимо и не заслузујемо боље.

Name

Коју

08.02.2019 19:51

сировину користи она Еко Топлана ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.02.2019 21:07

Паметне земље са развијеном дрвопрерадјивацком индустријом своју производњу базирају на дрвној градји из увоза, измедју осталог и из БиХ, док ми јос увијек радимо намјестај од свог дрвета, а донедавно смо извозили искљуциво дрвну градју. Вријеме је за револуцију В3.0 у производњи намјестаја. Да ли сте се икад запитали откуд дрвени цекиц маде ин Б&Х у Сведској Икеји и Икеји сиром свијета? Разлог је једноставан, Сведјани неце да посијеку своја дрва, нароцито не зарад нецег јефтиног попут дрвеног цекица. Радије це увести дрво из Кине, Индије, Русије итд., него да угрозе природу, а и сведска економија је јака као црна земља. Врло брзо би остали без дрвета када би се ослањали на своје суме, а мају висе суме од нас и опет пазе на своју природу јер то је 100 годисње па цак и 1000 годисње насљедје. Е то је дрзава, а ми се питамо откуд толико загадјење када нисмо индустријски довољно развијена привреда, а један од разлога загадјености лези у прекомјерном и непланском крцењу сума. Цовјек је дрво и дрво је цовјек. Кад нестане дрвета, ста цемо онда? Боље вец сад да се крене са увозом дрвета него да га увозимо кад нестане. Ми морамо се пресалтати на увоз дрвета или да масовно садимо пауловнију. Да свака мјесна заједница и опстина у РС буде у обавези да сваке године посади минимум толико и толико слободних поврсина у јавном власниству под пауловнијом, као и приватна лица да добију од дрзаве паре за садњу пауловније на земљи на којој нема ницега. Исто вази и за привредне субјекте, да посаде пауловнију тамо гдје су посијекли старе суме и да се забрани сјеца старих сума, а фокусира се прво на увоз дрвета, а паралелно са тим и садња пауловније, инаце одосмо са здрављем, као и одосмо у сваком смислу. Овај ресурс захтијева посебну пазњу, као и водни ресурси, људски ресурси, дакле све сто је природа. Треба се висе фокусирати на експлоатацију воде јер то је врло једноставно обновљив ресурс, а ту прије свега мислим на експлоатацију воде за фласирање и продају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2019 10:16

Е мој брате...увозити може Шведска и друге економски јаке државе. А биједа као ми задовољна је кад усјече прут и прода а камоли трупац. Није нама највећи проблем што остајемо без шуме већ што остајемо без народа и памети. Шума ће уз паметну власт порасти и обновити се али бојим се да неће бити никог да је сијече. Ускоро ће цијела РС бити једна велика шума. Као што је Додик некад рекао "Република шумска".

Name

Лаки

08.02.2019 23:23

У Србцу обидјите сумаре сад имају висе аута и дзипова нег прије петнест година кокосију молим вас ником ниста од плате зарадили тузно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

08.02.2019 23:44

Директ је доста тога лијепо објаснио.Једино није рекао одакле заиста моземо увозити квалитетне трупце храста,букве,јасена итсл Познато нам је да су суме исјецене и да се не стаје с том праксом.Од 1991.г у сумама нема никаквог реда,ни плана,све је магла и криминал.Кад незаконито посијеку суму изазову позар да нестану трагови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

09.02.2019 09:26

Сировине има за оне који дају директору 10 000 КМ у дзеп. Ово је пракса годинама и власници фирме то уредно сервисирају. Власници фирме казу да им то одговара јер дају директору ,сваки узима и трази да му се донесе,и они за тај новац добију сировина и колико хоце и гдје хоце. Власницима фирме тај уходани систем скроз одговара јер сви су на добитку док ресурси умиру.

ОДГОВОРИТЕ