Купи стан, али уз потврду љекара

Једнособни стан Елене Котове на периферији Москве постао је скучен. Њен син ускоро пуни четири године. Она и њен супруг имају сигурне послове, она ради као економиста, а он као менаџер у грађевинској компанији. Било је вријеме да се преселе. Пронашли су двособан стан и купца за стари.

Свијет 06.02.2019 | 11:11
Купи стан, али уз потврду љекара
Док се приближавао дан склапања уговора, овај пар морао је да обави још један посао. Обоје су морали да од психолога добију потврду да су здрави.

“Они ће жељети процену нашег психолошког стања. Ако све буде у реду, даће нам документ”, каже Елена. Увјерење које доктор мора да потпише и печатира служи као правна заштита од преваре.

Ако је куповина куће стресна у свим градовима, Московљани, житељи највеће европске метрополе, суочавају се са вртоглавим списком ствари које могу да пођу погрешно. Правних недоумица је највише. Руси који желе да се преселе како би пронашли нови посао оклијевају зато што је куповина некретнина превише компликована.

А због веома слабо разрађеног права на имовину и несређених односа, банке чак и не покушавају да направе процјену ризика за тржиште вриједно најмање 29 милијарди долара годишње. То, опет, представља велику претњу цијелом банкарском систему.

“Цијена нафте и санкције нису једини разлог што је раст успорен или га уопште нема”, наводи Јевгениј Гонтмакер, професор на Вишој школи економије у Москви. “Да би дошло до раста, треба да реформишемо судство, државна предузећа и регулаторне агенције.”

Бескрупулозни агенти за некретнине користе се свакојаким тактикама да од Московљана отму новац или некретнине.

Агенти се обично договоре са власницима некретнина да огласе некретнине на продају, а затим поднесу молбу суду да се куповина поништи зато што је продавац био привремено неурачунљив. Купци губе новац, продавци задрже некретнине, а агенти за продају – и судије које су често укључене у шему – згрћу милионе рубаља.

Овакав вид преваре довољно је уобичајен да се у 140.000 трансакција годишње од продаваца захтијева увјерење да су психички здрави.

Углавном се петља са зградама које су у изградњи, када инвеститори често нуде попусте за претпродају, а када узму новац прогласе банкрот. Према прошлогодишњим подацима, тренутно је у току 34.085 тужби овог типа.

Према саопштењу руске полиције, у периоду од посљедњих пет година, једна група агената за некретнине убила је деветоро муштерија и бацила њихова тијела у језеро у шумама изван Москве. Углавном се радило о старијим муштеријама које су жељеле да продају станове и преселе се у мала мјеста северно од Москве, гдје су некретнине јефтиније.

Након што су станови продати, агенти су пребацили средства на рачун у њиховом власништву, а затим позвали клијенте у обилазак кућа, удавили их у језеру, умотали у пластичне вреће, а све то да би их спријечили да се жале полицији што у малим градовима нема кућа на продају.

“Чекао сам десетак минута, а када више није било знакова живота, отишао сам”, рекао је један од агената Роман Шугајбев у признању полицији када је објаснио како је убио клијенте.

Државна телевизија 2017. године саопштила је да је банда брокера киднаповала око 30 Московљана у периоду од осам година, контролисала њихове некретнине и користила их као робове на једној забаченој фарми.

Пошто су продавци често они који буду преварени, руски судови обично пресуђују у њихову корист ако они уопште поживе да се пожале суду.

Ако желе да пониште продају, најчешће је довољно да тврде да су били пијани или привремено неурачунљиви у тренутку потписивања уговора.

Антонина Паривова, психолошкиња, каже да се увјерење о урачунљивости заснива на томе да ли особа размишља рационално или је претпрела оштећење мозга. Испитаници морају да испуне једноставне задатке попут оног да нацртају сат који показује тачно вријеме. Одговарају на логичка питања, као на примјер шта је заједничко за сто и столицу. (Оба су комади намјештаја.)

Др Паривова каже да уколико је процјена негативна на документу пише: “Трговина некретнинама је контраиндикована.”

(Банкар.ме)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

истина Америца

06.02.2019 11:55

Зато мајмун дудук хоце са русима а постен народ на запад и у нато а не сто неко мрзи срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те

06.02.2019 17:40

Па како овај нас са диагнозом покупова некретнине у Москви и Санкт Петерсбургу?