Бенфика овакав бисер није имала...!

Жоао Феликс изазвао хистерију која се не памти још од младих дана Кристијана Роналда. . . !

Фудбал 07.02.2019 | 23:00
Бенфика овакав бисер није имала...!
Португалија о неком младом играчу није тако брујала још од младих дана Кристијана Роналда. Стицајем околности из Лисабона лансирају бајке да се ради о аутентичном наследнику славног аса. Пре два дана Бенфика је као тукла Спортинг у градском дербију, а 19-годишњи Жоао Феликс, тинејџер о коме се већ годину дана пише као мети најбогатијих европских клубова, пружио је изванредну партију, крунисавши је поготком за капиталних 2:0. 

Довољно да се његово име нађе на свим насловницама португалске штампе с цифром преко слике која доминира: 120.000.000 евра! 

Непрегледна је листа фудбалера које је Бенфика произвела или промовисла, па продала. Гледајући само од 2010. ту су Ди Марија, Давид Луиз, Рамирес, Коентрао, Вицел, Матић, Марковић, Облак, Енцо Перез, Родриго, Андре Гомес, Ренато Санчез, Гуедеш, Гаитан, Едерсон, Семедо, ЛИнделеф, Талиска... Силни милиони слили су се у касу славног клуба са Лужа, али утисак да је овакав бисер Орлови нису имали. 

Током недавно завршеног зимског прелазног рока Жоао Феликс најчешће се доводио у везу са Ливерпулом. Није било конкретних потеза људи са Енфилда. Јавна је тајна да је Вест Хем био озбиљно загризао, међутим испоставило се да је овај момак већ сада превелика риба за такве удице. А на удици "тричавих" 60.000.000?! У Лисабону нису ни трепнули пре него што су се подругљиво насмејали и поручили - нãо. 

Бенфика је, наиме, у изванредној позицији. Феликс има чврст уговор до 2023. и откупну клузулу на 120.000.000 евра. Без обзира на то Португалци не седе скрштених руку. Имају у плану да понуде нови уговор суперталентованом офанзивном везисти, с драстично побољшаним условима и наравно - још већом откупном клаузулом. Рекорд тврди да желе да се осигурају пре свега због Реал Мадрида, који на лето планира велику реконструкцију екипе и довођење неколико младих звезда. Мадриђани Феликса прате већ пуне две године, откако је њихов млади тим избацио у полуфиналу Лиге шампиона.  

Јасно, Реал је само један од озбиљних интересената. Готово из недеље у недељу на Луж стижу представници Пари Сен Жермена, Атлетико Мадрида, пола енглеске Премијер лиге... У таквој конкуренцији, то пишу Италијани, Милан и Јувентус тешко да ће моћи да се размахну. А и они су, јелте, заинтересовани.   

Жоао Феликс је рођен 1999, углавном игра иза нападача, може да буде лажна "деветка", те да одради посао по левом крилу. Занимљиво да га је Порто имао у својим редовима још као седмогодишњака. Играо је за млађе категорије Змајева све до пре четири године, када је Бенфика преотела. У мечу против Спортинга пре два дана пребацио је цифру од 1.000 минута у сениорском фудбалу. А ту је и статистика која га ставља уз раме највећим талентима претходних година. Са осам погодака и три асистенције његов је учинак бољи од оног који је имао Кристијано Роналдо у то доба. У првих 1.000 минута у дресу Спортинга ЦР7 је постигао три гола и једном асистирао. Жоао Феликс по овим параметрима бољи је и од Нејмара (4+4), одсно Килијана Мбапеа (4+4). 

Лионел Меси је, додуше, остао недостижан - 13 голова и 8 асистенција. Али ако Феликс израсте у играча макар приближних квалитета Месију, нема сумње да ће онај ко искешира тих 120.000.000 или нешто више направити прави потез.   

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар