Шта даље за Милоша?

Дужина уговора је битна, Ефес је најближи! Капитен српске кошаркашке репрезентације на великој раскрсници. . .

Кошарка 08.02.2019 | 22:15
Шта даље за Милоша?
Само неколико часова пошто је најављено да ће се Клиперси и Милош Теодосић растати, клуб из Лос Анђелеса је путем званичног саопштења потврдио да је капитен српске кошаркашке репрезентације слободан у избору нове средине.

Оваква одлука две стране није чудна, пошто су се мишљења размимоилазила. Док Риверс и његов стручни штаб имали су своје интересе, односно сматрали да је за клуб најбоље да Милош Теодосић добија шансу по потреби, док је српски ас од тима тражио минутажу и такмичарски ритам утакмица пошто му је највећа жеља да припреме кошаркашке репрезентације Србије за све извеснији одлазак на Мундобаскет у Кини дочека у пуној форми. Пошто нису могли да му изађу у сусрет, Клиперси су исплатили, шушка се, комплетан уговор за преостали део сезоне - укупно треба да заради 6.300.000 долара - и пустили га да самостално изабере нову средину. 

Сада је најлогичније питање - шта даље? 

Мада се у америчким медијима шапуће о потенцијалној офанзивни Финикса, Теодосићева прва жеља је повратак у Европу и то је чак и јавно поручио још у новембарском разговору за Глас Америке. На старом континенту Теодосића чекају два позива - Ефесов - о чему је прво писала легенда спортског новинарства Владимир Станковић - и Макабијев - јавио Еурохоопс -. Оно што смо могли да чујемо јесте да је Теодосић у овом тренутку много ближи одлуци да потпише за трофејнији истанбулски тим, пре него за Понос Израела.

Теодосић је стигао у фазу каријере када ће финансијски моменат великим делом утицати на даље кораке, иако нема дилеме око тога да ли и колико српски мађионичар може да пружи у најјачој конкуренцији европске клупске кошарке. Ас из Ваљева је и даље највиша класа кошаркаша с ове стране Атлантика и као такав имаће три битна захтева. Први је финансијски јак уговор, који Ефес и Макаби могу да му пруже, а он би вероватно требало да буде у рангу од бар милион и по евра годишње. Други је права улога у тиму и такмичарски систем који ће му гарантовати борбе за пехаре.

Мада је у Ефесу велика гужва на плејмејкерским позицијама због присуства Василија Мицића, Шејна Ларкина и Догуша Балбаја, па чак и Родрига Бобуе као поливалентни бек, Теу се веће могућности пружају у истанбулском клубу. Поготово по питању евентуалног напада на нову европску круну, иако Ефес није у кругу највећих фаворита - где су Фенербахче, ЦСКА и Реал Мадрид -, али тренутно заузима врло добру четврту позицију на табели.

Подсетимо, седмицама уназад се у европским кошаркашким медијима врти прича о Ларкиновом повратку у НБА лигу. Ако би Теодосић долазио, Ефес прво мора да поспреми састав. У истанбулском клубу су се већ у два наврата јавили по питању Милоша Теодосића. Генерални менаџер Алпер Јилмаз поручио је у децембру да чека Теодосићев отказ у Клиперсима, а нешто касније је и тренер Ергин Атаман јасно ставио до знања да жели најбољег српског плејмејкера и играча у последњој деценији. Дакле, жеља није спорна. 

Некадашњем играчу Олимпијакоса и московског ЦСКА је Ефесов стил кошарке је ближи од Макабијевог, који годинама форсира НБА варијанту са доста трчања и испуцавања. Изнад тога, Понос Израела је од одласка Дејвида Блата 2014. године после освајања европске круне у великом паду и доста се лута са налажењем праве тимске филозофије. Тренери се мењају практично сваке године, иако делује да се доласком Јаниса Сферопулоса ситуација стабилизовала. Грчки стручњак био би једина јака тачка потенцијалне Теодосићеве одлуке да оде у Макаби, уз можда јачу финансијску понуду. Сарађивали су Олимпијакосу и кратко у ЦСКА, када је Сферопулос радио као помоћник Јонасу Казлаускасу у оба клуба и Пинију Гершону у Пиреју. С друге стране, Ергин Атаман је успео да посложи редове у Ефесу ове сезоне и екипа изгледа врло добро на терену. И, пре свега, стабилно. Дише за врат трећепласираним Армејцима и има озбиљне предиспозиције да обезбеди предност домаћег терена у четвртфиналу, што би значило и нешто лакши пут до завршног турнира у Виторији. 

Трећи, врло битан захтев за Теодосића биће - дужина уговора. Пошто спада у сам крем европске кошаркашке сцене, Теодосић ће од својих будућих послодаваца тражити дугорочну сарадњу. Тачније, да на споразум до краја сезоне дођу још две године гарантованог уговора. Теодосић не жели да има ангажман само до лета и да се онда поново упушта у потрагу за новим тимом, већ тражи организацију за коју ће моћи дугорочно да се веже. 

Не треба заборавити да Милош и његова супруга Јелисавета чекају принову. Пошто је дан порођаја близу, Теодосић као породичан човек не жели да питање новог клуба решава пре него што дете дође на свет. То значи  да српски организатор игре неће журити са доношењем коначне одлуке док се не реши најважније породично питање.

После растанка с Клиперсима, Теодосић је постао велики сан навијача Црвене звезде, који се уздају у његову ранију причу да би могао да дође на Мали Калемегдан уколико би се ситуација поклопила. Међутим, да ли је тај сценарио реалан после свега наведеног? Упркос навијачком опредељењу, Теодосић и даље може да игра кошарку на врхунском нивоу, а глад за највећим пехарима је такође битна. 

Милош Теодосић је на новој раскрсници у каријери. Ефес је близу, али Макаби има финансијску подлогу да надмаши све понуде великог ривала и узме Теодосића. Баш као што је то летос учинио са Скотијем Вилбекином, чији је трансфер у Пиваре практично био договорен. 

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар