Инцко: Криве су највеће странке

"Бонска овлаштења постоје. Не постоји клима у међународној заједници да се користе бонска овлаштења, рекао је високи представник у БиХ Валентин Инцко гостујући у телевизији Н1, коментаришући посљедњу сједницу Савјета за имплементацију мира, сазвану на иницијативу руског амбасадора у БиХ.

Босна и Херцеговина 06.02.2019 | 22:11
Инцко: Криве су највеће странке
"Руски амбасадор је тражио сједницу ПИЦ-а због најаве Странке демократске акције. На почетку смо намјеравали само о томе причати. Али онда се десио Хрватски народни сабор и изјаве из Бањалуке. Ми смо лијепо избалансирали те три ствари, али смо првобитно реаговали на Странку демокраске акције".

На питање да ли је "балансирање" требало значити да не желе рећи ко је крив, одговори је:

"Зна се ко је крив", додавши:

"Ако сам ја сељак и имам 23 године, те имам добру или лошу бербу, за то није крив свети дух. Криве су највеће странке, оне које су биле на власти и њихови шефови. Не могу за то кривити мање странке. Ако имаш клинички центар или 'Бинго', за успјех или неуспјех је крив шеф. Казну могу потписати бирачи сваке двије године. Бирачи у рукама имају оловку и могу користити своја бонска овлаштења".

 Потом је Инцко у разговору за Н1 одговорио зашто он не користи бонска овлаштења:

"Грађани имају изборе - да награде добре и казне лоше политичаре. Бонска овлаштења су се до сада користиле 800 пута, поготово у првих 11 година. Сада су дошла друга времена".

Образложио је и своје мишљење да ли је сада боље или горе у Босни и Херцеговини у односу на прошлост.

"Интересантно је питање да ли је сада боље или горе. Негдје је боље, али прије је било више наде. Мање је људи одлазило. Када је Босна била разорена - било је наде. Сада људи одлазе. Људи су се надали да ће изградити нову земљу, а сада је пуно разочарења. Сада је можда лошије", рекао је.

Описао је и свој однос са Милорадом Додиком, предсједавајућим Предсједништвом Босне и Херцеговине и предсједником Савеза независних социјалдемократа.

"Видјећу га на отварању олимпијаде. У августу 2008. године је рекао да је био геноцид и да треба хапсити ратне злочине. Он се промијенио, ја нисам. Имам комуникацију с њим", рекао је и одговорио на мишљење Додика да високи представник треба напустити Босну и Херцеговину.

"То каже јавно, али не у четири ока. Да одем, било би драго мојој жени. Ако укидаш Анекс 10, онда урушаваш баланс Дејтона. Онда би се морао мијењати Анекс четири - Устав. Једино се може укинути Анекс седам ако је проведен", нагласио је Инцко за Н1 додавши:

"Додик је био велика нада запада, Рекао је све ствари које треба да каже о Караџићу и Младићу. Лично сам му рекао да може бити позитивна локомотива на Балкану. Он је велики таленат, али код великих талената можеш тај дар да употријебиш у овом или оном правцу".

Истакао је да Босну и Херцеговину "за годину дана напусти 20.000 до 30.000 људи. Жалосно је ако остану политичари и пензионери. Сигуран сам да Босна и Херцеговина нема више три милиона становника".

Током разговора дотакао се и случаја убиства Давида Драгичевића.

"Ја сам отац сина и кћерке. Престрашно је када изгубиш дијете и када га мораш сахранити. Страшно је када не можеш добити информацију о томе шта се десило. То је породична трагедија.

Пред Савјетом безбједности Уједињених нација сам извјештавао о томе и опет ћу. Он је херој и неподношљива је његова бол. Протести у Бањалуци су били зато што нема правде и правне државе. Без правде, нећемо имати добру државу", поручио је високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко.

(Н1)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

сРБИН

06.02.2019 21:24

Нама је сада лосије него прије десет година - МОРАС СЕ ВРАТИТИ БОНСКИМ ОВЛАСТЕЊИМА И ИЗБАЦИТИ БАГРУ ИЗ СВА ТРИ ТАБОРА ИЛИ ИДИ КУЦИ - ТВОЈА ЗЕНА ЦЕ СЕ ОБРАДОВАТИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

079

06.02.2019 21:46

Ма нек одмах крене кући. Са тим овлаштењима су нас довде и довели.

Name

Логика

07.02.2019 06:58

Јасно је човјек рекао, имаш оловку и гласачки листић, зашто би Он поништавао вољу народа. Ова власт је ВОЉА НАРОДА.

Name

Стање пред рат!

07.02.2019 07:09

Кратко рецено, Вас и нас пројекат није успио госп. Инцко. БиХ као земља се налази фактицки у 1990тој години, пред рат!

Name

Цему

07.02.2019 07:12

Нека иде одавде. Његова улога је обесмисљена.

Name

Багз

07.02.2019 07:45

Не мозе бити крива највеца странка СНСД јер је омиљена у народу и има и легитимитет и легалитет да га заступа. Тамо гдје могу да утицу све функционисе ко доxа, за мјесец дана формирани сви органи. Крива је СДА којој су тобозе пуна уста БиХ а све цини да је унисти и да се сто прије распадне својим антисрпским и антидрзавним потезима.

Name

правда за србе

07.02.2019 07:50

Нек се они врате слову дејтона а у Србији резолуцији 1244 кад буду постовали сто су потписали онда це бити много боље

Name

Ре Србин

07.02.2019 08:19

У праву си.само бонска овластења треба просирити тако да се одмах похапсе и стрпају у затвор на неодредјено.У Б и Х су на власти мафијаски кланови који су узурпирали правосудје,полицију,парламент...

Name

Требава

07.02.2019 08:25

О чему он прича, какво кажњавање на изборима!? Па зна се да у Босни ,на изборима ,није битно ко гласа него ко броји гласове! Лик из Аустрије прави се Енглез!

Name

Ре

07.02.2019 09:11

Ајде ти куци,врати се зени.Тада би несто и помогао овом народу.

Name

куку нама са нама

06.02.2019 21:54

Ај не сери..што каже овај који је ту све док не побије ону тврдњу да су онај лопинаш Караџић и овај несретник који се једини борио за српство,злочинци.И У ВРИЈЕМЕ СКИДАЊА ПОПЛАШЕНА БИЛЕ СУ ОЛОВКЕ У ПИТАЊУ А ВИ СТЕ РЕАГОВАЛИ,ХАЛО ИЛИ ЗА ОВЕ УСТАШКЕ УЛИЦЕ У МОСТАРУ..И СРБИЊЕ СТЕ УКИНУЛИ ,НИКО ВАМ НИЈЕ СМЕТЊУ ПРАВИО А ЗА БУДАКА ТРЕБА ПРОЦЕДУРА,ЗАТО ЈОШ ЈЕДНОМ НЕ СЕРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.02.2019 06:26

И ви странци подржавате локалне владајуће политичаре у заједничкој пљачки напаћеног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИ СИ КРИВ

07.02.2019 06:33

Ниси ти плацен толики новац да будес баба нарикаца или спортски коментатор. Ниси као такав уградјен у Дејтон. ИЗБОРИ-смесно. Правосудје-не зна се да ли смесније или тузније а Ви господине прозивате изборну оловку. Све висе сам мисљења да Ви управо испуњавате свој задатак-купите нам младост и и балансирате свој дефицит у наталитету. Добијате бесплатно образован млад и здрав кадар без улозеног фенинга. Има и код нас по која вијуга која ради и видимо ста се збива али немамо снаге да се одупремо. Не бацајте бам висе прасину у оци, све карте су искљуциво у васим рукама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Валентин

07.02.2019 07:17

Нема сврхе постојање ОХР и Високог представника ако ништа не предузимају у циљу санкционисања политичара и странака који крше Устав БиХ, не спроводе одлуке Уставног суда,стварају тензије и шире међунационалну мржњу, неће да формирају органе власти у Ф БиХ и на нивоу државе...Они се могу дисциплиновати једино примјеном Бонских овлашћења и строгим кажњавањем.Све друго је празна прича и не доприноси напретку БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Натаса_БЛ

07.02.2019 07:20

БиХ је упропастена земља. Ви сте је и унистили уз помоц домацих издајника али је нисте поново изградили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

глигор.

07.02.2019 07:48

Овај нема намјеру да иде кући жени. очигледно има овај напаћени народ да ј... у здрав мозак. Све лоше што је у БиХ урађено треба да захвалимо високим представницима. Од судства које су они креирали и формирали овакво какво је па до свега осталог. Сада тврде како нема правне државе Па зашто је до сада нисте направили?Ста ште радили све ове године и добијали огромну плату?( да није жалосно било би смијешно).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

07.02.2019 07:51

Протести још трају и нису престали, можда је често код жене па незна. Он је, чини ми се заљубљен у нашег великог вођу. Он је, мени се чини више код своје жене него овде кад прича о гласању у овој земљи недођији и о дивљим изборима којима се могу извојевати промјене. ЈЕДНОСТАВНО ЧИСТА ДЕМАГОГИЈА И ПРЕЋУТНА ПОДРШКА ЕКИПАМА НА ВЛАСТИ, А ЈЕДНОГ СУ БАШ ОНИ ПУТЕМ КЛАСИЧНОГ ПУЧА ДОВЕЛИ НА ВЛАСТ. И ЊИМА СТАЛНИ ХАОС И СТАЛНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ ОДГОВАРА ДА БИ ОСТВАРИЛИ СВОЈЕ ЦИЉЕВЕ. ГЛАВНИ ЦИЉ, НЕСТАЈАЊЕ СА ОВИХ ПРОСТОРА ПОШТО ГА МАСОВНИ ОДЛАЗАК НЕ ЗАБРИЊАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда и Истина

07.02.2019 07:58

Па ако си криве сто их не забраните?Вама то одговара јер мозете све три стране да уцјењујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо неки...

07.02.2019 08:00

Иди човјече одавде. Поведи и Доду, досадили сте и Богу и народу! И не враћајте се више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

07.02.2019 08:14

ДОБРО ЈЕ РЕКАО, СВАКЕ ДРУГЕ ГОДИНЕ ГРАЂАНИ СВОЈОМ ОЛОВКОМ НА ГЛАСАЊУ ДАЈУ БОНСКА ОВЛАСТЕЊА СВОЈИМ ПОЛИТИЧАРИМА, А САД ОД ЊЕГА ОЧЕКУЈУ РЕАКЦИЈУ. ОН ЧЕКА ДА СЕ НАРОД ,,ОПАМЕТИ,,..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мито

07.02.2019 15:43

Док народу дође из дупета у главу биће по оно "крепај магарће док трава порасте" !!!

Name

Није него

07.02.2019 08:34

Шта овај наприча, боже сачувај, страшно. Народе уздај се усе и своје кљусе! Валда ће доћи сунце! Треба се надати и борити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

харе

07.02.2019 09:00

Криви странке, онда је и народ крив, једи г..... господине.Криви сте ви ЕУ И САД ј..... сте нам знање и окупирали нас, ако зелите добро овој земљи и народу донеси те закон о изборима обезбедите фер и постене изборе увети те најмодернију технологију за надгледање избора.Пара има ако има за ова нов возни парк има и за то. Све друго је празна прица и лаз и нисте добро намјерни, народ јес изгублен и слудјен али није луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

07.02.2019 09:03

Колико видим бјезите г. Инцко од властите одговорности заједно са представницима тзв. медјународне заједнице, који су креирали бројна катастрофална рјесења у БиХ. По вама једини кривци су градјани са оловком или без оловке у руци. Зар вам то није потпуно лицемјерство према напаценим народима и осталим у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бака

07.02.2019 10:10

Овај се прави енглез ко бајаги незна да су избори покрадени имате оловку казните их на изборима док је год овакав изборни закон они це владати вјецнопогледајте примјер крадје у опстони Рудо и у Зворнику и бит це свима јасно

Name

Мазохизам

07.02.2019 09:33

Шта вриједе бонска овлаштења и смјене лопова кад ће 'оловка и гласачки листић' поново устоличити сличне или још горе. Као и до сада што бијаше. Таки је то народ. Неук и непросвијећен, опсједнут бројним ирационалним предрасудама, народ који не памти шта је било јуче и умом не досеже ни до наредог јутра, не веже узроке и посљедице. А увјерен у неку своју посебну вриједност, неку посебну историјску мисију, а што нико други нити види нити наслућује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бас

07.02.2019 14:28

бас тако , народ са посебним потребама .

Name

Д

07.02.2019 11:10

Тацно је да је ова власт воља народа,а тацно је да је и 9.јанувар воља народа што га негира г.Инцко,воља народа је од стварања РС да се ентитет назива Република Српска што се не осуди Бакир и његова инцијатива,Зашто не подржаваш вољу светри народа а не само једнога народа,када будеш подржаво вољу светри народа тада ће се и та три народа лакше и реалније договорити о свему ,докле год има само један народ подршку меднародне заједнице њему није интерес договор са друга два народа надајући се да ће меднародна заједница на некакви начин присилити друга два народа да прихвати, зато је БиХ таква каква јест нажалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инцко, зар не видис право стање

07.02.2019 13:11

Инцко и послије толико година није ниста науцио о БјХ. "Криви су ови криви су они". До сада је била углавном његова пракса да у својим извјестајима окриви прво РС, па онда мало и друге. За њега изгледа није проблем сто у Мостару нема избора вец 10 година. За њега није изгледа ни проблем да Федерација не функционисе. Инцко неце да схвати да заправо послије распада Југославије, није могуце било какво функционисање БиХ. Прузање прста и викање "крив овај, крив онај", је само губљење времена. Послије свега сто се на простору бивсе Југославије десило и јос десава БиХ остаје само пуста зеља за неке. Уосталом, зар све не видимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.02.2019 15:08

Кад мозда и није било потребе, Бонска овластења су била ту, а сад када је најпотребније, нема воље за примјену Бонских овластења. Нека нам је Бог на помоци са таквим размисљањем ОХР-а. Оцигледно да је Додик западни играц цак и када је против утицаја истих, цим не реагују на озбиљно дрмање темеља Дејтонске БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х.П.

07.02.2019 17:59

"за годину дана напусти 20.000 до 30.000 људи. Жалосно је ако остану политичари и пензионери. нема више три милиона становника". САД ЦЕ ТИ ПЕНЗИОНЕРИ У АУСТРИЈУ ДА ИХ ТИ ТАМО ИСПАЛАЦУЈЕШ .

ОДГОВОРИТЕ