Ко може да једе касно и колико дуго храна може да буде замрзнута?

Јесу ли зелене паприке отровне? Губи ли ваш организам превише течности ако пијете кафу? У које доба дана је најбоље јести? Поплава митова о здравој исхрани збуњује многе људе. Ево шта о шест популарних уверења кажу немачки стручњаци.

Здравље 07.02.2019 | 07:56
Ко може да једе касно и колико дуго храна може да буде замрзнута?
Чланови Немачког удружења за исхрану (ДГЕ) кажу да би према многим митовима о исхрани требало имати здраву дозу скептицизма, као и да треба настојати да установите има ли у њима и зрнце истине. 

Мит: Црни хлеб је старији од белог 

Међу производима од житарица, попут хлеба, резанаца, пиринча и брашна, најздравији су они од пуног зрна, каже Силке Рестемејер из ДГЕ. 

"Намирнице од целог зрна гарантују вам дужи осећај ситости, а истовремено садрже више хранљивих састојака од производа од белог брашна." 

Важно је истаћи да није баш свака врста црног хлеба или са семенкама направљена од целог зрна. 

"Неке врсте хлеба тамну боју добију захваљујући екстракту слада који се у њих додаје, а у неким врстама хлеба од семенки има само семенки сунцокрета." 

Мит: Зелене паприке су отровне 

Незреле паприке садрже соланин. 

"Реч је о отрову који биљку штити од штеточина", објашњава Харалд Сеиц из ДГЕ. Када конзумирају превише зелених паприка, неке особе могу осећати симптоме као што су блаже главобоље или болови у желуцу. 

Међутим, одрасла особа би морала да поједе јако велику количину зелених паприка да би јој се јавили озбиљни здравствени проблеми. 

Мит: Кафа је диуретик, испијање утиче на губитак течности 

"Није штетно уз шољицу кафе попити и чашу обичне воде, али није неопходно", каже Силке Рестемејер. 

Кафа, попут осталих напитака, спада у дневну количину течности која је потребна вашем организму.


 
Фото: Тхинкстоцк
 

Мит: Замрзнуто поврће се може чувати ''заувек'' 

"Замрзавање намирница је одличан начин да се неке врсте хране дугорочно очувају", каже Силке Рестемејер. 

Кад се чувају на минус 18 степени, већина хранљивих састојака, укус, али и изглед остају нетакнути. Међутим, с временом долази до разградње намирница, што значи да дубоко смрзнута храна у једном тренутку више нема добар укус. 

Савет: "На амбалажу упишите датум када сте замрзли намирнице, садржај и количину, па ћете тачно знати колико је стара." 

Мит: Ако једете касно увече, угојићете се 

"Ако свакодневно једете храну богату калоријама, добићете на тежини. Ако у организам уносите премало калорија, губићете на тежини", једноставно је појаснила нутриционисткиња Моника Бишоф. 

За особе који спадају у групу људи са нормалном тежином ирелевантно је у које време једу. 

"Али ако особа жели да изгуби на тежини, било би упутно да покуша да престане да једе пре спавања или ноћу", каже Моника Бишоф и додаје да је неким особама једноставније да прескоче оброк у вечерњим сатима него током дана. 

Мит: Алкохол после јела поспешује пробаву 

"Лепо је завршити оброк малом чашицом ликера или ракије, али то вашој пробави неће помоћи", каже Силке Рестемејер. 

Алкохол подстиче производњу киселине у желуцу, а она стимулише настанак ензима који помаже у пробави беланчевина. Дигестиви не помажу у процесу пробављања масне хране, додаје Силке Рестемејер, наводећи да се алкохол, најчешће, у пробавном систему преради много брже од масти.

Коментари / 0

Оставите коментар