Женски мозак је три до четири године "млађи" од мушког

Мозгови жена су млађи скоро четири године од мушких, показала су скенирања. Научници се надају да ц́е разлика између полова објаснити зашто су женски мозгови отпорнији од мушких на губитак памц́ења док старе.

Здравље 07.02.2019 | 07:57
Женски мозак је три до четири године "млађи" од мушког
Према новој студији, мозгови жена су млађи од мушких исте доби показали су резултати скенера који мере метаболизам органа. Утврђено је да су женски за око три до четири године „млађи“ од мушких савременика. 

Ово откриц́е може да помогне докторима да схвате зашто су жене мање подложне губитку памц́ења и неуролошким болестима док старе. 

Познато је да је старење мозга повезано са постепеним смањењем метаболизма у мозгу. Са својом новом студијом, научници са Универзитета у Вашингтону покушали су да процене “старост метаболизма” мозга људи. 

Како зрело доба напредује, све је мање и мање глукозе која се "пумпа" кроз људски мозак да би им се обезбедила енергија. Веома мало се пумпа током 60-их година. 

Фракција гликолизе која покрец́е шец́ер је зато коришћена од стране научника у њиховој новој студији као маркер старости мозга. 

Они су урадили ПЕТ скенове на 121 жени и 84 мушкарца, што им је омогуц́ило да измере кисеоник и глукозу док су протицали кроз њихове мозгове. ПЕТ скенови су тестови који показују да ли има обољења у телу.

Узимајуц́и те податке, они су га убацили у алгоритам за машинско учење и обучили га да препознају старост мозга на основу информација о метаболизму. 

Приликом обуке алгоритма који је користио податке о мушким годинама и подацима о мозгу пре него што је применио на жене, закључено је да су женски мозгови у просеку 3,8 година млађи од њихове стварне, хронолошке доби. 

Један од аутора студије, професор Ману Гоиал, рекао је да је ово прилично снажан пример мерљивих разлика између полова. 

"Тек почињемо да схватамо како различити фактори повезани са сексом могу утицати на путању старења мозга и како то може утицати на рањивост мозга на неуродегенеративне болести", рекао је проф. Гоиал. 

"Метаболизам мозга нам може помоц́и да схватимо неке разлике које видимо између мушкараца и жена док оне старе." 

У тестирању су учествовали људи старости од 20 до 82 године и изненађујуц́е је да се младост женског мозга не види само код старијих особа, вец́ и код младих. 

Да би истражили како се ова теорија одвија у пракси, истраживачки тим сада прати групу одраслих како би утврдио да ли су људи млађег изгледа отпорнији на смањење мождане функције.

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар