Реалова идеја за Азара - Асенсио или Иско?

Када би, хипотетички, могао да бира, кога би Челси изабрао?

Фудбал 12.02.2019 | 23:00
Реалова идеја за Азара - Асенсио или Иско?
Оставио је Еден Азар одговорне на Стамфорд Бриџу да цупкају као на иглама после изјаве да "тачно зна шта жели" када је у питању његова даља фудбалска будућност, а по мишљењу неких острвских медија, белгијски офанзивац је већ одлучио и на крају сезоне ће бирати да оде у мадридски Реал.

Убрзо се проширио талас мишљења да је то управо оно што Азар жели, због чега су се појавиле информације да је Флорентино Перез већ припремио стратегију с којом ће изаћи пред Романа Абрамовича у наредним месецима. Први човек Краљевског клуба покушаће да посао заврши на скоро идентичан начин како је то учинио пролетос када је куповао Тиба Куртоу. Дакле, уз новац који је неизбежан додао би и једног играча, с тим што би овог пута то не би била позајмица, већ би Реал предао Челсију уговор. Да ли као кроз директну трампу, или у два одвојена посла - знало би се у ходу. 

Реал је, подсетимо, прошлог лета послао Матеа Ковачића на Стамфорд Бриџ, с тим да Челсију није остављена опција куповине на лето. Како се Хрват доста мучи с формом, односно нема константу и иста често варира, тешко је да ће се Челси одлучити за куповину у сваком случају. Али, постоји вероватноћа да ћеПерез Абрамовичу понудити Марка Асенсија и(ли) Иска Аларкона. Ако би руски милијардер пристао да размисли о једном од ове двојице, Реал би направио први велики корак ка томе да за Азарову куповину не потроши велику суму новца. Реал би на папиру вероватно морао да искешира Челсију око 110.000.000 евра за Белгијанца, ако директно у посао не би био укључен и неко од поменуте двојице, али би део Плавци убрзо вратили кроз трансфер добар део те инвестиције. Подсетимо, Челси је за Азара одредио да цена буде бар 110.000.000 евра још у децембру. 

Ако би Челси, хипотетички, могао да бира, Иско би засигурно био бољи избор за систем који форсира Маурисио Сари. Обојица били директна замена за Азара. Позиција за позицију. Само би Иско био префињенији играч, прави плејмејкер и као такав би могао лако да се замисли у офанзивном трилингу Челсија. Поготово код Сарија који је у Наполију знао да прави дар-мар са трозупцем Инсиње - Мертенс - Каљехон, где би одбрана остала на великим мукама по што би њих тројица стално ротирали позиције и тако правили додатну конфузију на терену. Осим тога, Иско је играч који воли игру кратких додавања, што је управо једна од основа Саррибалл.

Иако обојица имају офанзивни приступ, Асенсио је директнији у нападачкој трећини, ослања се много на свој шут са дистанце, али нема ту могућност да сам искреира позицију у мору противничких играча или да једним додавањем пресече одбрану, баш као што то Иско зна. Око Иска воде бројне полемике откако је на клупу Реала стигао Сантијаго Солари. О овом сукобу је све већ речено и написано. Због отвореног анимозитета од првог дана Солари за Иска није издвојио практично ниједну озбиљнију улогу. Последњи пут Иско је одиграо макар полувреме још против Виљареала у првим данима 2019. године. 

Његов статус је у облацима и ако Солари остане тренер Реала, практично је јасно да неће остати. То ће покушати да искористе финансијски гиганти попут Бајерна или Манчестер Ситија, а и Челси би свакако могао да има своје право гласа и да Иску понуди битну ролу у систему. Челси не би могао да изађе без издвојених 80.000.000 евра, без обзира на његов тренутни моменат. 

Асенсио игра више, али га је повреда мишића од терена одвојила готово месец дана и сада се полако враћа у форму. Пошто је пре годину и по дана продужио уговор до јуна 2023. године, Реал би га се вероватно теже одрекао. Мада, Реалов стручни штаб би свакако морао да види шта би са толиким бројем левих крила.Винисијус Жуниор је почео да доминира по Азаровој левој страни и ту би Краљевски клуб морао да буде опрезан, јер ће обојица тражити велику минутажу. Иско осим левог крила може да покрива и позиције централног и офанзивног везног, док Асенсио зна да игра и као офанзивни везни и као десно крило, што је неколико пута ове сезоне и радио. Реал би, опет, морао да растерети леви бок, поготово ако би дошао Азар, а ту били иВинисијус и Бејл, који одавно не важи за миљеника публике, нити има тако добар статус. 

Зинедина Зидана нема, што је Азару прошлог лета умањило жељу за селидбом у Мадрид, мада му је ту садаТибо Куртоа, иначе велики пријатељ и приватно, поред тога што заједно деле свлачионицу у репрезентацији, а донедавно и у Челсију. Остаје, ипак, важна чињеница да је Реал Азаров клуб из дечачких снова и да јучерашње информације о његовој све извеснијој селидби - иако је он остао закопчан када је причао за РМЦ- изгледају потпуно реално. 

У наредним месецима ће све бити јасније. 

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар