Управник затвора да буде Србин

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић изјавио је Срни да инсистира да на челу првог државног затвора у БиХ буде представник српског народа, како по распореду и припада.

Босна и Херцеговина 06.02.2019 | 13:23
Управник затвора да буде Србин
Он је демантовао наводе појединих медија да Савјет министара у техничком мандату опструише почетак рада Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера у Војковићима, општини Источна Илиџа.

"Не знам ко шири те дезинформације, али једина истина је да инсистирам да на челу ове институције буде представник из реда српског народа", рекао је Шаровић.

Према незваничним информацијама, министар правде у Савјету министара у техничком мандату Јосип Грубеша жели да управник затвора буде Хрват, док Шаровић инсистира да то буде Србин.

Грубеша је јуче рекао да жели вјеровати да ће поједини чланови Савјета, који својим дјеловањем одржавају статус кво, коначно промијенити мишљење и дати "зелено свјетло" за формирање затвора.

"Када ће затвор коначно бити отворен у овом тренутку тешко је рећи. Ми ћемо из Министарства правде затражити да се та тачка што прије поновно нађе на дневном реду Савјета министара", рекао је он.

Он је подсјетио да су радови на изградњи Завода за извршење казнених санкција, притвора и других мјера у БиХ, завршени, а обављен је и технички пријем, те је затворски комплекс у потпуности спреман за пријем притвореника и затвореника у техничком, али не и у правном смислу.

"Заправо, ради се о томе да Савјет министара БиХ треба донијети одговарајуће одлуке, које је Министарство правде предложило крајем прошле године и да се на тај начин правно утемељи институција Завода и истовремено угаси Јединица за имплементацију пројекта његове изградње", појаснио је Грубеша.

Према његовим ријечима, крајем 2018. године у више наврата те су се одлуке налазиле на дневном реду сједница Савјета министара БиХ, али су на приједлог појединих министара и скидане, те је тако наступила блокада финализирања правног аспекта овог захтјевног пројекта, а самим тим и његова даља имплементација и операционализација.

"Поједини колеге министри у Савјету министара БиХ су се, из њима знаних разлога, успротивили разматрању и усвајању ових одлука, а које су кључне за даље кораке ка отварању првог државног затвора. Нажалост, они јавно не желе иступити и рећи зашто опструишу овај пројект. Уже гледано, одговорност је неупитно на тим функционерима, али се у најширем смислу, без сваке сумње, ово питање мора посматрати с аспекта закона и онога ко и по којој процедури доноси одлуке, па у том смислу и питање одговорности", закључио је он.

Он је истакао да треба врло озбиљно схватити упозорење донатора да ће затражити поврат средства у износу од 11 милиона евра које су дали за изградњу државног затвора, јер власти БиХ сматрају неодговорнима.

Грубеша каже да је Министарство правде БиХ у сталном контакту са представницима страних инвеститора који су у више наврата експлицитно изразили своје незадовољство што затвор још увијек није стављен у функцију.

Иако затвор није у функцији, навео је Грубеша, затворски комплекс потребно је осигуравати, у зимском периоду и загријавати, те се Министарству правде свакога мјесеца испостављају рачуни за струју, воду, гас.

"Поред тога, Министарство ентитетским затворима плаћа сваки дан за чување затвореника који су сада смјештени код њих, док наш затвор, због нечије самовоље или неких других њима знаних разлога, зјапи празан. Сва та средства неоправдано одлазе из буџета институција БиХ, тачније речено узимају се из џепова грађана БиХ", истакао је он.

Ревизори Канцеларије за ревизију институција БиХ су у додатном ревизорском извјештају о пројекту изградње државног затвора у Источном Сарајеву, објављеном прије два дана, надлежним институцијама указали на потребу да хитно рјешавају неопходна питања у вези са коначном реализацијом пројекта изградње тог затвора и успостављањем његове функције.

(Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Дамир

06.02.2019 12:33

Засто увијек треба бити србин,хрват,босњак ја мислим треба бити неко ко је неутралан у судству полицији и затворима границним полицајцима војсци требају бити људи који воле своју дрзаву без интереса а ово сто ми имамо су све непијатељи из српског и хрватског народа који владају насом дрзавом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

06.02.2019 13:10

Ово није по Дејтону и уставу.

Name

Ре Дамир

06.02.2019 13:44

Треба, јер и становници затвора морају бити по националном кључу, само нису договорили да ли ће то бити по попису из 1991 или 2013 хахахахаххаххахахах хммм, која смо ми затуцана племена

Name

Ре

06.02.2019 22:33

Они неутралне тјерају из БХ институција.....у полисијским структурама мозес имати најадекватнију сколу, мозес радити ко коњ, волити БХ, не бити националиста, али ако ти не преброје национална и политицка крвна зрнца, мозес ици куци...ниста не помазе

Name

Ре

06.02.2019 12:52

Бозе мој сачувај ме оволико глупости !!!! У којем вијеку живимо ? Докле ће националност и припадност једном племену бити услов за директорску фотељу. Дај једном да додје способан а не подобан па макар био из Тунгузије. Нема овдје хљеба докле год је овакав систем управе и владања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

06.02.2019 15:28

јел мислис да нема способног србина или...? Ако поставе хрвата за директора затвора онда је ситуација следеца предсједник суда хрват, главни тузилац хрватица, министар правде хрват и јос директор затвора хрват. је ли то у реду? јеси ли ти задовољан досадасњим радом хрвата на позицијама у правосудју?

Name

Доми

06.02.2019 13:14

Зар и ту мора по кљуцу!е јесмо направили накараду од дрзаве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феникс

06.02.2019 14:00

Па посљедњих 12 година је србин управљао у КПЗ Фоца гдје су смјестени осудјеници по пресудама Суда БиХ. Огроман новац се ту опрао,исти су људи на целу Кпз-а вец 12 година, Синиса Голијанин директор, толико дуго постоји и Перо Дуњиц у Министарству Правде РС,тј. помоцник министра за Изврсење кривицних санкција. Друствену заједницу не занимају затвори али ите како би занимала финансијска контрола и независна ревизија завода. Далеко од оцију јавности КПЗ Фоца највисе финансијски слици филму "Искупљење у Сосенку".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

06.02.2019 18:01

Сигурно це управник затвора бити Миле Ронхилл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

06.02.2019 18:44

Јесмо затуцани Нема даље Па какве везе има хајвану ко це водити Нека буде онај ко је компетентан за то Стаце ти србин Босњак или хрват Није битно нека је цовјек који це да ради одговорно Ако постоји такав

Name

политицка стока

06.02.2019 22:09

Док се људи боре за најгори посо јебо дрзаву регију и закон народе мој мотке и туцте муслимане србе и хрвате све који се у васе име представљају сви ти људи зиве у иностранству заједно два цовјека има добар и лос а они вас стављају у торове ко стоку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссссс

06.02.2019 22:27

докле год небуду људи одгговарали за своје поступке бице нам овако,без обзира ко је на функцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упућени веле

07.02.2019 10:06

Нигдје више корупције што у затворима. Све је на продају, све се може купити, све има цијену. Како у РС-а, тако у тако у другом ентитету, тако и на нивоу БХ-а, без разлике на вјеру, нацију, партију. Вјерна реплика правосудног и политичког система. Лесе фер, у пуном смислу тог економског појма. Неупоредиво веће лопине су са вањске стране зида и жице, но они унутра.

ОДГОВОРИТЕ