ФС Аустралије помаже да се ослободи фудбалер из Бахреина!

Фудбалски савез Аустралије (ФФА) уложио је 10. 000 долара за помоћ у ослобађању бахреинског фудбалера, Хакима Ал Араибија, из затвора на Тајланду.

Фудбал 09.02.2019 | 14:00
ФС Аустралије помаже да се ослободи фудбалер из Бахреина!
Аустралија је 2017. одобрила азил Ал Араибију, који је рекао да је три године раније побегао из Бахреина због политичке репресије.

Бахреин жели да се његов бивши репрезентативац врати у земљу и одслужи казну затвора коју је добио јер је наводно унштио полицијску станицу, што он негира.

Бахреин га је 2014. у одсуству осудио на десет година затвора.

Ал Араиби, који живи у Мелбурну, ухапшен је у новембру, на основу Интерполове потернице, док је био на одмору у Бангкоку.

Он је својевремено критиковао члана краљевске породице шеика Салмана Бин Ибрахима Ал-Калаифија, који је председник Азијске фудбалске конфедерације. Он је рекао да су га у Бахреину мучили.

Ал Араиби игра за полупрофесионални аустралијски клуб Паско Вејл из Мелбурна. ФФА је навео да је повратак Ал Араибија у Аустралију "хитна ствар", пренели су британски медији.

После консултација са Удружењем професионалних фудбалера Аустралије, ФФА је дао 10.000 долара као почетак прикупљања средстава у кампањи да се ослободи фудбалер.

Ал Араиби је у понедељак пред судом у Бангкогу тражио да га не изручи Бахреину. Суд је продужио притвор на још 60 дана, а за то време он може да уложи протест на захтев за изручење.

"Хакем Ал Араиби је стални становник Аустралије и фудбалер Песко Вејла. После детаљног процеса аустралијска влада је проценила да је он избеглица. Ово је основно људско право које мора да буде заштићено", рекао је извршни директор ФФА Дејвид Гелоп.

Бројне групе за заштиту људских права, аустралијска влада, Међународна фудбалска федерација (ФИФА), Удружење професионалних фудбалера тражили су да Ал Араиби буде ослободјен.

"Све више људи, у Аустралији и широм света пружају подршку и активно се укључују у кампању. Тражим да се та подршка настави", додао је Гелоп.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар