Нови састанак од 27-28. фебруара

Амерички предсједник Доналд Трамп је најавио да ће свој други састанак са сјевернокорејским лидером Ким Џонг Уном имати у Вијетнаму, 27-28. фебруара, и истовремено је сам себи одао признање за спречавање великог рата на Корејском полуострву.

Свијет 06.02.2019 | 08:08
Нови састанак од 27-28. фебруара
У свом годишњем говору о стању нације у Конгресу, који је трајао 82 минуте, Трамп је рекао и да још много тога треба урадити како би се очувао мир са Сјеверном Корејом, али да је застој у нуклеарном тестирању доказ напретка, преноси Ројтерс.

"Да нисам изабран за предсједника Сједињених Држава, сада бисмо, према мом мишљењу, били у великом рату са Сјеверном Корејом", рекао је Трамп у свом обраћању.

Он је 2017. пробудио бојазан од избијања рата када је запријетио да ће се Сјеверна Кореја суочити са "ватром и бијесом какве свијет још није видио" због пријетње нуклеарним оружјем и ракетама САД.

Трамп се са Кимом састао 12. јуна прошле године у Сингапуру.

Пред комплетним Конгресом, амерички предсједник је такође обећао да ће на граници с Мексиком изградити зид који је узрок дубоке страначке поделе.

Према његовим ријечима, покушаји "смијешних страначких истрага" из редова Демократске странке могу наштетити америчком напретку.

"У прошлости, већина људи у овој сали гласала је за зид, али прави зид никада није изграђен. Наложићу да се изгради", рекао је Трамп у свом другом говору о стању нације.

Иако је илегалну имиграцију назвао "хитном националном кризом", Трамп није прогласио ванредно стање које би му омогућило да заобиђе Конгрес за финансирање зида.

Умјесто тога, позвао је републиканце и демократе да постигну компромис око питања имиграције до 15. фебруара.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цом

06.02.2019 08:55

Треба доци до силицијума

ОДГОВОРИТЕ